Denník N

Babišovi hrozí stíhanie, ktoré môže zničiť celú jeho stranu

Pred voľbami rozdával Andrej Babiš šišky. Foto – TASR
Pred voľbami rozdával Andrej Babiš šišky. Foto – TASR

Za načasovanie žiadosti o zbavenie imunity nesie najväčšiu zodpovednosť sám Andrej Babiš – on a jeho ľudia naťahovali vyšetrovanie jednoduchej kauzy.

Ak by sa potvrdilo, že česká polícia načasovala žiadosť o vydanie Andreja Babiša na policajné stíhanie zámerne pred parlamentné voľby, ktoré by mal so svojou stranou vyhrať, bola by to vážna rana pre dôveru občanov v demokraciu a právny štát.

To, že je policajné stíhanie a jeho načasovanie len súčasťou snahy ho zdiskreditovať, však zatiaľ naplno hovorí len Babiš. A to netreba brať vážne.

Nielen preto, lebo je to reflex – niečo podobné by tvrdilo veľa našich politikov aj v situácii, keby ich polícia prichytila, ako práve odchádzajú z cudzieho domu s vrecom napchatým cennosťami jeho majiteľov. Babiš navyše celú svoju politiku postavil práve na tom, že sa vydáva za mučeníka, čo chce dať štát do poriadku, zlí tradiční politici sa mu v tom snažia zabrániť, vymýšľajú na neho všetko možné a každá negatívna správa o ňom je len súčasť veľkého protibabišovského komplotu.

A že tých zlých správ bolo – od temnej komunistickej a eštebáckej minulosti až po ešte temnejšiu súčasnosť plnú zneužívania politickej funkcie na vlastné obohatenie. Alebo naopak zneužívania majetku na politické manipulácie – stačí si pozrieť, ako Babišom vlastnené médiá odsúvajú hlavnú kauzu českého verejného života bokom a venujú sa radšej počasiu a bulváru.

V tejto situácii nie je otázkou, prečo teraz, ale skôr prečo až teraz. Kauza podvodného získania eurofondov pre Babišov luxusný ranč Čapí hnízdo je pomerne jednoduchá a polícia musí vysvetľovať skôr to, prečo jej vyšetrovanie trvá už viac ako rok a pol.

Za to však nemôže len polícia, ale práve aj Babiš a jeho blízki, ktorí vyšetrovanie všemožne sabotovali a zneužívali na to svoj politický vplyv. Zmena nastala až na jar tohto roka, keď si najvyššia štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová vyžiadala spis na kontrolu a potom upozornila na obštrukcie zo strany vyšetrovaných.

Podľa doterajších informácií sa dá povedať, že za načasovanie žiadosti o zbavenie imunity nesie najväčšiu zodpovednosť práve Babiš, takže sa naozaj nemá na čo sťažovať. To, že veľa voličov jeho fňukaniu aj tak uverí, je už iná vec.

Nie že by obavy Babiša a spol.  neboli opodstatnené. Ak by šiel šéf do väzenia, v politike by neskončil iba on, ale i všetci jeho spolustraníci a všetci politickí nominanti hnutia ANO na všetkých možných postoch. Obvinenie predsedu by poškodilo aj normálnu politickú stranu, lídra by však na jej čele nahradil niekto iný a strana by mohla pokračovať ďalej.

Lenže ANO je Babišovým osobným majetkom a celá politika i kampaň hnutia je postavená iba na majiteľovi. ANO nemá ideológiu, program ani zásady. Má len Babiša – bez neho by sa celá konštrukcia rozpadla.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie