Denník N

Šufliarsky: Kaliňákovi korupciu pri Bašternákovi nevieme dokázať, morálne hodnotenia nerobíme

foto – TASR
foto – TASR

Generálna prokuratúra už preverila obchod Kaliňáka s Bašternákom. Pre ministra vnútra bol evidentne výhodný, ale na trestný čin neexistujú dôkazy. Kde zobral Bašternák 800-tisíc eur, ešte preskúmajú.

Obchod Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka s Ladislavom Bašternákom z októbra 2013 nebudú orgány činné v trestnom konaní vyšetrovať ako korupciu. Definitívne stanovisko prijala generálna prokuratúra, ktorá preštudovala celý spis. Denník N o tom informoval námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.

K vyšetrovaniu nepríde napriek tomu, že samotná transakcia pripomína viac ako obchod skôr luxusný dar Bašternáka exministrom. Neexistujú však dôkazy, že by za tento „dar“ Kaliňák s Počiatkom pre Bašternáka niečo urobili. Za takéto niečo nemožno v zmysle Trestného zákona považovať ani to, že polícia a finančná správa roky ignorovali a odmietali vážne podozrenia, že Bašternák pácha daňové podvody. Jeho vyšetrovanie sa začalo až minulý rok potom, čo prípad zverejnili médiá.

Na to, že by sa Bašternák nevyšetroval vďaka tomu, že je „náš človek“, by boli potrebné konkrétne výpovede ľudí, že im to minister a jeho kamarát Počiatek prikázali. Vyšetrovateľka, pracovníci finančnej správy alebo aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorí Bašternáka kryli, hovoria, že nekonali preto, lebo si podľa svojho právneho názoru mysleli, že konať netreba.

Obchod za pár tisíc

Akciovka B. A. Haus vznikla v roku 2008. Založili ju Ján Počiatek, Ladislav Bašternák a Marek Turčan, advokát, ktorý podniká s Robertom Kaliňákom. Nasledujúce tri roky vložil Bašternák do firmy 850-tisíc eur, ktoré tam evidoval ako pôžičky. Firme požičal aj Počiatek – 315-tisíc eur.

Ako tieto vklady prebehli, či išlo o hotovosť a odkiaľ Bašternákove peniaze pochádzali, ešte generálna prokuratúra podľa Šufliarskeho samostatne preverí.

V roku 2013 mala firma, ktorá vlastní viacero luxusných nehnuteľností, prvýkrát zisk. Hneď v októbri toho roku sa Bašternák rozhodol podiel vo firme predať. Mal 34 kusov akcií, 17 predal Kaliňákovi a 17 Počiatkovi. Obidvaja zaplatili približne 8-tisíc eur.

Reálnu hodnotu tohto podielu pritom realitný maklér odhadoval od 600-tisíc až do milióna eur. Keďže Počiatek už časť akcií vlastnil, po tejto transakcii sa stal väčšinovým akcionárom firmy. Zvyšné akcie majú Kaliňák a Turčan.

Bašternák Kaliňákovi a Počiatkovi predal aj svoju pôžičku firme – rozdelil ju na polovicu a obom tak začala B. A. Haus dlhovať približne po 420-tisíc eur. Na kúpu tejto pôžičky si Kaliňák zobral úver v Tatra banke. Firma mu peniaze postupne vypláca.

Práve transakcie z účtu B. A. Hausu na účet Kaliňákovi si všimol asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára, Filip Rybanič. Teraz je za to súdený za vyzradenie bankového tajomstva.

B. A. Haus tak Kaliňákovi vypláca peniaze, ktoré do nej kedysi nalial Bašternák.

Nápis OĽaNO v parlamente. Foto – TASR

Generálna prokuratúra prípad uzavrela bez toho, aby objednala znalecký posudok na hodnotu podielu, ktorý Kaliňák kúpil. Minister totiž tvrdí, že zaplatil reálnu cenu, čo je vzhľadom na hodnotu nehnuteľností, ktoré firma má, vysoko nepravdepodobné. „Znalecký posudok by bol nad rámec zisťovania skutkového stavu podľa zákona,“ hovorí Šufliarsky.

Podľa neho, ak neexistuje dôkaz o tom, že Kaliňák niečo pre Bašternáka spravil, a zároveň zákony hovoria, že predávajúci a kupujúci si môžu dohodnúť akúkoľvek cenu za kúpu a predaj akcií, na obchode nie je v zmysle zákona nič protiprávne. „Vec, v ktorej je Bašternák stíhaný, nie je možné prepojiť s týmto obchodom,“ hovorí námestník generálneho prokurátora.

„Neexistuje ani len indícia o tom, že by výška kúpnej ceny bola forma úplatku,“ dodal.

Oficiálne o vratkách nevedeli

Bašternák si v marci 2012 vypýtal od štátu neoprávnenú vratku DPH 2 milióny eur za pravdepodobne fiktívny obchod s bytmi vo Five Stars Residence. Kaliňák urobil obchod s Bašternákom v októbri 2013. Polícia sa o tom, že Bašternákove vratky sú podozrivé, oficiálne dozvedela až v decembri 2013, keď jej to napísal Kriminálny úrad finančnej správy.

„Nemôžeme sa na vec pozerať z politicko-novinárskeho hľadiska, ale z odborného,“ hovorí Šufliarsky. Morálne hodnotenie obchodu podľa neho nie je úlohou generálnej prokuratúry.

Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by aj obchod bol úplatok poskytnutý v súvislosti so širšou dohodou ochrany Bašternáka, polícia po takmer troch rokoch nie je schopná to zadokumentovať, pokým o tom niekto nebude vypovedať.

„Ak v inom trestnom konaní niekto bude vypovedať a získajú sa nové, doteraz neznáme dôkazy, sme pripravení začať trestné stíhanie a prípad znovu otvoriť,“ hovorí Šufliarsky.

Keď polícia odmietla podozrivé Bašternákove vratky vyšetrovať, odobril jej to aj špeciálny prokurátor Kováčik. V marci 2016 o tom informovali médiá a vyšetrovanie sa na pokyn špeciálnej prokuratúry a neskôr generálnej prokuratúry začalo znovu. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vtedy vyhlásil, že rozhodnutie vyšetrovateľky a Kováčika prípad nevyšetrovať bolo „predčasné“, nevidel však dôvod na ich disciplinárne alebo trestné stíhanie.

Bašternák je teraz v celej kauze obvinený. Zároveň mu finančná správa vyrubila doplatiť daň 9 miliónov eur a hrozí mu stíhanie aj v ďalšej veci týkajúcej sa stavby Bonaparte.

V Bašternákovom byte v stavbe Bonaparte doteraz býva premiér Robert Fico, ktorý hovorí, že platí nájom takmer 3-tisíc eur mesačne. Plat premiéra je približne 4-tisíc eur, Fico hovorí, že si nájom môže dovoliť vďaka manželke.

Ovplyvňovanie vyšetrovania

Informácií o tom, že pre Bašternáka neplatili zákony tak ako pre iných, za posledný rok a pol pribudlo. Nedokazujú však podľa prokuratúry to, že na to dali pokyny Kaliňák ako minister vnútra alebo Počiatek ako bývalý minister financií a neskôr dopravy.

O tom, že vyšetrovanie Bašternáka nebolo štandardné, vypovedal v minulosti zástupca riaditeľa bratislavskej finančnej polície Jozef Lutter. „Keď nastúpil za riaditeľa finančnej polície Bernard Slobodník, tak v dvoch citlivých prípadoch dal hneď na začiatku ústny pokyn, že vyšetrovateľ bude podávať informácie priamo jemu a nie mne. Jedným z tých prípadov bol aj prípad Bašternák,“ povedal Lutter.

Slobodník je bývalý člen a sponzor Smeru a Kaliňák ani policajný prezident Gašpar nevidia problém v tom, že je na vysokej funkcii v polícii, hoci by mal byť nezávislý a apolitický.

Exvyšetrovateľ Lutter zároveň podal trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Došlo k nemu údajne počas prehliadky vo firme Turčana a Bašternáka. Polícia prišla na prehliadku, ale o chvíľu sa otočila a odišla. Na rovnakej adrese ako firma totiž sídli aj Turčanova advokátska kancelária. Podľa Luttera sa otočili na niečí pokyn, hoci mali vykonať prehliadku.

Inšpekcia Lutterovo trestné oznámenie zamietla a rozhodnutie teraz odobrila aj Krajská prokuratúra v Bratislave.

Ešte v roku 2016 vypovedal ďalší policajt o tom, že keď chceli Bašternáka pokutovať za dopravný priestupok, zavolali mu nadriadení, aby ho nechal, že je to „náš človek“. Inšpekcia neskôr prípad uzavrela s tým, že si policajt s nadriadeným len nerozumeli.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie