Denník N

Kríza sa naťahuje a otvára veľa otázok: Čo sa deje s Ficom? Spamätá sa Danko? Zmieri ich Bugár?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico a Béla Bugár budú cez víkend čakať, či sa Andrej Danko umúdri a príde sa zmieriť. Inak môže byť vládna kríza ešte vážnejšia.

Úrad vlády v piatok ráno na poslednú chvíľu tesne pred začiatkom kľúčovej koaličnej rady oznámil, že premiér Robert Fico má zdravotné problémy.

Stretnutie premiéra s Andrejom Dankom a Bélom Bugárom malo upokojiť situáciu v koalícii a vyriešiť to, že predseda SNS vypovedal koaličnú dohodu. Napokon sa nič také neudialo, vládna kríza sa naťahuje a otvára mnoho aj nových otázok.

1. Aký je zdravotný stav Roberta Fica?

Zatiaľ sa neobjavil žiaden dôkaz o tom, že by si premiér zdravotnú indispozíciu vymyslel. O tom, že mu nebolo v piatok ráno dobre, nepochybujú napríklad v Moste-Híde.

V koalícii sa hovorí, že nejde o nič vážne, ale skôr o nevoľnosť, ktorá sa uňho objavila pre problémy s obehovým systémom a už viackrát preto zrušil svoj program. Do poriadku sa zvykol dať v priebehu niekoľkých dní.

Ficove zdravotné problémy neskončili ani po operácii srdca, na ktorej bol na jar minulého roka krátko po parlamentných voľbách. Pracovný program premiér napríklad narýchlo rušil pre zdravotné problémy (virózu) aj v marci tohto roku. Zdravotnými dôvodmi ospravedlnil aj vlani svoju neúčasť na súde v prípade ohovárania jeho exministra Jána Počiatka.

Už pred niekoľkými rokmi mával Fico veľké problémy s krčnou chrbticou a nie je jasné, či pretrvávajú dodnes.

2. Komu by mohlo vyhovovať odloženie vyjednávaní?

Zrušenie koaličnej rady vyhovuje nateraz najmä Ficovi a čiastočne aj Bugárovi, no v konečnom dôsledku aj Dankovi. Ak chcú Fico a Bugár situáciu upokojiť, môžu mať motiváciu nerokovať teraz, keď Andrej Danko a jeho SNS vypúšťajú do médií aj nesplniteľné požiadavky.

V Smere aj v Moste-Híde si myslia, že by nebolo na škodu, keby sa cez víkend trocha schladili hlavy a rokovania by pokračovali vo vecnejšom duchu až neskôr.

No zároveň sa Fico aj Bugár cez týždeň voči Dankovi jasne vymedzili, aby si jeho ľudia už nemohli dovoľovať čokoľvek: Smer vysielal po celý týždeň signály, že nemieni ustupovať a premiér Fico bol navyše demonštratívne navštíviť Dankovho ministra obrany, aby bolo jasné, kto je šéfom vlády. A Bugár zasa zvolal špeciálnu tlačovku iba preto, aby odmietol špekulácie SNS a napríklad aj obvinenia, že Smer sa v boji proti Dankovi spojil s OĽaNO Igora Matoviča.

Hoci prieskumy na túto tému neexistujú, alebo neboli zverejnené, kauza eurofondy a koaličná kríza by mohla voličov uberať hlavne SNS. A mnohí z nich by mohli odskočiť k Smeru. Aj to by mohol byť argument, prečo by Ficova strana mohla mať záujem rokovania naťahovať.

Béla Bugár má však jednu osobnú motiváciu, prečo krízu nenaťahovať dlhodobejšie. Má bolestivé zdravotné problémy a čaká na operáciu platničky. Liečbu prerušil práve pre koaličnú krízu a minimálne na jej začiatku sa podujal na úlohu akéhosi mediátora sporu medzi Dankom a Ficom.

3. Čo môže robiť teraz SNS, ktorá kauzu vyvolala?

Zatiaľ to vyzerá tak, že Dankova strana dala svoje požiadavky a tiež nemieni ustupovať.

Pri pomeroch v SNS je málo pravdepodobné, že by so Smerom do stretnutia koaličnej rady vyjednávali nižšie šarže než samotný predseda. Je tiež málo pravdepodobné, že sa niekto z nižších priečok SNS bude snažiť o neoficiálne rozhovory so Smerom na vlastnú päsť.

Práve to, že SNS už svojich osem požiadaviek zverejnila, môže ďalšie rokovania zablokovať. Smer vopred povedal, že ustupovať nebude a podobnú pozíciu má Danko, keďže určite nechce vyjsť z celej hry pred svojimi voličmi ako porazený.

Aj Dankova strana by sa však mohla pokúsiť riskantnú hru so svojimi požiadavkami odsunúť na neskôr – najmä ak si už v SNS uvedomili, že prestrelili a môžu iba prehrať.

Vidieť to bolo aj na piatkovej reakcii podpredsedu SNS Jaroslava Pašku na ohlásené zdravotné problémy premiéra. Paška povedal, že na vyriešenie problémov je čas do konca augusta.

4. Čo bude s ministrom školstva Plavčanom?

Silným argumentom Smeru a Mostu na oddialenie rokovania do budúceho týždňa je aj to, že minister školstva Peter Plavčan chystá na pondelok tlačovku k eurofondovému škandálu.

Pokiaľ by ju minister nezvládol a nedokázal by sa jednoznačne obhájiť, Fico a Bugár by mohli mať ďalší argument proti SNS a Dankovým požiadavkám. Jeden argument im už Plavčan dal – zodpovednosti sa vyhýba a médiá ho načapali, že uprostred škandálu je na dovolenke.

Nemusí to znamenať okamžité odvolanie Plavčana, ale jeho neschopnosť môžu koaliční lídri použiť ako páku na Danka.

5. Čo to všetko znamená pre eurofondový škandál?

Rokovanie koalície naťahuje aj eurofondový škandál, keďže je s ním kríza spojená. Spolu s kauzou Bašternák ide o dve najväčšie kauzy tejto koalície a zhoršujú imidž všetkým trom koaličným stranám.

Nateraz médiá namiesto detailov rozdeľovania eurofondov presunuli pozornosť najmä na vzťahy v koalícii, no k škandálu s miliónmi z eurofondov sa opäť vrátia. Aj preto, že prípad prešetruje polícia a vyšetrovatelia Európskej únie.

Minister Plavčan tvrdí, že žiadne peniaze nateraz nikomu nevyplatili a sľubuje dodatočne presmerovať milióny aj na veľké výskumné univerzity. Médiá sa však ďalej budú pýtať, čo za firmy si to u Plavčana pôvodne vybrali a akú úlohu v tom zohrali ľudia SNS.

Ak chcel teda Danko odkloniť pozornosť od kauzy na ministerstve školstva, veľmi sa mu to nepodarilo. A ak bude trvať na tom, že Plavčan musí zostať, môže mu to ďalej škodiť, aj keď sa s koaličnými partnermi pomerí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie