Denník N

Lídri koalície sa tvária, že vládna kríza sa skončila, Fico varuje pred predčasnými voľbami

Foto – TASR
Foto – TASR

Danko v pondelok večer poslal esemesku partnerom s tým, že sa na koaličnú radu, ktorá mala byť o 19. hodine, nedostaví. Udiali sa tajomné konzultácie a Fico, Bugár a Danko vyhlasujú, že koaličnú radu už netreba.

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár sa ani nevedeli stretnúť na koaličnej rade, no tvrdia, že koaličná kríza sa skončila. Na dnešný večer plánovaná koaličná rada podľa nich už nie je potrebná, dohodli sa na doplnení koaličnej zmluvy a pokračujú ďalej.

Táto informácia prišla v spoločnom vyhlásení koaličných lídrov iba niekoľko hodín potom, ako na verejnosť prenikla informácia o tom, že predseda SNS Andrej Danko nepríde na rokovanie koaličnej rady, ktorá mala byť o 19.00.

V pondelok večer to Danko údajne oznámil partnerom cez esemesku. Rozladila ho pondelková kritika SNS od viacerých predstaviteľov Smeru. Zo Smeru sa navyše k SNS ozvali hlasy, že minimálne časť požiadaviek Andreja Danka splniť nemieni.

Premiér Fico varoval pred predčasnými voľbami, jeho odkaz má byť jadro EÚ. Autorka: Martina Koník

Lídri: Po konzultáciách sme sa dohodli

Predsedovia vládnych strán už dnes predpoludním poslali spoločné vyhlásenie, že v stredu zasadnutie vlády riadne prebehne a že koaličnú radu už zvolávať netreba – a doplnia vraj aj koaličnú zmluvu, čo žiadal Andrej Danko. Oznámil  to úrad vlády.

„Berúc na zreteľ výsledky včerajších a dnešných konzultácií, plánovanú koaličnú radu nie je potrebné uskutočniť,“ píše sa v spoločnom vyhlásení koaličných lídrov. Úrad vlády neprezradil detaily, o aké konzultácie išlo, kto s kým rokoval a či sa to celé dialo až po SMS od Andreja Danka, že večer nepríde na koaličnú radu.

„Rovnako sa dohodli na časovom harmonograme prípravy dodatku ku koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority programového vyhlásenia vlády. Vzhľadom na blížiace sa voľby do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach.“

Fico: Predčasné voľby by ohrozili Slovensko v jadre EÚ

Premiér Robert Fico na ministerstve zahraničných vecí vyhlásil, že ak by boli predčasné voľby, išlo by o „koniec akýchkoľvek nádejí“, že Slovensko bude v jadre EÚ. „Nad všetkým dnes je národnoštátny záujem tohto malého štátu, ktorý má historickú šancu byť niekde, kde možno ostatné krajiny môžu len snívať, že by mohli byť.“
Fico vyhlásil, že podstata jeho pôsobenia ako predsedu vlády nie je o „šťuchancoch“.

Premiér odmietol na tlačovke odpovedať na otázky o koaličnej kríze a či má minister školstva Peter Plavčan jeho dôveru. „Mrzí ma, že sa objavuje obrovské množstvo nepravdivých informácií, ktorých cieľom je destabilizovať,“ povedal Fico.

„Nie je čas na politické šarvátky,“ povedal aj minister Miroslav Lajčák.

„Byť v jadre, byť pri Nemecku, byť pri Francúzsku, toto je podstata mojej politiky. Nemôžem súhlasiť s pokusmi destabilizovať krajinu,“ vyhlásil Fico.

Od Lajčáka Fico chcel, aby koordinoval ostatné rezorty, aby tie pracovali tak, aby sme boli v jadre.

Ako malí chlapci

Vinu za napätie Ficov úrad vlády v spoločnom vyhlásení lídrov koalície hodil na médiá. „Predsedovia vládnych strán vyjadrujú znepokojenie nad skutočnosťou, že médiá uverejňujú narastajúci počet nepravdivých a polopravdivých informácií s cieľom vytvárať za každú cenu napätie v spoločnosti a útočiť na stabilitu vlády.“

SNS už pred týmto vyhlásením cez agentúru SITA ohlasovala, že chce, aby vychladli hlavy, a navrhuje stretnutie na budúci týždeň. Zároveň ohlásila, že garantuje bezproblémový priebeh stredajšieho rokovania vlády.

„Považujem to za správanie malých chlapcov, ako sa handrkujú,“ reagovala opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO), ktorá od začiatku kauzy prináša stále nové podozrenia. Hovorila o tom, že najskôr Danko oznámil vypovedanie koaličnej zmluvy cez email médiám a úradu vlády, potom sa lídri nevedeli stretnúť a napokon Danko ohlasoval svoju neúčasť na koaličnej rade cez SMS.

Remišová ukázala nové podozrenia, smerujú aj k Dankovi. Autorka: Martina Koník

Odkazovali mu, nech je Plavčan chlap

Danka nahnevali výroky vicepremiéra Petra Pellegriniho, ministra práce Jána Richtera a podpredsedu parlamentu Martina Glváča. Všetky sa týkali hlavne ministra školstva Petra Plavčana (SNS).

„Chlapské je priznať si chybu, a nie hľadať vinníkov niekde v minulosti. Ak je niekto na rezorte jeden a pol roka, je plne zodpovedný za to, čo sa tam deje,“ povedal v pondelok Pellegrini.

Nejde pritom o jediný výrok, ktorý krízu prehlbuje. Smer zasa rozčúlili vyjadrenia prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku, podľa ktorého sa Ficova strana v snahe očierniť Plavčana spojila s OĽaNO.

Glváč: Každý má právo byť urazený

Glváč v utorok Dankovo konanie odmietol komentovať,  keďže ide „o súkromnú esemesku medzi dvoma súkromnými osobami“. „Každý ma právo byť urazený, na čo chce. Nebudem komentovať niečie pocity,“ povedal pre aktuality.sk.

Situáciu odmietol pre SME komentovať aj podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd). „Celej tejto situácii neprospieva, ak sa to bude z koaličnej strany ďalej nejako komentovať a rozmazávať. Niekto je možno citlivejší na vyjadrenia, nebudem to celé komentovať.“

Žiadne krízy by nemali ohroziť fungovanie ministerstiev, reagovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) na dianie v koalícii. „Kríza je len v tom, že tí muži sa nevedia dohodnúť na tom, čo ktorý potrebuje a čo je pre neho momentálne podstatné,“ dodala.

Koaliční partneri mali rokovať pôvodne už v piatok minulého týždňa na úrade vlády, predseda SNS Andrej Danko však presadil, že sa stretnú v parlamente. Pre vysokú teplotu premiéra Roberta Fica potom piatkové stretnutie zrušili a presunuli ho nadnes o 19.00.

Danko spustil krízu vypovedaním koaličnej zmluvy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie