Denník N

Mladý lekár vyvracia hoaxy: Odporcovia očkovania mi pripomínajú sektu

Stránky alternatívnej medicíny sú podľa Maroša Rudnaya často len nato, aby vytiahli z ľudí peniaze. Foto – TEDx BA
Stránky alternatívnej medicíny sú podľa Maroša Rudnaya často len nato, aby vytiahli z ľudí peniaze. Foto – TEDx BA

Maroš Rudnay hovorí, že medicínskym konšpiráciám veria väčšinou ľudia, ktorých žiadna vážna choroba nepostihla. Naopak tí, ktorí prekonali napríklad rakovinu, majú vraj k lekárom úctu.

Maroša Rudnaya ešte ako študenta medicíny prekvapila jeho známa. Váhala, či ísť na vyšetrenie prsníkov, pretože si na internete prečítala, že mamografia spôsobuje viac škody ako úžitku. Rudnay si článok pozrel, zistil, že je v ňom množstvo nezmyslov, a začal si fenomén takýchto článkov viac všímať. V roku 2013 spoluzaložil stránku Lovci šarlatánov. Na ňom sa s niekoľkými, dnes už vyštudovanými lekármi, farmaceutmi či nutričnými terapeutmi snažia vyvracať zdravotnícke hoaxy, ktoré sa šíria internetom.  Okrem iného vysvetľuje:

  • čo povedať človeku, ktorý verí, že rakovina nie je choroba
  • prečo podľa neho kotlebovci naskočili na boj proti očkovaniu
  • prečo je biorezonancia iba nástroj na vyťahovanie peňazí z ľudí
  • či hrozí človeku prekyslenie z jedla, ako to tvrdia niektoré weby
  • ako reagujú šíritelia hoaxov, keď na ne s kolegami upozorňuje

Aký najhorší zdravotnícky hoax poznáte?

Najhoršie výmysly sa točia okolo rakoviny. Rôzne internetové stránky nabádajú ľudí, aby pri diagnostikovaní rakoviny odmietali normálnu liečbu, čo by bol pre nich skutočný hazard so životom. A potom je tu očkovanie. Takzvané antivakcinačné hnutie ma tiež mimoriadne vytáča. Keď sa niekto odmieta liečiť na rakovinu, tak je to jeho voľba, doplatí na to primárne on. Na odmietavý postoj rodičov k očkovaniu môžu doplatiť ich deti. A sekundárne na to dopláca celá spoločnosť, keďže infekčné choroby sa prenášajú z človeka na človeka. Pokiaľ sa teda v posledných rokoch začala na Slovensku znižovať úroveň preočkovanosti populácie, tak sa nám môžu vrátiť rôzne choroby, ktorých sme sa už v minulosti dokázali zbaviť.

Poďme postupne. Zažili ste človeka, ktorý trpel rakovinou, a veril viac internetu než lekárom?

Viem o pánovi z východného Slovenska, ktorému objavili nádor a on sa radšej liečil podľa toho, čo našiel na internete. Nádor mu rástol, a keď videl, že jeho metódy nezaberajú, tak podstúpil normálnu operáciu. Našťastie, nádor ešte nebol príliš veľký, takže sa s tým dalo niečo robiť.

Poznáte takých ľudí viac?

To bola skôr výnimka. Väčšinou mám skúsenosti, že ľudia, ktorí skutočne trpia vážnou chorobou, si od lekára nechajú poradiť. Potom majú k lekárom aj väčšiu úctu a stávajú sa z nich odporcovia rôznych medicínskych konšpirácií. Naopak, tí, čo konšpirácie najviac obhajujú, väčšinou prekonali iba nejaké prechodné problémy. Napríklad sa niekoľkokrát dostali z angíny a v internetových diskusiách dávajú rady, ako sa majú ostatní liečiť na rakovinu. Často ani nemôžu napísať, že by to pomohlo im samotným, ale len niečo v zmysle, že vedia vraj o niekom, komu pomohla nejaká zázračná metóda.

Maroš Rudnay (27) vyštudoval Lekársku fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Na škole sa v rámci vedeckej činnosti venoval endokrinológii, poruchám vnútorného prostredia a minerálovej rovnováhe. Po škole rok pracoval vo Fakultnej nemocnici v Brne, v súčasnosti pôsobí na Klinike rádiodiagnostiky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Okrem toho je spoluzakladateľom a šéfredaktorom webu Lovci šarlatánov, ktorý funguje od roku 2013.

Ľudia môžu podľahnúť mýtom o rakovine aj preto, že ich jednoducho desí predstava podstúpiť chemoterapiu, pri ktorej im vypadajú vlasy.

To je jeden z najčastejších omylov. Rakovina v prvom rade nie je jedna choroba, ale je to skupina rôznych typov chorôb, ktoré majú aj odlišné spôsoby liečby. Napríklad nádory žalúdka, nádory čreva a podobne sa riešia v prvom rade operáciou. Až potom by eventuálne nastúpila chemoterapia či ožarovanie. Inými slovami: pri väčšine prípadov rakoviny rozhoduje, či ju lekári odhalia včas a či pacient následne podstúpi operáciu. Sú samozrejme aj výnimky ako leukémia, lymfómy a iné krvné malignity, ktoré sa liečia primárne chemoterapiou. Tie ale obvykle majú veľmi dobrú prognózu na prežitie.

Rakoviny sa týkali aj vôbec najzdieľanejšie hoaxy, ktoré sa v posledných rokoch šírili na českom a slovenskom internete. Išlo o články, ktoré tvrdili, že rakovina nie je choroba. Na Facebooku ich šírili desaťtisíce ľudí. Ako môžem človeku, ktorý tomuto uverí, čo najjednoduchšie vysvetliť, že rakovina je choroba?

V prvom rade sa stačí dotyčného spýtať, čo si myslí, že sa stane, keď rakovinu nebude liečiť. Odpoveď je zrejmá – povedie to k predčasnej smrti. Rakovina je choroba už len z toho princípu, že u človeka s nádorom sa dostavujú rôzne chorobné príznaky. Ak má rakovinu pankreasu, jeho telo často ožltne, ak má rakovinu mozgu, môže dostať epileptické záchvaty.

Rozhovor s ruským profesorom o údajne vymyslených chorobách bol podľa analýzy Českého rozhlasu najzdieľanejším hoaxom za rok 2016.

Ten prvý masovo zdieľaný článok bol rozhovor s ruským profesorom Ivanom Pavlovičom Neumyvakinom, ktorý pôvodne publikoval jeden bulharský server a potom ho rozšírilo pár českých a slovenských dezinformačných webov. V rozhovore tvrdil, že rakovina je iba znečistenie organizmu. Neobstojí to ani ako metafora?

Rakovina je v prvom rade choroba, ktorá vychádza z našich vlastných buniek v tele. S veľkou nadsádzkou by sa metafora o znečistení mohla použiť pri rakovine pľúc, ktorá je vo viac než 90 percentách prípadov spôsobená fajčením. Tam je možné hovoriť o znečistení organizmu škodlivinami z cigariet, teda z vonkajšieho prostredia. Lenže podstata rakoviny nie je v tom, že máte znečistené telo, ale v tom, že vaše bunky sa zvrhnú, začnú sa nekontrolovateľne množiť a zakladať metastázy. To sa deje aj v prípade, povedzme, detskej leukémie, kde je nezmysel hovoriť o nejakom znečistení, keďže detský organizmus ešte nemal šancu byť vystavený takým vonkajším vplyvom ako dospelý človek.

Ruský profesor ďalej hovoril, že rakoviny i ďalších chorôb sa zbavíme pitím vody. Radil pred každým jedlom vypiť pohár vody i s kvapkami peroxidu vodíka. Nemôže to človeku skôr uškodiť?

Je to podobné ako pri radách, aby ste pili Savo alebo bazénovú dezinfekciu – vždy záleží na koncentrácii a veľkosti dávky. Pokiaľ by šlo o malé množstvo peroxidu určeného na dezinfekciu rán, tak sa vám zrejme nestane nič. Ani vám to neuškodí, ani nepomôže. Ak by šlo o silný peroxid, ktorý sa používa na bielenie papiera, ten už by mohol poleptať aj sliznicu.

Druhý masovo zdieľaný článok v titulku tvrdil, že rakovina je v skutočnosti iba biznis. Nemôže mať toto tvrdenie vzhľadom na veľké zisky farmaceutických firiem pravdivý základ?

To, že okolo onkologického výskumu sa točia obrovské peniaze, je prirodzené. Rakovina patrí medzi najväčšie metly ľudstva. Ľudia v súčasnosti zomierajú v prvom rade na choroby ciev a srdca, a hneď na druhom mieste sú zhubné nádory. Preto sa investujú peniaze do výskumu nových liekov, rovnako ako sa investuje do liekov na choroby srdca a ciev.

Server domacaliecba.sk tvrdil, že rakovina nie je choroba, ale iba nedostatok „vitamínu B17“. Denník SME zistil, že takéto zdravotnícke hoaxy sa medzi Slovákmi šíria ešte viac než hoaxy o Putinovi či migrantoch.

V článku ľuďom radili, že rakovinu dokáže poraziť tajomný vitamín B17, ktorý obsahujú napríklad jadrá marhúľ. Čo vy na to?

Najprv si treba povedať, čo to je vlastne vitamín. Vitamín je z biologickej definície chemická látka, ktorá má v tele nejakú funkciu: pri tvorbe väziva, pri fungovaní imunity a tak podobne. Zároveň je to látka, ktorú ľudské telo musí prijímať, inak by mu chýbala. Z histórie vieme, že keď námorníci nedostávali vitamín C, tak trpeli na skorbut.

Hovoriť o nejakom „vitamíne B17“ nesedí už terminologicky. Nie je to žiadny vitamín, ktorý, keď nebudete prijímať, tak sa dostaví chorobný stav. Nebolo ani dokázané, že by takáto látka mala nejaký zmysluplný efekt. Je to iba ďalšia fáma, ktorá sa dobre predáva.

Ďalšou témou, ktorú ste spomenuli, je hnutie proti očkovaniu. Treba povedať, že toto hnutie má aj vo svete viacero zástancov. Sympatizuje s ním napríklad herec Robert de Niro.

Tipujem, že nie je posledný, ktorý sa pri tejto téme angažuje. De Niro ale nie je praktikujúci epidemiológ alebo vedec, ktorý by s vakcínami prichádzal do kontaktu. Podstatné je, o čo zástancovia antivaxu svoje tvrdenia opierajú. Podanie vakcíny je lekársky výkon, podobne ako napríklad podanie injekcie proti bolesti. Tento výkon, samozrejme, má svoje riziká a podmienky, kedy sa môže alebo nemôže podávať. Nedá sa vylúčiť, že dôjde k nežiaducim účinkom, podstatná je však závažnosť. Nežiaduce účinky pri očkovaní sú v drvivej väčšine iba obťažujúce. Môže sa objaviť prudká alergická reakcia, ale tá sa môže dostaviť pri podaní prakticky akejkoľvek injekcie.

A čo autizmus? Hlavný argument odporcov vakcinácie znie, že spôsobuje autizmus u detí.

Toto podozrenie bolo opakovanie vyvrátené. S touto hypotézou prišiel koncom 90. rokov britský lekár Andrew Wakerfield, ktorý publikoval štúdiu, že používanie vakcín proti osýpkam, príušniciam a ružienke (MMR) spôsobuje autizmus. Neskôr bola stiahnutá. Vyšlo totiž najavo, že vzorky krvi získaval veľmi sporným spôsobom, a zároveň, že bol v konflikte záujmov (Wakerfield si vybral vzorku 12 detí tak, aby dosiahol výsledky, ktoré chcel. Jeho výskum financovali právnici, ktorí mali v úmysle žalovať výrobcov vakcín – pozn. red.).

Čo je ale podstatné: na to, aby ste mohli tvrdiť, že očkovanie môže spôsobiť autizmus, nestačí iba jedna štúdia. Medicína nie je teoretická fyzika. Podmienkou je, že výsledky z jednej štúdie sa musia podariť reprodukovať aj niekomu ďalšiemu. V prípade očkovania a autizmu sa stal presný opak. Urobilo sa niekoľko štúdií, ale ani jedna z nich tie hypotézy nepotvrdila.

Vyvracaniu mýtov o očkovaní ste venovali niekoľko článkov aj na stránkach projektu Lovci šarlatánov. Počúvajú zástancovia antivaxu vaše argumenty?

Obávam sa, že veľmi nie. Miera rezistencie k faktom je u ľudí, ktorí veria antivakcinačným hnutiam, asi najvyššia zo všetkých. Pripomínajú mi sektu. Pri nich nefungujú žiadne rozumné argumenty a ja som diskusie s nimi už vzdal. Radšej sa venujem vlastnému odbornému vzdelávaniu.

Na túto tému naskočila aj Kotlebova strana, ktorá začiatkom roka predložila návrh zákona na zrušenie povinného očkovania. Dokonca ho prirovnali k pokusom Josefa Mengeleho na deťoch. Pribúda po takýchto aktivitách odporcov očkovania?

To si netrúfam hodnotiť. Preočkovanosť nám klesá dlhodobo a v niektorých krajoch to už môže ohrozovať ľudí, ktorí zaočkovaní nie sú. Avšak nie iba preto, že by nechceli byť. Vždy totiž existuje skupina ľudí, ktorí nemôžu byť zaočkovaní pre zdravotné riziká. Príliš ma neprekvapuje, že si Kotlebovci túto tému osvojili. Medicínske konšpirácie sa často objavujú práve u ľudí, ktorí majú antisystémové postoje, a takých, čo fičia na alternatívnych médiách, kde je práca s faktami veľmi pochybná. Sú založené na podobných fantazmagóriách, ako hnutia za vystúpenie z Európskej únie a NATO.

Na Slovensku funguje web Báječný lekár, ktorého profil na Facebooku sleduje okolo 90-tisíc ľudí. Je najväčší šíriteľ zdravotníckych hoaxov u nás?

Patrí medzi najväčšie, podobne ako web Badatel.net. Publikujú tam klasické click-baitové články, ktoré hrajú na to, aby si ich otvorilo čo najviac ľudí. Vidíte to už na ich titulkoch, kde napríklad napíšu, že „tento liek vám pomôže“. Ale aký to je liek, to povedia až v článku, keď si ho rozkliknete. Inými slovami: je to iba iný typ bulváru, ktorý sa snaží o čo najväčšiu návštevnosť.

Existujú aj stránky, kde sa človek môže dozvedieť overené rady k medicíne?

Samozrejme, tu vôbec nie je spor o tom, že by si človek nemohol vyhľadávať informácie na internete. Problém však je, že množstvo nezmyslov na internete výrazne prevyšuje množstvo kvalitne napísaných článkov. Ak ste zbehlý v angličtine, tak overené informácie o rôznych diagnózach môžete nájsť na weboch rôznych pacientskych združení alebo neziskových organizácií, ktoré sa venujú pacientom s konkrétnymi diagnózami.

Ja môžem napríklad odporučiť stránky venujúce sa očkovaniu sprievodcaockovanim.sk a stránky venujúce sa rakovine ako cancer.org, myelom.sk a poradňu Ligy proti rakovine. Potom už záleží na človeku, či bude radšej veriť nejakému anonymnému portálu, alebo odborníkom, ktorí sa pod svoje texty aj podpisujú.

Na vašich stránkach ste venovali niekoľko článkov téme biorezonancie, ktorej na Slovensku viacerí ľudia prepadli. Prečo ste ju označili za novodobý „Olymp“ šarlatánstva?

Biorezonancia je len ďalší nástroj rôznych podnikavcov, ako ťahať z ľudí peniaze. Celý princíp tejto „metódy“ spočíva v tom, že vám budú tvrdiť, že niečím trpíte a môžete sa toho zbaviť, iba keď si kúpite elektrickú guľu, ktorá inak funguje maximálne ako ozdoba na stôl. Oni ale povedia, že je to „plazmový generátor“, ktorý vám pomôže zbaviť sa chorôb. Stránky, ktoré biorezonanciu propagujú, sú plné rôznych odborných termínov, ktoré spolu nedávajú žiadny zmysel.

Konkrétne?

Budú vám napríklad tvrdiť, že máte v sebe prvoka Naegleria fowleri, ktorý spôsobuje zápal mozgových blán, hoci ten sa u nás nevyskytuje už 50 rokov a celkovo na svete zaznamenali asi 200 prípadov. Alebo povedia, že ste infikovaný nejakým parazitom, ktorý sa v skutočnosti vyskytuje na druhej strane zemegule. Je to taký slovný šalát, kde je nahádzané piate cez deviate.

Takže to je len biznis?

Samozrejme. Pozeral som, že tí „liečitelia“ v oblasti biorezonancie si za jedno sedenie pýtajú aj 50 eur, čo napríklad ja mám za dve až tri služby v nemocnici. Väčšinou neohrozujú ľudí v zmysle, že by im radili, aby pili Savo, iba ich pripravujú o peniaze.

Podobným spôsobom ste vyvracali napríklad teórie o prekyslení. To je podobná téma ako biorezonancia?

Áno, aj v tomto prípade sa vytvorí imaginárny problém a ten vám potom pomáhajú riešiť. V medicíne prekyslenie skutočne existuje, označuje sa ako acidóza. Znamená to stav, keď sa naruší rovnováha kyselín a zásad v tele. Inými slovami:  klesne vám ono známe pH vnútorného prostredia pod určitú úroveň. Pre telo je stabilná úroveň pH dôležitá, pretože od nej závisí fungovanie našich bunkových enzýmov. Takže stačí, aby vám pH kleslo o dve desatinné miesta a už vás musia odviezť na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Tak v čom je problém?

Šarlatáni vám budú tvrdiť, že máte prekyslený organizmus, už keď sa vám vyhodí akné alebo cítite únavu. A že problém je v tom, že sa zle stravujete. V skutočnosti, keby ste mali acidózu, tak nemôžete len tak chodiť po ulici, boli by ste na tom veľmi zle.

Zadal som si „prekyslenie“ do Googla a hneď mi vyhodilo stránku istej výživovej poradkyne. Je tam zoznam potravín, ako je biela ryža, vajcia či mliečne výrobky, o ktorých sa píše, že môžu spôsobiť prekyslenie. A potom sú tam plodiny ako kapusta, brokolica či hlávkový šalát, pomocou ktorých sa zase môžem odkysliť.

To je, samozrejme, nezmysel. Pokiaľ sa vyložene niečím neotrávite, tak bežnou stravou sa nemáte šancu prekysliť. Telo si totiž správne pH stráži samo a to pomocou obličiek, pľúc i pečene. Keď zjete niečo, čo nepotrebuje, tak to vylúči.

Nepomáhajú šíreniu hoaxov aj niektorí lekári? Pri niektorých témach môže mať pacient lepšie informácie, než lekár, ktorý sa odmieta vzdelávať a stále opakuje to, čo sa naučil pred tridsiatimi rokmi.

A ja žiaľ poznám v Košiciach aj lekára, ktorý v rámci svojej praxe poskytuje vyšetrenia pomocou niektorých šarlatánskych metód. Lekári sa musia vzdelávať stále. Keď za nimi príde pacient s nejakou otázkou, pri ktorej si nie sú istí odpoveďou, nemali by sa hanbiť povedať, že o tom nemajú dosť informácií. A buď si to doštudujú, alebo ho pošlú za špecialistom, ktorý sa problematike venuje. Žiadny lekár nevie všetko o všetkých chorobách.

Ako reagujú „šarlatáni“ alebo fanúšikovia konšpirácií, keď na tieto veci upozorňujete?

Píšu nám, že sme platení farmaceutickými firmami. V ponímaní týchto ľudí, keď obhajujeme skutočnú medicínu, ktorú sme mnoho rokov študovali, tak jednoducho musíme byť niekým platení.

Projekt Lovci šarlatánov ste rozbiehali ešte ako študenti medicíny. Robíte ho stále tak intenzívne, alebo sa mu už teraz ako lekár venujete menej?

Rozdiel je skôr v tom, že už sa nezapájam do každej debaty, obzvlášť nie s ľuďmi, čo veria konšpiráciám o očkovaní. Miesto toho sa radšej vzdelávam v odbore, ktorý praktikujem.

Máte tento projekt nejako honorovaný?

Nie, ja aj moji kolegovia sa mu venujeme len vo voľnom čase. Paradoxom je, že nás síce obviňujú, že sme niekým platení, ale v skutočnosti oveľa viac zarábajú tí, ktorí z tých konšpirácií žijú. Napríklad predávajú homeopatiká alebo ponúkajú konzultácie, ako si odkysliť organizmus.

Web Lovci šarlatánov funguje už štyri roky. Čo považujete za hlavný úspech?

Naším hlavným cieľom bolo dať argumentačný základ ľuďom, ktorých zaujímajú fakty a chcú sa zorientovať v tom informačnom chaose. To sa čiastočne aj podarilo. Občas vidím, že v internetových diskusiách dávajú odkazy na naše články alebo nám píšu ľudia, ktorí nám ďakujú za našu prácu.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie