Denník N

Kto je muž, v ktorého ponorke záhadne zmizla švédska novinárka?

Dnes už mŕtva švédska novinárka Kim Wallová a dánsky majiteľ ponorky Peter Madsen. Foto – AP
Dnes už mŕtva švédska novinárka Kim Wallová a dánsky majiteľ ponorky Peter Madsen. Foto – AP

Dánska polícia podozrieva majiteľa súkromnej ponorky z vraždy nezvestnej reportérky.

Švédska novinárka Kim Wallová písala článok o 46-ročnom dánskom vynálezcovi Petrovi Madsenovi, ktorý tvrdí, že vlastní najväčšiu súkromnú ponorku na svete.

Teraz je nezvestná a Madsena zadržali pre podozrenie zo zabitia. On to popiera.

Vo štvrtok večer počas plavby vo vodách neďaleko Kodane ponorka Nautilus, pomenovaná podľa legendárneho plavidla z Vernovho románu Dvadsaťtisíc míľ pod morom, začala mať vážne technické problémy a prudko klesala ku dnu.

Madsenovi sa podarilo dostať na najvyšší bod ponorky. Odtiaľ ho pred jej definitívnym ponorením zachránil muž, čo bol neďaleko na svojom motorovom člne. Wallová, ktorú svedkovia videli nastupovať do ponorky, tam však nebola. Madsen tvrdil, že pred nehodou ju vyložil v prístave neďaleko reštaurácie jej priateľa.

Ten však v piatok ráno nahlásil, že 30-ročná novinárka, ktorá bola na voľnej nohe a písala pre viaceré svetové noviny, je nezvestná. Madsena v súvislosti so zmiznutím novinárky zadržali. Objavili sa teórie, že za potopením ponorky je on sám, aby sa zbavil dôkazu, že sa s mladou ženou niečo stalo.

Dánske zákony zakazujú brať pasažierov na súkromné ponorky, povolené sú len prehliadky, keď je plavidlo v dokoch.

Ponorku medzitým vytiahli z mora. Wallovú v nej však nenašli. V pondelok dopoludnia ju stále hľadali. „Neprestávame dúfať, že Kim Wallovú nájdeme živú, ale musíme sa pripraviť na fakt, že už nemusí žiť,“ povedal šéf oddelenia vrážd kodanskej polície Jens Moller.

Rozpory

Dánske médiá špekulujú, že hoci sa nepodarilo nájsť novinárku či jej telo, a polícia už Madsena obvinila, má zrejme nejaké silné dôkazy. Upozornili tiež, že polícia rozšírila priestor, kde hľadajú novinárku. Objavili sa aj informácie, že Madsen začína meniť výpoveď. Krátko po ponorení ponorky sa objavil v dánskej televízii a povedal, že „je v poriadku, ale je trochu smutný, lebo Nautilus klesol na dno“.

Nepôsobil ani nervózne, ani príliš emocionálne.

Nateraz nie je celkom jasné, podľa čoho polícia usúdila, že Madsen ponorku úmyselne poslal ku dnu, a že to nezavinila technická porucha. Polícia tiež skúma záznam z bezpečnostnej kamery z reštaurácie Wallovej priateľa, aby overila Madsenovo tvrdenie, že novinárku tam vyložil. Stále tiež hľadá svedkov, ktorí niečo videli. Médiá zase priniesli správu, že novinárka vo štvrtok večer náhle a bez vysvetlenia SMS správou priateľke zrušila dlhšie plánovaný výlet. Mal sa uskutočniť v piatok.

Prekliata ponorka

Madsen pred dvomi rokmi označil Nautilus za prekliatu ponorku, ktorej kliatba sa nedá odstrániť. Napísal to v textovej správe ostatným spolumajiteľom plavidla. Bol s nimi vo vlastníckom spore. Ten sa napokon skončil tak, že vlastnícke práva zostali iba jemu.

Peter Madsen a jeho súkromná ponorka. Foto – AP

Madsen si z budovania ponoriek urobil svoje hobby. Nautilus dobudoval v roku 2008. Zaujímal sa aj o súkromné lety do vesmíru a cez crowdfundingovú kampaň sa pokúšal získať aj peniaze na raketu, ktorú chcel poslať do vesmíru z platformy v Baltskom mori. Založil súkromnú dobrovoľnícku organizáciu, aby mohol zorganizovať súkromný let človeka do vesmíru.

Neskôr sa tam však rozhádal a skupinu opustil. Nevie sa o tom, že by mal formálne vzdelanie v oblasti inžinierstva alebo astrofyziky. Tvrdí, že je samouk. V dánskych médiách si z neho preto robili žarty a viacerí odborníci ho opísali ako človeka, čo si myslí, že si stačí „vygúgliť“, ako sa zhotoví skafander pre kozmonauta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie