Denník N

Vidí sa ako v 50. rokoch. Babiša chcú obviniť za Čapí hnízdo, on ide hrať rolu mučeníka

Garden party ministra Babiša v jeho „hniezde“, zachytená v dokumentárnom filme Matrix AB.
Garden party ministra Babiša v jeho „hniezde“, zachytená v dokumentárnom filme Matrix AB.

Lídra najsilnejšej českej strany dobehla kauza Čapí hnízdo, polícia ho chce obviniť, chráni ho len imunita, ktorú mu parlament pred voľbami môže vziať.

V Česku vo štvrtok „padla“ nečakaná prázdninová predvolebná bomba. Polícia si myslí, že Andrej Babiš, pravdepodobný budúci premiér a líder najsilnejšej strany v krajine ANO spáchal trestný čin. Už exministra financií dobehla kauza Čapí hnízdo. Ide o jeho rekreačné stredisko, na ktoré získal dotáciu od štátu a Európskej únie za celkovo 50 miliónov českých korún (2 milióny eur) hoci nárok mali mať len menší podnikatelia.

Polícia ho chce obviniť z podvodu a požiadala snemovňu, aby Babiša a podpredsedu ANO Jiřího Faltýnka, ktorý je už roky jeho pravou rukou, zbavila poslaneckej imunity. Podľa vyjadrení poslancov to spravia. Favorit volieb tak môže kandidovať ako obvinený.

„Stojíme na prahu zlomovej situácie, ktorá môže mať mnoho vyústení. Rozpínavý oligarcha, ktorý si môže kúpiť (skoro) všetko a všetkých, nie je nedotknuteľný. Hrá o všetko,“ napísal v komentári Jiří Sezemský z portálu Forum 24.

Najlepší nápad

Kauza Čapí hnízdo nie je žiadna novinka, týka sa rekreačného komplexu medzi Prahou a Českými Budějovicami. Majetok patril pôvodne firme v portfóliu Agrofertu, korporácii Andreja Babiša, najbohatšieho Slováka, rodáka z Bratislavy.

Na prelome rokov 2007 a 2008 zmenila majiteľa, akcionári však zostali v utajení. Koncom februára 2008 požiadala firma o dotáciu pre malé a stredné podniky. Ak by bolo Čapí hnízdo stále majetkom Agrofertu, nemalo by na podporu nárok. Takto ju dostalo. V roku 2013 Čapí hnízdo znova prešlo pod Agrofert.

Babiš dlho hovoril, že nevie, kto sú akcionári. Vlani v marci v parlamente už povedal, že išlo o jeho dve deti a brata jeho vtedajšej partnerky (teraz už manželky – oženil sa koncom júla práve v Čapím hnízde). V dokumente Matrix AB spred dvoch rokov hovorí, že tento projekt bol jeho „najlepší nápad“.

„Napadlo mi to, keď som čakal s deťmi v rade v zoo. Pri kŕmení kôz bol obrovský rad a ja neznášam čakanie. Tak som si povedal, že urobím niečo podobné. Je to fantastický projekt, 90 hektárov, atrakcie pre deti, veľa zvierat, ekofarma,“ chválil sa.

V parlamente vlani už hovoril počas vystúpenia, ktoré trvalo 92 minút, niečo iné. „Prečo som nechcel menovať akcionárov? Pretože som nechcel ohroziť svoje deti. Svoju rodinu, to je to najcennejšie, čo mám. Nemohol som povedať pravdu, to predsa musí pochopiť každý rodič,“ vravel.

Aj rodina

Polícia si myslí, že išlo o podvod, keď firmu prepísal len na papieri, aby mohol dostať dotáciu. Podľa Seznamu by mu mohlo hroziť päť až desať rokov. Zdroje portálu tvrdia, že polícia sa zaujíma aj o jeho manželku Moniku, švagra a dcéru z prvého manželstva, ktorí údajne na podvode spolupracovali.

Vyšetrovanie Čapího hnízda trvalo vyše rok a pol. Podľa českej novinárky Sabiny Slonkovej je bežné, že si chce polícia byť v takýchto citlivých kauzách istá. „Zvažovali každý krok. Keď obvinia šéfa ANO, tak si musia byť sakra istí,“ povedala pre Seznam.

Andrej Babiš. Foto – TASR/AP

Na vyšetrovanie polície sa pozrela aj vrchná pražská žalobkyňa Lenka Bradáčová, ktorá sa preslávila vyjadrením, že sa nebojí politických káuz. Vyšetrovanie podľa nej bolo v poriadku, akurát ho Babišovi ľudia naťahovali.

„Názor českej polície je prvým úradným potvrdením, že niečo nie je v poriadku,“ povedala Slonková.

Blízko verdiktu

Okrem českej polície Babiša vyšetruje aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Ten by už podľa Slonkovej mal byť blízko koncu vyšetrovania a verdikt zastavila len výmena na poste šéfa úradu. Podľa českých médií by bolo prekvapivé, ak by mali iný názor ako česká polícia.

Andreja Babiša krok českej polície zastihol na dovolenke.

„Sme ako v 50. rokoch. Je tu objednávka na osobu, ktorá nevyhovuje korupčnému systému. Je to dlhodobo plánovaná akcia kriminalizovať ma. To načasovanie je jasné, je to zásadný spôsob, ako ovplyvniť voľby, a posledný zúfalý pokus tohto skorumpovaného systému a tradičných politikov ma zlikvidovať,“ povedal pre Právo vo štvrtok.

Čapí hnízdo. Reprofoto – N

Rozhodnutie obviniť favorita októbrových volieb určite zamáva kampaňou. Mnohí si myslia, že Babiš bude hrať rolu mučeníka, ako to naznačil aj v prvých reakciách.

„Myslím si, že Andrej Babiš si to už píše na bilbordy. Tému politického zneužívania hrá celý rok,“ povedal šéfreportér Seznamu Jindřich Šidlo. Ministerstvo vnútra totiž vedie podpredseda sociálnych demokratov (ČSSD). „Chovanec ma chce zatvoriť – bude motto z konca jeho kampane“, dodal Šidlo.

Stratí popularitu?

Otázka je, či to môže ubrať z popularity Andreja Babiša., Jeho ANO má v posledných prieskumoch okolo 30 percent. Druhá v poradí ČSSD len zhruba desať.

Názory politológov a pozorovateľov sa rôznia. Niektorí veria, že toto môže byť zlomový moment, keď si aj voliči Babiša uvedomia, že nie je čistý. Na jeho podvody totiž už nepoukazujú len novinári, ale aj polícia. Podvod v kauze Čapí hnízdo, ako ho predstavila polícia, je pritom relatívne jednoducho pochopiteľný.

„Môže sa ukázať, že Andrej Babiš nemá tú auru bojovníka proti korupcii, ale že sa do toho nejakým spôsobom sám zaplietol,“ povedal Pavel Šaradín z Filozofickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci pre ihned.cz.

Komentátorka z tohto portálu Julie Hrstková si myslí iné. „Jeho voliči ho podporujú a bezpochyby sa nedomnievajú, že je svätý. Ale považujú ho za svojho. Navyše sú takí nahnevaní na politikov tradičných strán, ako na národnej, tak aj lokálnej úrovni pre veľa rokov korupcie, že sú novému vizionárovi Andrejovi Babišovi schopní odpustiť všetky chyby,“ napísala Hrstková.

Koaličný potenciál

Podľa komentátora portálu Forum 24 Jiřího Sezemského by sa vydaním dvoch politikov ANO mohol koaličný potenciál tejto strany priblížiť nule. Koalíciu s ním dnes vylučujú ODS a TOP-09, otázniky vznikajú okolo postoja ČSSD a KDU-ČSL.

Ak by však väčšinu mandátov získali strany ANO, komunisti a populistická strana Tomia Okamuru, tak by sa zrejme bez ANO nedala vláda zložiť.

Či už imunitu Babišovi vezmú, alebo nie, týkať sa to bude len tohto parlamentu. Imunitu už poslanec nemá doživotne a aj ako obvinený by mohol kandidovať. Nový parlament by tak znova musel riešiť, či Babiša vydá polícii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie