Denník N

Ruský novinár o KHL: Je to Putinova propaganda, každý tím prerába

Vladimir Putin. FOTO – TASR/AP
Vladimir Putin. FOTO – TASR/AP

Putina nezaujíma, či má KHL komerčný úspech, pokiaľ národný tím vyhráva, tvrdí novinár.

Ruský novinár Slava Malamud napísal v júli sériu tweetov, ktorá zaujala aj slovenské médiá. KHL, ktorá v pondelok odštartuje desiaty ročník, nazval politickým projektom, za ktorým stojí prezident Putin.

V rozhovore pre Denník N vraví, prečo nalieva Rusko toľko peňazí do tejto ligy, aj to, ako jeden z klubov dlho viedla miestna mafia. Slovan je podľa neho pre vedenie KHL stále zaujímavý. 

„Som si celkom istý, že Slovanu pomohol plynový gigant Gazprom, keďže KHL nie je ešte pripravená opustiť Európu. Slovensko je dobrým miestom, kde vložiť nohu do dverí,“ hovorí washingtonský korešpondent ruských novín Sovietskij sport.

Nekritizovali vás editori z vašich novín za tvrdé tweety?

Pracujem pre Sovietskij sport, kde dvaja z hlavných editorov podporujú moje právo povedať svoj názor. Mnohí iní nie, ale zatiaľ môžem písať ďalej. Niektorí patriotickí novinári ma zvykli kritizovať, ale momentálne sa navzájom ignorujeme. Každopádne to, čo som napísal, nie je v Rusku kontroverzné ako doping alebo rasizmus na športových podujatiach. Každý vie, ako KHL funguje a kto za ňou stojí. Trúfnem si povedať, že nič z toho, čo som napísal, nie je spochybňované.

Putin o sebe raz povedal, že práve on vymyslel KHL. Je to pravda?

Putina hokej pred rokom 2008 nezaujímal. Aspoň to nijako nedával najavo. Jeho športom bolo džudo a jeho obľúbenou kratochvíľou zjazdové lyžovanie. Začiatkom nového tisícročia koloval v Rusku vtip, že teraz veľa vládnych úradníkov prestalo hrávať tenis (obľúbený šport Borisa Jeľcina) a prešlo na lyžovanie. Putin sa dokonca až donedávna nevedel ani korčuľovať. Jeho záujem o hokej prišiel náhle, keď Rusko začalo vyhrávať majstrovstvá sveta v roku 2008 a keď vznikla KHL.

Ako teda vznikla?

KHL bola myšlienka, ktorá sa objavila v Rusku v rokoch 2006 a 2007, keď sa Sláva Fetisov (bývalý obranca) snažil naštartovať Euroázijskú hokejovú ligu. Nepodarilo sa mu to, pretože kluby v ruskej superlige boli proti a Fetisov nemal žiadnu vládnu podporu. Nakoniec sa to stalo realitou až s Alexandrom Medvedevom, Putinovým blízkym človekom z biznisu a veľkým hokejovým fanúšikom, ktorý sa rozhodol odštartovať v Rusku ligu inšpirovanú NHL. Získal na túto myšlienku Putina a odpor klubov bol zničený. Putinovi sa páčila myšlienka politickej a propagandistickej hodnoty ligy a chcel spraviť z hokeja zdroj národnej sily, podobne ako za sovietskych čias. Navyše v roku 2007 sa rozhodlo, že zimná olympiáda v roku 2014 bude v ruskom Soči, a Medvedev ho presvedčil, že vytvorenie ruskej ligy na západný spôsob bude najlepším spôsobom, ako národný tím na toto vrcholné podujatie pripraviť. Očakávalo sa, že zisk zlata v Soči bude veľkou propagandou.

To sa však nepodarilo, Rusko vypadlo vo štvrťfinále s Fínskom…

Po tom, čo v Soči Rusko prehralo, Putina naklonili na svoju stranu ľudia okolo šéfa ruského hokeja Vladislava Treťjaka, ktorí odmietali myšlienku ligy na západný štýl a trvali na vytvorení starého sovietskeho systému. Putina nezaujíma, či má KHL komerčný úspech, pokiaľ národný tím vyhráva. Bude ju podporovať dovtedy, pokiaľ sa liga dá využiť na tieto účely. Nie je súčasťou bežných rozhodnutí, ale ligu vedie Gennadij Timčenko a bratia Rotenbergovci, teda jeho blízki priatelia a dôverníci.

Samotná KHL priznáva, že 52 percent príjmov ide zo štátnych zdrojov (štátnych firiem). Napriek tomu je mnoho tímov v dlhoch. Koľko ich bolo vlani?

Na konci minulého roka bolo asi osem tímov, ktoré dlhovali peniaze svojim hráčom. Jeden z nich, Dinamo Moskva, im nezaplatil a už ani nikdy nezaplatí (dlh mal údajne 35 miliónov dolárov, no pokračuje v súťaži, pozn. red.). Úplne každý jeden tím v KHL operuje v červených číslach. Každý prerába.

Jeden z najhorších dlžníkov je Slovan Bratislava, ktorému vlani pomohla nemecká plynárenská spoločnosť Wingas, ktorú väčšinovo vlastní Gazprom. Ako sa v Rusku pozerajú na účasť Slovana Bratislava v KHL?

Keď Slovan vstúpil do ligy, bola v tom trochu aj hrdosť, pretože sa stal najstarším tímom v KHL. Odvtedy však neukázal žiaden veľký úspech na ľade a väčšinou sa naň v Rusku pozerajú negatívne. Mnohí si myslia, že Slovan bude nasledovať Medveščak Záhreb, ktorý v novej sezóne už nebude hrať KHL, a odíde z ligy. Šéfovia KHL však stále nezanevreli na svoj sen európskej dominancie a Slovensko je určite dobrým miestom, kde vložiť nohu do dverí. Som si celkom istý, že Slovanu pomohol Gazprom, keďže KHL nie je ešte pripravená opustiť Európu. Stratili Medveščak, Jokerit Helsinki je vlastnený Timčenkom, takže Slovan je teraz posledná skutočná európska bašta v lige.

Zaplnený štadión Slovana. Foto – archív TASR

Aké sú politické či ekonomické dôvody rozširovania KHL do zahraničia?

Po tom, čo sa liga rozšírila, sa veľa spravilo pre účely prevodu peňazí ruských oligarchov. Jokerit a čínsky Kunlun sú jednoznačne tieto prípady. V prvom prípade Timčenko potreboval ďalší spôsob, ako si zaistiť majetky vo Fínsku. Po sankciách (je na sankčnom zozname USA, pozn. red.) potreboval bezpečné miesto mimo Európy, a tak vznikol Kunlun. Prijatie Medveščaku Záhreb do ligy bolo posilnené faktom, že Rusko hľadalo partnera v Chorvátsku pre nový plynovod. Tieto plány padli a Záhreb tak zostal bez financií. Či sa rozšíri liga do Londýna, alebo niekam inam, závisí len od toho, čo presne to prinesie alebo akú PR hodnotu z tohto kroku môžu získať.

V čom je KHL iná ako ruská Superliga, ktorá tu bola predtým?

Pôvodne bola KHL veľmi odlišná od Superligy, zaviedla draft, platový strop, tvrdšie pravidlá pre arény. Teraz však tie rozdiely nie sú až také veľké. Draft sa skončil, platový strop je len naoko, hokejová federácia riadi kalendár ligy a dva či tri „kluby oligarchov“ môžu voľne míňať, kým zvyšok je závislý od dotácií, predávania hráčov a podpisovania čudných, pochybných sponzorských dohôd. KHL ako produkt sa len okrajovo zlepšila, aj keď sú lepšie arény, niekoľko neruských klubov a občas nejaká hviezda, ako Dacjuk alebo teraz Markov.

Slava Malamud

Čo je najväčší problém KHL?

Hlavný problém KHL je finančná nesolventnosť všetkých klubov. Aj keď SKA Petrohrad, CSKA Moskva, Ak Bars Kazaň a do menšej miery aj Mettallurg Magnitogorsk majú peňazí na míňanie, ani ony nerobia zisk. Zvyšok tímov existuje v trvalom stave neistoty. Nedokážu zarobiť zo vstupného, ruská verejnosť je dosť chudobná na to, aby platila drahšie lístky. Rovnako nepomáhajú veľmi ani peniaze z televíznych práv. Kluby musia podporovať mládežnícky tím a nie je žiaden spôsob, ako môžu zarobiť peniaze, ktoré by sa aspoň priblížili k ich výdavkom. Sú tak nútení dojiť peniaze miestnych daňových poplatníkov alebo sponzorov, ktorí hocikedy môžu stiahnuť podporu pre bankrot (ako sa to stalo Spartaku Moskva), kriminálnu činnosť (v prípade Salavatu Julajev) alebo jednoducho zmenia názor.

Čo sa stalo v prípade Salavatu?

Salavat Julajev financoval Ural Fund. V roku 2015 im zadržali majetky a tím okamžite potreboval nájsť nového majiteľa.

Prečo veľké štátne firmy, ako plynárenský gigant Gazprom a najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosneft, nalievajú peniaze do klubov?

Gazprom a Rosneft sponzorujú SKA a CSKA, pretože sú štátom vlastnené spoločnosti blízke Putinovi a bolo im povedané, aby podporovali „pýchu ruského hokeja“. Je to hádzanie peňazí dole kanálom, ale nemajú na výber a pre tieto priemyselné giganty to zasa nie je až tak veľa peňazí. CSKA je tím s bohatou históriu, ktorý oživuje spomienky na slávne sovietske časy, a je dôležité, aby tie spomienky boli silné. SKA Petrohrad je zasa z Putinovho rodného mesta, kde má Gazprom centrálu a veľa mocných ľudí chce vidieť víťazstvá tímu.

Skutočne je pre ruskú vládu hokej taký dôležitý na propagandu?

Rusko nešetrí výdavky na PR projekty, najmä v prípade úspechov v sledovaných športoch. Pozrite sa na peniaze, ktoré minuli na olympiádu v Soči. Nájdete veľa ľudí, ktorí budú tvrdiť, že úspech v Soči mohol dodať odvahu Putinovi, aby napadol Ukrajinu. Zdvihlo mu to jeho podporu zo 60 percent na vyše 80 percent. Budúci rok kandiduje na prezidenta. Nemá skutočného súpera, ale, samozrejme, chce veľké víťazstvo a olympijské zlato z Južnej Kórey môže byť hodné pár extra bodov (keďže hráči z NHL sa olympiády nezúčastnia, budú Rusi favoritom, pozn. red.). Šport v Rusku mal vždy aj politickú stránku a teraz je to pravdepodobne ešte výraznejšie. Rovnako ani Gazprom a Rosneft nevedú SKA a CSKA, aby zarábali. Robia to pre PR účel a v niektorých prípadoch preto, aby preprali peniaze a štátne majetky. Dať 30 miliónov na platy hráčov pre Gazprom nie je nič, sotva si to všimnú v účtovných knihách.

Rakúsky brankár Bernd Brückler vo svojej knihe opisuje, ako dostával výplatu v plastových košoch na odpadky, o výplatách v igelitkách rozprával aj slovenský hokejista Rastislav Pavlikovský. Iní zasa hovoria o majiteľovi tímu, ktorý do šatne občas doniesol zbraň. Môžete takéto historky potvrdiť?

Príbehy o tom, ako majiteľ vtrhol so zbraňou do šatne a dával výplatu v plastových smetných košoch, sú pravdivé. Ide o tím Viťaz, ktorý bol dlho vlastnený obávanými gangstermi z moskovskej oblasti z mesta Čechov. Sú aj iné príbehy, často komické. Posledný rok skupina futbalových fanúšikov Spartaka Moskva vošla do šatne a verejne karhala hráčov za sériu zlých zápasov. Chuligáni boli zjavne zadobre s vedením klubu. Hráčov dosť vystrašili.

Viťaz je stále vlastnený mafiánmi?

Viťaz bol trochu výnimočný tím. Pôvodne bol z Podolska (pred pár rokmi sa tam vrátil), čo bolo notoricky známe mesto riadené kriminálnymi gangmi. Podporovatelia tímu boli miestni lordi organizovaného zločinu. Teraz je to trochu iné. Viťaz, pokiaľ viem, z veľkej miery legalizoval svoje vlastníctvo, ale stále je to úplne iný spôsob hokeja ako na Západe.

KHL v číslach

52 percent

peňazí klubov v KHL pochádza zo štátnych zdrojov, či už z rozpočtov lokálnych vlád, alebo zo štátnych firiem. Len 14 percent je z cien lístkov či suvenírov. 30 percent dávajú súkromní investori.

6121 divákov

príde v priemere na zápas. KHL je tak tretia najnavštevovanejšia liga v Európe (po nemeckej a švajčiarskej). Najviac ľudí (13230) chodí na Dinamo Minsk, Slovan (9104) je štvrtý v lige a deviaty v Európe.

29 eur

podľa KHL mesačné náklady bežného Rusa na zábavu. V Amerike je to v prepočte 220 eur, preto ceny lístkov nemôžu byť také vysoké ako v NHL.

64 tímov

malo hrať v KHL podľa plánu bývalého šéfa ligy Alexandra Medvedeva. Ten ním šokoval ľudí na konferencii IIHF v roku 2012. Malo sa tak stať najneskôr za dva roky. Mali v nej hrať tímy zo všetkých významných líg v Európe, celkovo 62 zápasov ročne. Ambiciózny plán, ktorý vtedy nazval generálny tajomník IIHF Gagarinovým letom do vesmíru, sa nenaplnil.

24 tímov

je ideálny počet v KHL (momentálne 27) podľa jej šéfa Dmitrija Černyšenka. Prezident chce do siedmich rokov znížiť rozpočty na hráčov o 43 percent.

3 tímy

podporuje Wingas – nemecká plynárenská spoločnosť, ktorej väčšinovým vlastníkom je Gazprom. Medzi nimi je Slovan Bratislava, Dinamo Riga a Viťaz Podolsk. Všetky tri tieto tímy spolu s ďalšími dvoma hrali v auguste na Wingas Cupe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie