Denník N

Poslanci Smeru: Keby šlo Dankovi naozaj o trinásty plat a aerolinky, kríza by vypukla dávno

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vládna kríza trvá ôsmy deň, lídri koalície sa stretnú v utorok podvečer. Smer s Mostom vyčkávajú, s čím príde Andrej Danko.

Týždeň po vypovedaní koaličnej zmluvy kríza medzi vládnymi stranami trvá. Lídri Smeru, Mosta-Hídu a SNS sa po zrušení koaličnej rady v piatok nestretli, no mali by sa vidieť v utorok podvečer vo vládnom hoteli Bôrik.

Ako hovoria ľudia z prostredia koalície – zatiaľ sa vyčkáva. Politici Smeru opakujú, že spravia všetko, aby koalícia pokračovala, zároveň však jasne hovoria, že krízu spôsobil škandál na ministerstve školstva, a nie odsúvané programové priority Dankovej strany.

„Priority, pokiaľ sa myslia vážne, sa neposielajú cez médiá, ale sa predkladajú na koaličnej rade,“ povedal portálu Aktuality.sk predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč.

„A nepovažujem ich teraz ani za dôležité. Treba skôr počkať na stanovisko kontrolných zložiek na ministerstve školstva, lebo, ako ste iste postrehli, problém nie je hodnotový, ale začal sa kauzou na ministerstve školstva.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Keby šlo o platy, kríza je tu pred štvrťrokom

Glváč dnes na Facebook zverejnil status, v ktorom škandál na ministerstve školstva spojil s bývalými pravicovými politikmi.

„Čakám na odpovede k žiadosti na 35-miliónovú dotáciu na projekt súkromnej Paneurópskej vysokej školy. Tak napríklad figuruje v nej aj prodekan Vladimír Palko alebo dekanka Iveta Radičová. To oni sú tí výskumníci?“

Radičová, ktorá na Paneurópskej vysokej škole šéfuje fakulte masmédií, v rozhovore pre Denník N povedala, že s aktuálnou výzvou nemá skúsenosť, keďže jej fakulta žiadateľom nebola.

Poslanci Smeru súhlasia s tvrdením Glváča, že v koaličnej kríze nejde o hodnotový spor. „Nemyslím si, že podstatou sporu je otázka niekoľkých podmienok typu trinásty a štrnásty plat, ktoré zazneli v médiách. Tie nezaručia pokoj do konca volebného obdobia,“ povedal poslanec Ľubomír Petrák.

„Skutočné príčiny budú musieť rozlúsknuť lídri politických strán. Ja ich nepoznám, ale ak by išlo o medializované požiadavky, tak by kríza vypukla pred dvoma alebo tromi mesiacmi, keď sa prvýkrát objavili. No vtedy kríza nevypukla, takže ich za reálne príčiny nepovažujem.“

Petrák je šéfom parlamentného výboru pre vzdelávanie a školstvo, ktorý by mal prešetriť kauzu rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva, ktorá vládnu krízu spustila. Ministerstvo vedie nominant SNS Peter Plavčan.

„Ak sa preukáže, že všetky postupy boli v poriadku a že za tým, čo sa dnes medializuje, nie je zavinenia ministra, budeme to musieť rešpektovať. No vo chvíli, keď  sa preukáže vina, je potrebné vyvodzovať dôsledky,“ povedal.

Číž: SNS nie je v koalícii sama

Poslanec Miroslav Číž vraví, že Dankovi ľudia si musia uvedomiť, že v koalícii nie sú sami. „Treba viesť SNS k tomu, aby vnímala, že koaliční partneri sú traja a že priority má každá strana, a ani jedna  ich nemôže realizovať do úplnosti,“ myslí si.

Číž bol v minulosti podpredsedom parlamentu a v pléne parlamentu dodnes patrí k výraznejším poslancom Ficovej strany. Hovorí, že súčasná kríza by žiadnou krízou byť nemala.

Miroslav Číž (Smer). Foto – TASR

„Po tých rokoch v parlamente som videl všeličo. Zásadný problém súčasnosti je, že relatívne stabilná koalícia sa otriasa krízou, ktorá nepatrí do kategórie kríz, ktoré by ňou otriasať mali. Najmä s ohľadom na širšiu  atmosféru, teda všeobecne uznaný fakt, že táto koalícia nemá alternatívu.“

Napriek tomu je presvedčený, že koalícia by mala urobiť všetko pre to, aby sa spor čo najskôr vyriešil.

Košický primátor a poslanec parlamentu Richard Raši (Smer) vo včerajšom rozhovore pre SME povedal, že v strane zatiaľ s predčasnými voľbami nerátajú. „Môj osobný názor je, že Smeru by predčasné voľby neublížili, ale želám si, aby k nim nemuselo ani dôjsť,“ reagoval Raši.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter dnes pred zasadnutím tripartity povedal, že medzi Dankovými požiadavkami nevidí nič výnimočné. „Ja si myslím, že je nešťastné, že takýmto spôsobom pán Danko otvoril túto otázku,“ povedal.

Smer pozerá na Danka s nevôľou

I keď sa politici Smeru od začiatku krízy snažia spor s Andrejom Dankom urovnať, jeho prekvapivé vypovedanie koaličnej zmluvy kritizujú.

Už v prvom oficiálnom vyhlásení Úradu vlády ho premiérov tlačový odbor označil za „absurdný krok Slovenskej národnej strany, ktorý nevnáša do spoločnosti pokoj a stabilitu“.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) následne odmietol jednu z požiadaviek Andreja Danka, ktorú strana zverejnila cez médiá – aby si ministri navzájom nemohli kritizovať svoju prácu. „Požiadavka čokoľvek verejne nekomentovať je v demokracii neprijateľná,” vyhlásil.

Na minulotýždňovom stretnutí špičiek Smeru sa ozývali hlasy, aby strana Dankovi neustupovala. Vyriešenie koaličnej krízy komplikuje aj napätý vzťah medzi Ficom a Dankom, v ktorom hrá úlohu mediátora predseda Mosta-Hídu Béla Bugár a zdravotné problémy premiéra aj Bugára.

Čo chce SNS doplniť do koaličnej zmluvy:

  • zvýšenie minimálnej mzdy v štátnej správe,
  • 13. a 14. plat bez odvodov,
  • zriadenie slovenských aeroliniek,
  • investičné stimuly do kúpeľníctva,
  • aby minister financií neblokoval výstavbu infraštruktúry,
  • aby ministri nekomentovali verejne prácu svojich kolegov,
  • aby koaličná rada zasadala v pravidelných intervaloch,
  • aby sa na rokovanie vlády nedostávali návrhy, ktoré neprerokovala koaličná rada.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie