Denník N

Tóth nedopoval, ale musia to potvrdiť zahraniční odborníci, tvrdí slovenská disciplinárka

Matej Tóth na tlačovke po vypočúvaní na Disciplinárnej komisii Slovenského atletického zväzu 15. augusta 2017. Foto - tasr
Matej Tóth na tlačovke po vypočúvaní na Disciplinárnej komisii Slovenského atletického zväzu 15. augusta 2017. Foto – tasr

Slovenský atletický zväz vydá svoje stanovisko v priebehu týždňov, celý prípad očistenia mena Mateja Tótha sa môže ťahať aj rok.

Všetci piati členovia Disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu sa zhodli, že nenašli žiadne dôkazy o tom, že by Matej Tóth dopoval.

Napriek tomu však ešte neposkytli definitívne stanovisko pre Medzinárodnú asociáciu atletických federácií (IAAF). Tomu ešte budú predchádzať názory ďalších odborníkov.

Tótha obvinila IAAF, ktorá mu zároveň pozastavila činnosť. Prípad na prvom stupni vyšetrujú na Slovenskom atletickom zväze svojou disciplinárkou. Jej rozhodnutie pôjde na IAAF, posledným možným odvolacím orgánom je Športový arbitrážny súd v Lausanne.

„Chceme osloviť najmä zahraničných (odborníkov), aby rozhodnutie, pod ktoré sa podpíšeme, malo väčšiu váhu,“ povedal predseda disciplinárky Ivan Čillík.

Disciplinárka sa tak chce vyhnúť prípadným podozreniam, že len akceptovala analýzy, ktoré si objednal samotný Tóth.

Definitívne vyjadrenie displinárky by malo prísť v priebehu týždňov. Podľa generálneho manažéra atletického zväzu Vladimíra Gubrického zvyčajne trvá vyslovenie konečného verdiktu medzinárodnou autoritou okolo roka.

Odborníci zo šiestich krajín

Matej Tóth sa podozrenia z nezrovnalostí vo svojom biologickom pase snažil vyvrátiť 250-stranovým dokumentom, v ktorom sa na jeho stranu postavilo sedem odborníkov zo šiestich krajín. Išlo hlavne o odborníkov na hematológiu.

Olympijský víťaz z Ria 2016 tvrdí, že nezrovnalosti v jeho biologickom pase ovplyvnili viaceré faktory. Ide podľa neho o „kombináciu momentálneho stavu aj dokázanej individuálnej variability jeho tela“.

Tóth verí, že materiály, ktoré predložil, dokazujú, že nedopoval.

„Neviem si predstaviť, ktorý odborník ma na základe týchto analýz bude považovať za vinného. Momentálne som optimista, pocit oslobodenia však príde až neskôr,“ povedal.

„Aby som dokázal svoju nevinu, aj po tejto rozsiahlej argumentácii a vyšetreniach, som súčinný podrobiť sa ďalším vyšetreniam,“ povedal Tóth, ktorý odmieta, že by dopoval.

„Som rád, že nezaznel verdikt, ktorý by ma hneď trestal alebo usvedčoval, takže to vnímam ako prvé dôležité víťazstvo. Vyjadrenie odborníkov je pre mňa pozitívne a som si vedomý mojich argumentov, ktoré sú silné, preto verím, že odborníci oslovení komisiou dajú rovnaké stanovisko ako experti, ktorých sme oslovili,“ dodal Tóth.

Tóth si právnika a odborníkov platí sám. Dodatočné stanoviská bude hradiť atletický zväz. Podľa jeho generálneho sekretára Gubrického je na to pripravený vynaložiť všetky potrebné prostriedky.

„Môj právnik tvrdí, že najnáročnejšie je obhajovať nevinného. Keď obhajuje vinného, vie, z čoho ho treba vysekať a na čo sa zamerať. My musíme dokazovať niečo, čo sa nestalo,“ povedal.

Boj za princípy

34-ročný Tóth tvrdí, že pri očistení svojho mena mu nejde v len o to, aby mohol znova pretekať.

„Mám taký vek, že ak už nebudem súťažiť, nebudem si búchať hlavu o stenu. Teraz bojujem o princípy,“ povedal.

Tóth sa angažoval v boji proti dopingu, bol tvárou viacerých kampaní. Keď zakázali ruským atlétom pretekať, verejne povedal, že je to dobrý krok.

Počas posledných týždňov, v ktorých zbieral dôkazy, prešiel viacerými psychickými fázami.

„Ešte spočiatku by som si možno povedal, že s atletikou už nechcem mať nič spoločné a končím. Hlava však vychladla, rozhodnutie si nechám na neskôr,“ uviedol a dodal:

„Sledoval som uplynulé majstrovstvá sveta, čo je dobrý signál. Ak sa to vyrieši, dúfam, že ešte budem môcť prinášať radosť nielen sebe, ale aj celému Slovensku.“

Neobhajoval zlato

Tóth 8. júla v tlačovej správe oznámil, že sa nezúčastní na augustových majstrovstvách sveta v Londýne. Jeho disciplína (chôdza na 50 km) bola na programe 13. augusta.

Olympijský víťaz z Ria 2016 nemohol štartovať pre štatistické odchýlky v biologickom pase, ktoré musí vysvetliť Svetovej antidopingovej agentúre.

Tóth v stanovisku oznámil, že sa sústredí na to, aby preukázal, že išlo o prirodzený fyziologický stav organizmu, ktorý vyvolal jeho vtedajší zdravotný stav. Nebolo jasné, z akého obdobia nezrovnalosti pochádzajú.

Športový lekár Pavel Malovič, ktorý je zároveň aj antidopingovým komisárom, tvrdí, že vo futbale často čakajú so zverejnením problémov v súvislosti s biologickými pasmi.

„Často tieto nezrovnalosti súvisia so zdravotným stavom športovca. A práve vďaka dopingovým kontrolám sa príde na niečo, čo sa skrýva v organizme,“ vysvetľuje.

Čo je biologický pas?

Je to jeden z najnovších spôsobov odhaľovania dopingu. Nespočíva však v priamom testovaní na jednotlivé zakázané látky.

Podstatou je dlhodobé sledovanie individuálnych hodnôt nameraných v krvi a moči. Týmto sa odhalia zakázané látky, ktoré ovplyvňujú biologické parametre športovca.

Pravidelná analýza krvi a moču za rovnakých podmienok odhaľuje výkyvy, ktoré by mohli byť spôsobené práve užívaním dopingu. Stále však môže ísť len o abnormality spôsobené prirodzenou cestou.

Odbery sa konajú niekoľkokrát ročne, sleduje sa očakávaný vývoj a objavujú sa akékoľvek abnormality. Tie potom skúmajú aspoň traja odborníci, ktorí anonymne rozhodujú, či ide o doping, alebo o chorobu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie