Denník N

Fico ukončil krízu a ohlásil, že ako premiér nekončí. Neťahajte ma do žabomyších vojen, povedal

Zľava: Andrej Danko, Robert Fico, Béla Bugár. Foto – TASR
Zľava: Andrej Danko, Robert Fico, Béla Bugár. Foto – TASR

O konci roztržky, ktorú začal Andrej Danko, sa rokovalo telefonicky po tom, ako sa v pondelok urazil pre výroky zo Smeru.

Tak nečakane ako sa koaličná kríza začala, sa aj skončila. Teda aspoň oficiálne podľa premiéra Roberta Fica.

V stredu ráno to ešte vyzeralo, že ju bude urazený Andrej Danko naťahovať do budúceho týždňa. Potom nečakane úrad vlády poslal správu, že Smer, SNS a Most-Híd sa dohodli na časovom pláne prípravy dodatku ku koaličnej zmluve, a vo vyhlásení sa píše, že Robert Fico a Béla Bugár pristúpili na to, že doplnia koaličnú zmluvu, čo žiadal Danko. Nie je však jasné, v čom mu napokon ustúpia.

No a napokon premiér Fico obrat zavŕšil popoludní na tlačovke na ministerstve zahraničných vecí: na konci sa snažil presadiť odkaz, že je štátnik, ako premiér dnes určite nekončí, že sú predčasné voľby vylúčené a že sa nebude zapájať do žabomyších vojen či štuchancov – čo bol jasný odkaz opozícii, ale aj Andrejovi Dankovi.

Volali si

Čo sa teraz bude diať, nie je úplne jasné. Fico hovoril, že strany potrebujú čas sa dohodnúť, a verejným ukončením krízy zrejme chcel odvrátiť mediálnu pozornosť od sporov v koalícii. Povedal tiež, že koaličná rada sa stretne, nepovedal však kedy.

Ako vlastne Fico upokojoval situáciu, v ktorej sa Danko nechcel s lídrami ani stretnúť?

Rozhovory prebiehali hlavne dnes ráno telefonicky. Potom z jeho úradu vlády odišiel list podpísaný všetkými tromi lídrami o zmierení a doplnení koaličnej dohody.

Mám pred sebou misiu, mám svoju životnosť

A napokon Fico ukončoval krízu aj mediálne.

„Som desiaty rok premiérom tohto štátu a každý premiér má svoju životnosť, vie, že v nejakom okamihu musí ukončiť svoju misiu,“ hovoril premiér, no rýchlo dodal, že toto ešte nie je jeho koniec. „Nehovorím, že ju ukončím zajtra, ale mám pred sebou ešte nejaký čas, ktorý chcem na niečo využiť, predovšetkým na to, aby krajina šliapala ekonomicky a sociálne, aby mala v poriadku verejné financie, aby bola rešpektovaná v zahraničí a aby sme neprišli o šancu, ktorá je podstatne vážnejšia, ako bola v roku 2004,“ povedal premiér.

Predčasné voľby by podľa neho znamenali „koniec akýchkoľvek nádejí“, že Slovensko bude v jadre EÚ. „Byť v jadre, byť pri Nemecku, byť pri Francúzsku, toto je podstata mojej politiky. Nemôžem súhlasiť s pokusmi destabilizovať krajinu.“

Pýtal sa tiež novinárov, či majú pocit, že sa vyjadruje k štuchancom. „Že sa zaoberám žabomyšími vojnami? Že sa zaoberám tým, čo publikujete? Nezaujíma ma to. Zaujíma ma, či Slovensko túto šancu využije, alebo nevyužije.“

Snažil sa tak vládnu krízu zľahčovať a zjednodušovať len na články v médiách. Vyvolal ju však škandál s eurofondmi a následne to, že predseda SNS Andrej Danko Ficovi vypovedal koaličnú zmluvu. To Danko doteraz nevzal späť.

SNS nereaguje, stavia nové cyklotrasy

SNS Andreja Danka verejne o koaličnej kríze a o jej prípadnom konci nekomunikuje. Cez deň na otázky nereagovala.

Strana sa tak ani verejne neprihlásila k spoločnému vyhláseniu lídrov koalície, ktoré prišlo z úradu vlády, a nepotvrdila tak, že koaličná kríza sa naozaj končí.

Popoludní len SNS poslala tlačovú správu s titulkom Vďaka SNS pribudnú nové cyklotrasy v rôznych regiónoch Slovenska.

„Dlhodobým záujmom Slovenskej národnej strany je rozvíjať športové aktivity a k tomu patrí aj budovanie nových cyklotrás,“ napísala tiež SNS.

Most: Zodpovednosť máme v DNA

Na ukončenie krízy tlačil aj Most-Híd a aj SNS zjavne cúvla. Kým minulý týždeň spory ešte viac vyostrovali poslanci SNS, v posledných dňoch sa ku kríze prestali vyjadrovať úplne a nedvíhajú telefóny.

„Pre stranu Most-Híd je v tejto chvíli najdôležitejšie, že zasadnutie vlády sa uskutoční v plánovanom termíne. Naši ministri majú pripravené viaceré legislatívne iniciatívy, vychádzajúce aj z programového vyhlásenia vlády, ktoré tak budú môcť byť prerokované na septembrovej schôdzi Národnej rady,“ odpísala hovorkyňa Mosta Klára Debnár. Pridala, že „zodpovednosť strana Most-Híd má vo svojej DNA“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie