Denník N

Žena utiekla od troch malých detí, už nechcela byť mamou

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Mužovi to neoznámila, opľula ju vlastná matka a jej deti ju nevolajú mama. Ľúbi ich, ale nedokázala sa o ne starať.

Keď opustí rodinu rodič, akosi automaticky predpokladáme, že je to otec. Odíde za novým vzťahom, utečie pred zodpovednosťou, načas sa vzdiali, aby si upratal v hlave a v živote, a už sa nevráti, alebo nezhody s manželkou a matkou svojich detí vyrieši tak, že silno pleskne dverami.

Pravdou však je, že odchádzajú aj ženy. Dôvody sú podobné, hoci výskyt opustenia rodín oveľa zriedkavejší. To, že matka opustí deti, sa stále považuje za veľké ľudské, rodičovské a ženské zlyhanie a je pretrvávajúcim tabu, napriek tomu, že rodičovstvo a definícia roly matky a otca sa za posledné roky výrazne zmenili.

Takmer všetky kultúry uznávajú princíp, že matka musí pri deťoch zostať takmer za všetkých okolností, chrániť ich svojím vlastným telom, myslieť predovšetkým na ne a ich potreby. Matky, ktoré sa takto nesprávajú, sú pranierované a odvracajú sa od nich aj ich najbližší.

42-ročná Alena (nie je to jej pravé meno, požiadala o utajenie identity kvôli deťom), odišla od detí pred siedmimi rokmi. Najstaršie bolo na prvom stupni základnej školy, stredné v škôlke a najmladšie bolo batoľa.

Stratená

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie