Denník N

Čistý deň môže prísť o akreditáciu, padlo aj obvinenie zo sexuálneho zneužívania

Šéf ústredia práce Marián Valentovič, minister Ján Richter a Robert Fico. Foto – TASR
Šéf ústredia práce Marián Valentovič, minister Ján Richter a Robert Fico. Foto – TASR

Akreditačná komisia bude koncom augusta rozhodovať o tom, či resocializačnému zariadeniu zostane akreditácia.

Resocializačné zariadenie Čistý deň môže prísť o akreditáciu, akreditačná komisia o nej bude rozhodovať 23. augusta. Ministerská komisia už raz rozhodla, že centrum by ju nemalo mať. Ak by o akreditáciu prišli, znamenalo by to, že súdy by tam už nemohli posielať maloletých, ktorí mali problém s drogami. Za ich pobyt štát centru platí.

Vtedy však zasiahol minister práce Ján Richter (Smer) a išiel proti svojej komisii a povedal, že akreditácia centru ostane. Generálna prokuratúra sa voči tomu ohradila a podala protest. Ministerstvo ustúpilo a uznalo, že pochybilo, a tak opäť otvorilo konanie o akreditácii. „Na 23. augusta zvolané zasadanie Akreditačnej komisie, ktorá sa bude okamžite novými skutočnosťami – ovplyvňujúcimi akreditáciu resocializačného zariadenia – zaoberať,“ potvrdilo ministerstvo.

Čistému dňu môže priťažiť aj nové obvinenie. Polícia obvinila zo sexuálneho zneužívania bývalého zamestnanca Čistého dňa Igora J., ktorý pracoval aj ako zástupca riaditeľa. Obvinenie sa má týkať prípadu maloletej chovankyne Rebeky Ľ. Informácie priniesla televízia JoJ.

„Sme prekvapení, že došlo k obvineniu tejto osoby. Už v čase, keď došlo k údajnému násiliu, sme prípad vyšetrovali. Všetci klienti, ktorí na terénnej terapii na chate boli, povedali, že nič také nevideli a k ničomu takému nedošlo,“ povedala pre JOJ manželka riaditeľa zariadenia Zuzana Tomaneková Miková.

Ide podľa nej o človeka, ktorého osobný profil o takomto správaní nesvedčí. „Polícia obvinila človeka, ktorý bol v tom čase už otcom jedného dieťaťa, teraz žije naďalej v usporiadanej rodine, narodilo sa mu ďalšie dieťa,“ povedala pre televíziu.

„Ide o obzvlášť spoločensky závažný trestný čin a o obzvlášť hanebný postoj štátnych orgánov, ktoré majú na starosti ochranu záujmov maloletých detí,“ reaguje v blogu opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS), ktorá na Čistý deň upozornila. Podľa nej Richter a šéf Ústredia práce Marián Valentovič bezprecedentne uprednostnili ochranu „svojich ľudí“ pred ochranou detí. „Nikdy som nebola svedkom niečoho takého nechutného,“ napísala.

Ministerstvo: Dozvedeli sme sa to z médií

Ministerstvo práce tvrdí, že sa o obvinení bývalého zástupcu riaditeľa, ktorý pracoval ako terapeut,  dozvedelo z médií. „Ministerstvo práce opakovane zdôrazňovalo, že ponechanie akreditácie resocializačnému centru Čistý deň je podmienečné, a ak orgány činné v trestnom konaní zistia nové zásadné skutočnosti, ministerstvo bude na ne okamžite reagovať,“ napísal v stanovisku hovorca Michal Stuška.

V septembri to bude rok, čo sa do médií dostala správa, že v centre malo byť sexuálne zneužité dievča Natália. Odvtedy už je aj políciou potvrdené, že dievča malo sexuálny styk v zariadení ešte predtým, ako malo 15 rokov, a to so zamestnancom zariadenia.

Posledné obvinenie teraz padlo v prípade sexuálneho zneužívania iného dievčaťa a aj iného zamestnanca. Poškodená Rebeka podľa Joj tvrdí, že na terapeutickom pobyte na chate jej mal terapeut spôsobiť pri intímnostiach poranenia, ktoré jej museli ošetriť na chirurgii.

Zasiahla Generálna prokuratúra

Prípad Rebeky, kde teraz padlo obvinenie, pritom polícia už preverovala a uzavrela. Zasiahla však Generálna prokuratúra a polícia v Trenčíne ho opäť otvorila. Pochybil aj dozorujúci prokurátor, ktorý ukončenie prípadu odobril.

Generálny prokurátor zasiahol aj pri rozhodnutí ministerstva ísť proti vlastnej komisii a neodobrať Čistému dňu akreditáciu. Po proteste prokuratúry ministerstvo ustúpilo a opäť otvorilo konanie.

„Ministerstvo práce doručilo dňa 9. augusta 2017 Generálnej prokuratúre rozhodnutie, ktorým vyhovelo podanému protestu Generálnej prokuratúry a zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Prokuratúra kritizovala najmä nesprávnu aplikáciu ustanovení zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele.

„Nesprávny bol prístup ministerstva práce k vykonaným dôkazom. Pri rozhodovaní o zrušení akreditácie ako na zásadné prihliadlo na skutočnosti, ktoré pre objektívne posúdenie veci boli skutkovo aj právne irelevantné, pritom podstatné skutočnosti vôbec nezohľadnilo,“ dodala Predajňová.

Vyhovenie protestu prokurátora je podľa ministerstva len pokračovaním komunikácie a spolupráce s Generálnou prokuratúrou. „Vyhovenie protestu prokurátora znamená obnovenie správneho konania, súčasťou ktorého bude aj vyhodnotenie nových skutočností, ktoré doteraz neboli známe vrátane medializovaného vznesenia obvinenia,“ tvrdí ministerstvo.

Trvá to už takmer rok

Kauza Čistého dňa prebieha už takmer rok, počas ktorého sa veľmi veľa ľudí vyjadrilo, že toto zariadenie by nemalo mať možnosť starať sa o deti, ktoré mali problémy s drogami.

Ministra Richtera za to kritizovala bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová, prezident Andrej Kiska mu odporučil, aby rýchlo konal. Ozvali sa aj dve psychologičky, ktoré opísali, že v zariadení panuje strach a že vedenie Ústredia práce menilo správu v prospech zariadenia. Obe prepustili.

Richter pre Čistý deň čelil odvolávaniu v parlamente.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie