Denník N

Slovensko má veľmi účinný prostriedok na vyháňanie inteligentov. Volá sa Plavčan®

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tento prostriedok zaručene vyženie mladých aj starých inteligentov za hranice tejto krajiny.

K témam, pri ktorých rozprávajúci zaručene stíchnu, ak sa k nim priblíži niekto tretí, určite patrí aj spôsob, ako vyhnať zo záhrady krtka. Každý má totiž zaručený recept, ktorý funguje len na jeho pozemku, no na susedovom trápne zlyháva. Preto sú krtkolovci na svoje rady opatrní, nechcú sa zosmiešniť. Ja to však risknem.

Aj u nás na chalupe sa objavil onen tvor, ktorého Zeman vyviezol do Číny, kozmonauti do kozmu a pán Miler do večerníčkov. Ničomu takému milému by som neublížil a preto používam metódu večného guru záhradkárov a samovýrobcov – Přemka Podlahu. Je prostá – do krtincov sa leje ocot, ktorý podzemným obyvateľom údajne páchne a tí sa sťahujú. Minulý týždeň som ho aplikoval 8 litrov (slovom: osem). Ocot je neškodný krtkocíd a neublíži.

Isto existuje aj čosi ľudové proti komárom, nejaký domáci insekticíd. A najnovšie je na slovenskom trhu aj veľmi účinný inteligencíd – výrobok Plavčan®.

Tento prostriedok zaručene vyženie mladých aj starých inteligentov za hranice tejto krajiny a tých, čo snáď v zahraničí váhali, že sa vrátia pomôcť našej vede, radšej ostanú, kde sú. Plavčan® je ekologický, netoxický, no brutálne účinný inteligencíd.

Asi málokto z čitateľov vie, že pred vyše tridsiatimi rokmi som nezakladal divadlo GUnaGU sám, ale bolo nás viac. Tým najdôležitejším bol Ivan Mizera, skvelý muzikant, milovník patafyziky a skladateľ. A samozrejme matematik. Keďže tu necítil žiadnu šancu na vedecký rozvoj, odišiel do kanadského Edmontonu, kde sa stal riadnym profesorom na univerzite. Všetky jeho tituly a úspechy sa dajú vygúglovať, mimo jediného – čo by sa nám ešte spolu podarilo v GUnaGU napísať, keby…

Pravdou je, že Mizeru inteligencíd Plavčan® nevyhnal, na to stačil ktorýsi z dlhého radu ministrových predchodcov ešte koncom minulého tisícročia. Netrúfam si dnes odhadnúť, kto zo Slovenska pre prehajdákané prostriedky na vedu odíde, či nepríde. Nemusí to byť zrovna vedec a hudobník v jednej osobe ako môj bývalý kolega, isté však je, že Plavčan® spôsobí tejto krajine nenahraditeľnú ujmu. Hoci celkom malá nádej, že nie všetci ujdú a niektorí sa vrátia, tu stále je. Odkiaľ to viem?

Včera sa vrátil môj krt.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie