Denník N

Minister školstva sa pri vysvetľovaní zapotil, priznal chyby, ale neodstúpi

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 16:37. Minister školstva priviedol na svoju tlačovku aj rektorov, ale tí sa nedostali k slovu. Zachraňoval ho šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.

Minister školstva Peter Plavčan zvolal po dlhom čase tlačovku k škandálu s eurofondmi len do vestibulu ministerstva a obrátilo sa to proti nemu. Priestor, kde bolo horúco, tlačili sa tam desiatky novinárov a aj ministrovi hostia, nebol vhodný na vysvetľovanie detailov škandálu za stovky miliónov eur.

Minister tlačovku nezvládal. Potil sa, neustále si upravoval vlasy a viac nevysvetlil, ako vysvetlil.

Zavolal si aj rektorov: Univerzity Komenského Karola Mičietu a Slovenskej technickej univerzity Roberta Redhammera, k slovu sa však nedostali.

Pred pultík sa postavil aj šéf Železiarní Podbrezová a Klubu 500 Vladimír Soták. Ministrovi sa snažil pri vysvetľovaní pomôcť, často to však nebolo k téme. „Je to ako pri kartách, môžete počuť čokoľvek. Potrebujete dôkazy,“ povedal napríklad Soták, či vie o úplatkoch pri eurofondoch.

Výzvu zrušia, chyby boli, ale nie vraj až také vážne

Po mesiaci trvania kauzy minister prišiel so štyrmi zmenami. Priznal si tak pochybenia, ktoré pri prerozdelení výzvy urobili. Najväčšími zmenami sú, že kritizovanú výzvu na 300 miliónov na dlhodobý a strategický výskum zrušia.

Zrušia aj súčasnú databázu hodnotiteľov, ktorí o projektoch rozhodovali. O projektoch z rôznych oblastí totiž nerozhodovali experti, napríklad projekt za 23 miliónov eur na zabezpečenie trvalej udržateľnosti oceliarskeho priemyslu na Slovensku hodnotil kardiológ.

Na otázky, prečo ľudia bez potrebnej odbornosti hodnotili projekty za milióny eur, minister neodpovedal. Tvrdil, že ešte prebieha kontrola. Kto konkrétne kontrolu robí, nepovedal.

Ďalšou novinkou je, že pri druhej výzve, ktorá bola pre podniky, budú musieť víťazi verejne ukázať svoje projekty – bude ich verejné vypočutie. Mali by sa teda postaviť pred odbornú verejnosť, aby ukázali, s akým projektom vyhrali.

Začne tiež zasadať rada Výskumnej agentúry, sľubuje minister.

Plavčan: Neodstúpim

Minister kritizoval médiá za informovanie o škandále a pustil sa aj do Európskej komisie, ktorá poslala varovný list – Komisia podľa ministra poslala list len na základe medializovaných informácií.

Bolo to podľa neho prvýkrát, keď dostal list na základe informácií v médiách. Komisia pritom s ministerstvom komunikovala už predtým a pýtala sa na predmetné výzvy.

„Čudujem sa, že sa dokáže vyfabulovať toľko textov z neexistujúcich faktov,“ rozčuľoval sa Plavčan. „Ešte sa nevie, či niekto pochybil, alebo nie,“ hovoril. Je podľa ministra predčasné niekoho obviňovať, zdôrazňuje, že peniaze ešte neodišli. „Ak došlo k pochybeniam, tvrdo zakročím,“ povedal.

Bránil tiež víťazné firmy a nechápe, ako ich mohli médiá spochybňovať.

Na otázku, či po týchto pochybeniach z ministerstva odíde, minister povedal, že neodstúpi. „Je to zaujímavé. Neodstúpim. Neviem, ako mám odpovedať na takéto otázky, povedal Plavčan.

Tvrdil tiež, že pochybenia vznikli za predchádzajúcej vlády.

Na otázku, či má premiérovu podporu, povedal, že to nie je otázka preňho, ale pre premiéra a novinári sa ju majú pýtať v utorok po koaličnej rade.

Na otázku, čo hovorí na podozrenia z korupcie a podplácaní, minister povedal, že o tom nevie. „Bol som prvý, kto povedal, že ak sa niečo také udialo, bude prijímať tvrdé opatrenia. Dodnes za mnou konkrétne nik neprišiel, povedal.

Video: Plavčan hovorí, že neodstúpi, na pomoc mu prišiel aj Soták
autorka: Martina Koník

Malé firmy problém nie sú

Na výskum dostali peniaze aj malé firmy, ktoré majú dvoch zamestnancov alebo veľmi malý obrat. Niektoré sídlia v budovách, kde o nich ani nevedia. Ministerstvo tvrdí, že výzva bola nastavená tak, aby peniaze mohli dostať aj malé firmy, ktoré výskum predtým nerobili, ale spoja sa s univerzitou. V kritériách podľa ministerstva nebolo, koľko má mať firma zamestnancov ani aký má mať obrat.

To, že firma sídli v polorozpadnutej budove, podľa ministerstva nie je problém. Dostala peniaze na to, aby si v nej urobila laboratórium.

„Nechajme to na preverenie, nebudem tu fabulovať deje, ktoré nepoznáte vy ani ja, ani opoziční politici, povedal minister na to, či je v poriadku, že prerozdelenie eurofondov takto funguje.

Pellegrini: Zodpovedný je Plavčan

Plavčan povedal, že za pochybenia môžu jeho predchodcovia, podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer), ktorý bol v minulej vláde chvíľu ministrom tiež, to vylučuje. „Chlapské je priznať si chybu a nehľadať vinníkov v minulosti. Ak je niekto na rezorte rok a pol, je plne zodpovedný za to, čo sa tam deje,“ povedal. Na to, či by mal Plavčan odstúpiť, neodpovedal.

„Mne je ľúto, že nášmu úradu a mne osobne nebolo umožnené sa touto výzvou zaoberať,“ povedal podpredseda vlády Peter Pellegrini. Ministerstvo školstva ho totiž obišlo a výzvy na dlhodobý a strategický výskum a pre podniky vypísali deň predtým, ako vznikol Pellegriniho úrad.

„Ak by sme ju mohli hodnotiť, možno by sme boli v stave poradiť kolegom, ako to zmeniť,“ povedal podpredseda vlády. „Potrebovali to vypísať 31. mája, tak sme sa k tomu vyjadriť nemohli,“ povedal podpredseda vlády.

 

Rektor STU: Toto nie je zlyhanie Plavčana, ale viacerých

Rektori boli počas tlačovej konferencie ticho.

Rektor STU Robert Redhammer hovoril až po tlačovke, zmeny nevníma ako víťazstvo. Víťazstvo podľa neho bude, ak mladí ľudia nebudú odchádzať do zahraničia. „Krokov treba urobiť ešte veľa, ale tieto štyri kroky sú pozitívne, povedal.

Dúfa, že sa k peniazom z eurofondov na dlhodobý a strategicky výskum dostanú organizácie, ktoré výskum skutočne dlhodobo robia.

Rektori pôvodne nechceli, aby sa výzva zrušila, ale Redhammer „rešpektuje politické rozhodnutie ju zrušiť. Školy sa totiž obávajú, že po zrušení výzvy sa bude celý proces naťahovať a školy tak nebudú môcť robiť dlhodobý výskum, keď naň dostanú dva roky.

A nekoná minister príliš pomaly, keď od doručenia listu rektorov prešiel mesiac? Redhammer to hodnotiť nechce: „Treba sa z toho spamätať a ísť ďalej, povedal rektor. Nevníma to ako zlyhanie ministra, podľa Redhammera je to asi zlyhanie viacerých. Čie konkrétne, nehovorí.

A kto za zlé rozdelenie eurofondov môže? „To nie je otázka pre mňa, odpovedá rektor STU.

Remišová: Plavčan nič nevysvetlil

„Pán minister vôbec nevyvrátil pochybnosti o oboch eurofondových výzvach a, čo je ešte horšie, nepovedal, ako konkrétne bude SNS situáciu riešiť,“ povedala opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO).

Nepovedal podľa nej najdôležitejšiu vec – čo urobí pre to, aby sme 600 miliónov použili zmysluplne a pomohli slovenským výskumníkom a firmám a nemuseli ich vracať do rozpočtu Únie.

Nevyvrátil, že mnohé projekty hodnotili neodborní hodnotitelia, ani nevyvrátil, že medzi nezávislými hodnotiteľmi boli aj vysoko postavení úradníci na ministerstvách v správe SNS. „Rovnako ani nepovedal, čo mieni robiť s množstvom podivných firiem bez tržieb a zamestnancov, ktorým ide vyplatiť miliónové sumy,“ hovorí Remišová po ministrovej tlačovej konferencii.

Aj keď je pravda, že peniaze ešte neodišli, ako minister viackrát zopakoval, zmluvy sú už podpísané, a preto sa peniaze podľa Remišovej budú musieť zaplatiť. Mali by podľa nej rozdeliť firmy projekty, ktoré vyhrali a sú opodstatnene predražené alebo bez nádeje na úspech. Druhú skupinu by mali kontrolovať. „Prísne kontroly a hrozba sankcií zo strany ministerstva by mohli majiteľov firiem bez skúseností s výskumom presvedčiť, aby súhlasili so zrušením podpísaných zmlúv,“ navrhuje Remišová.

Zodpovednosť za tieto dve výzvy má podľa nej Plavčan, ktorý obe vyhlásil a menil aj pravidlá. „Na každej podpísanej zmluve je meno pána Plavčana, minister sa predsa nemôže tváriť, že konanie jeho podriadených sa ho netýka,“ povedala.

Ako škandál s eurofondmi po mesiaci vysvetľuje ministerstvo školstva 

(zoznam skrátených argumentov, ktoré ministerstvo poslalo krátko pred tlačovkou ministra Petra Plavčana):

  • Za medializáciou prípadu je podľa ministra Petra Plavčana a jeho ľudí to, že zostalo veľa nespokojných uchádzačov, ktorí neuspeli. „Práve na tejto nespokojnosti sa snažia zviezť a zneužiť ju počas tzv. letnej uhorkovej sezóny vo svoj prospech opoziční politici s cieľom získať politické body,“ píše ministerstvo.
  • Varovný list Európskej komisie vraj nie je nič vážne. „Takéto listy boli z Komisie zasielané opakovane aj v minulosti.“
  • Nie je pravda, že celých 300 miliónov eur ide súkromným firmám. „Nepodnikateľské výskumné inštitúcie majú alokovaných cca 120 mil. EUR, čo je 40 percent,“ tvrdí ministerstvo a dodáva, že firmy nedostali automaticky peniaze, ale majú ich čerpať postupne.
  • Prečo zrušili výzvu a znovu ju vyhlásili s upravenými podmienkami? „Z dôvodu podstatnej zmeny podmienok poskytnutia príspevku.“
  • Prečo dali milióny aj neznámym a novým firmám, ktoré predtým vedu nerobili? „Táto výzva bola zameraná aj na začínajúce malé firmy, ktoré mali dostatočne zaujímavú myšlienku na výskum,” tvrdí ministerstvo školstva. „V zmysle názorov Európskej komisie sa mal podporovať výskum a vývoj primárne v malých a stredných firmách a v menšej miere vo veľkých podnikoch, ktoré podľa Európskej komisie majú prístup aj k iným formám financovania.“
  • Neprekáža, že tieto firmy doteraz nerobili výskum? „Podmienkou výzvy nebolo, aby mali podnikateľské subjekty zapísaný výskum a vývoj ako predmet svojho podnikania.“
  • Prečo o eurofondoch rozhodovali aj hodnotitelia, ktorí predmet výskumu nepoznajú (napríklad o oceliarstve rozhodoval lekár)? Hodnotitelia majú s hodnotením bohaté skúsenosti a hodnotili projekty aj v minulosti, vysvetľuje bez jasnej odpovede ministerstvo.
  • Ako mohli hodnotitelia posudzovať aj projekty svojich zamestnávateľov? „Podľa platného zákona nemožno automaticky vylúčiť odborného hodnotiteľa z celého procesu posudzovania len preto, že má zamestnanecký vzťah s niektorým z uchádzačov.“
  • A čo hovoria na podozrenia z korupcie? Na konanie hodnotiteľov nemá ministerstvo priamy dosah, odpovedajú od Plavčana. „Akékoľvek prípadné nevhodné správanie konkrétneho odborného hodnotiteľa je osobným zlyhaním jednotlivca a nie chybou systému.“ Konkrétne obvinenia označujú za špekulatívne a vyvrátené.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie