Denník N

Aj Fico má zlepenec a s ním spojený problém

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj keď slovenské koaličné vlády dovládli do konca, vždy ich ohrozoval minimálne jeden koaličný partner.

Každá koaličná vláda za posledné štvrťstoročie narazila minimálne na jeden spoločný problém, ktorý ju oberal nielen o energiu, ale niekedy aj o dôveru. Bola ním existencia koaličných partnerov.

Druhú Mečiarovu vládu pripravili o väčšinu nielen poslanci, ktorí odchádzali z HZDS, ale aj rozpadnutý klub SNS, ktorá dokonca vylúčila svojho predsedu. Moravčíkova vláda vládla len niečo cez pol roka, pretože koaličná SDĽ nechcela dokončiť funkčné obdobie, pretože si trúfala veľmi uspieť v predčasných voľbách. Tretí Mečiar zaviedol najmä pre SNS stupnicu priateľ – úhlavný nepriateľ – koaličný partner.

Počas prvej Dzurindovej vlády sme boli svedkami nielen toho, ako predseda KDH a minister spravodlivosti nehlasoval za programové vyhlásenie kabinetu, v ktorom sedel, ale aj toho, ako predseda koaličnej SDĽ a predseda parlamentu hlasovali za odvolanie premiéra. Dzurinda mal problém aj v druhom funkčnom období, keď sa najprv rozpadlo koaličné ANO a potom z vlády krátko pred koncom funkčného obdobia odišlo KDH.

Prvý Fico – to boli neustále problémy na ministerstvách HZDS a SNS, pričom premiér SNS dokonca zobral rezort životného prostredia. Radičovej vládu dokázala ohroziť tak voľba generálneho prokurátora, kde časť koalície nehlasovala podľa dohody i keď premiérka hrozila demisiou, ale najmä euroval, kde v hlasovaní spojenom s hlasovaním o dôvere, časť koaličných poslancov vládu zhodila.

Tretí Fico sa stále opiera o svoj nerozborný poslanecký klub i o neobyčajne lojálny Most-Híd, no pri SNS je tam, kde boli aj predchádzajúce vlády. Nálepkovať iných ako zlepenec bolo ľahké, keď takému vynútenému spolku nepredsedal. Dnes musí predstierať, že to tak nie je, lenže charakter svojej tretej vlády tým nijako nezakryje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie