Denník N

Neonacisti sa k teroristovi z Charlottesvillu nehlásia, matka obete je na dcéru hrdá

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Útočník, ktorý zabil aktivistku, na škole obdivoval Adolfa Hitlera a vieru v belošskú nadradenosť.

Hoci to americký prezident tak priamo nepomenoval, ťažko nepovažovať útok amerického neonacistu Jamesa Alexa Fieldsa za teroristický čin. Úmyselne vpálil autom do davu protestujúcich a zabil pri tom 32-ročnú aktivistku Heather Heyerovú a 19 ďalších zranil.

„Mladá žena,“ opísal na svojom Twitteri americký prezident Donald Trump mŕtvu Heather Heyerovú.

Za každú cenu na strane slabších

Kto teda Heyerová bola, okrem toho, že bola mladá (mala len 32 rokov)?

„Heather bola silná žena,“ povedal Alfred A. Wilson z právnej spoločnosti, v ktorej pracovala aj Heyerová. Podľa jeho slov pre New York Times v práci ľuďom pomáhala pri bankrote a vždy to bola ona, kto sa postavil „proti akémukoľvek druhu diskriminácie“.

„Ak nie ste pobúrení, nedávate pozor,“ znie posledný príspevok Heyerovej na Facebooku. Ako aktivistka podporovala občianske práva na sociálnych médiách.

https://twitter.com/AndyBCampbell/status/896740692986298369

Wilson ju veľakrát našiel, ako v kancelárii plače, keď čítala správy a uvedomila si, že je niekto týraný, a to ju veľmi znepokojovalo.

Pred rokmi mala Heyerová priateľa, ktorému sa nepáčilo, že Wilson, s ktorým sa priatelila, je černoch. Heyerová sa s ním prestala stretávať.

Aj v sobotu išla do ulíc Charlottesvillu, kde bývala, ako aktivistka. Práve so svojimi dvomi priateľmi prechádzala ulicou, keď sa do davu okolo vrútil na aute James Alex Fields Jr. Až v nemocnici jej zranení priatelia zistili, že Heather Heyerová jeho útok napriek rýchlej lekárskej pomoci neprežila.

Neonacistický terorista

Fields prišiel do Virgínie z Ohia, aby sa spolu s ostatnými stúpencami belošskej nadvlády zúčastnil najväčšej akcie krajnej pravice v Severnej Amerike „Unite the Right“.

Jeho matka, Samantha Bloomová, o udalosti nevedela, myslela si, že ide o niečo spojené s Donaldom Trumpom.

Oblečený v bielej polokošeli a nohaviciach vo farbe kaki sa podobal na priaznivcov skupiny Vanguard America – na fotke skupiny vidieť aj 20-ročného Jamesa Alexa Fieldsa Jr.

James Alex Fields Jr. počas pochodu fašistickej skupiny Vanguard America (druhý zľava), po ktorom spáchal teroristický útok. Foto: TASR/AP

„Krv a pôda“ je motto skupiny, inšpirované nacistickým sloganom „Blut und Boden“, a spája koncepciu rasovej čistoty s konkrétnym štátnym územím. S horiacimi fakľami a štítom s logom skupiny pochodovali jej členovia vo vojenskej formácii cez kampus miestnej univerzity.

Vanguard America odmietla, že by bol Fields členom ich skupiny, a to aj napriek jeho prítomnosti v pochode a oblečení pripomínajúcom skupinovú uniformu. Vo svojom príspevku na Twitteri sa odvolávali, že „štíty boli voľne dostupné pre každého“.

„Naši členovia na svojich pleciach nesú cieľ, ktorý ich poháňa, aby neváhali riskovať svoj život a blahobyt pre vec. Nezúčastnení nepochopia,“ písala skupina na Twitter krátko predtým.

Fieldsa obvinili z vraždy druhého stupňa.

Derek Weimer, učiteľ sociálnych vied na strednej škole, ktorú navštevoval aj Fields, pre CNN povedal, že útočník má v sebe extrémne názory poháňané hnevom. Ešte ako veľmi malému mu zomrel otec.

Fieldsa fascinovala nacistická ideológia, Adolf Hitler a viera v belošskú nadradenosť. Prejavil sa tak v školskej práci na predmete „americké moderné vojny“.

Weimer sa snažil Fieldsovi ukázať, že belošská nadvláda a nacizmus majú pokrivené videnie sveta, no bezúspešne.

Láska vs nenávisť

„Nechcem, aby jej smrť bola zameraná na ešte viac nenávisti, chcem, aby jej smrť bola ráznym výkrikom za spravodlivosť, rovnosť a súcit,“ povedala pre Huffington Post Heyerovej matka Susan Bro.

Je jej veľmi ľúto aj to, že Fields si vybral cestu, ktorou zničil život nielen sebe, ale o život milovaných okradol aj iných.

Podľa Heyerovej matky je Fields ešte veľmi mladý na to, aby pochopil, že nenávisť nevyrieši žiaden problém a jediné, čo prináša, je ešte viac nenávisti. „Žiadna matka nechce prísť o svoje dieťa, ale som na ňu hrdá,“ dodala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie