Denník N

Čistý deň končí, Richter zmenil názor a ruší mu akreditáciu (+dôvody, prečo mal skončiť dávno)

Zuzana Miková Tománková, ktorá je za zariadením Čistý deň. Foto – TASR
Zuzana Miková Tománková, ktorá je za zariadením Čistý deň. Foto – TASR

Richter zmenil názor potom, čo mu polícia potvrdila, že obvinila pracovníka Čistého dňa zo sexuálneho trestného činu.

Ministerstvo práce odoberie akreditáciu zariadeniu Čistý deň. Ministerstvo to vyhlásilo ešte predtým, ako vo veci po intervencii generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára mala opakovane zasadnúť Akreditačná komisia.

„Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny dnes Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne potvrdilo, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi resocializačného strediska Čistý deň,“ píše sa v stanovisku.

„Keďže minister Ján Richter opakovane zdôrazňoval, že bude zohľadňovať každé nové zistenie v súvislosti s týmto zariadením, ministerstvo na základe tejto novej informácie bezodkladne zruší akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň,“ píše ministerstvo.

Ministerstvo hovorí, že podklady predloží Akreditačnej komisii tak, ako ho na to vyzvala generálna prokuratúra. Tá zasadne 23. augusta. „Po jej rokovaní bude rozhodnutie o zrušení akreditácie doručené resocializačnému stredisku Čistý deň,“ dodalo ministerstvo.

Zuzana Miková Tománková z vedenia Čistého dňa nechcela minsitrovo rozhodnutie komentovať.

Ešte v pondelok sa Richter vykrúcal. Autorka: Martina Koník

 

Richter necíti zodpovednosť

Akreditačná komisia odporúčala odobrať zariadeniu akreditáciu už dávnejšie, minister práce Ján Richter (Smer) s tým však nesúhlasil.

Ešte v pondelok Denníku N povedal, že necíti v kauze žiadnu zodpovednosť. „Nastala úplne nová situácia, vždy som tvrdil, že budem veľmi operatívne reagovať na zistenia orgánov činných v trestnom konaní, budem akceptovať rozhodnutie Akreditačnej komisie,“ povedal Richter v pondelok po informáciách, že polícia obvinila bývalého zástupcu riaditeľa zariadenia.

„Tu nejde o resocializačné zariadenie Čistý deň, tu ide o resocializáciu ako takú. Môže sa stať, že to nebude jediné zariadenie, ktorému bude odobratá licencia,“ tvrdil Richter. „Čo keby vyšetrovanie dopadlo inak a obvinenie by nebolo vznesené?“ povedal Richter na to, či neurobil chybu, keď najprv licenciu zariadeniu neodobral.

Na zásah v prípade Čistý deň Richtera vyzývali aj prezident Andrej Kiska, predchádzajúca ombudsmanka Jana Dubovcová a aj dve psychologičky z ústredia práce, ktoré po tomto prípade prišli o prácu.

Aj Erik Tomáš a poslankyňa SaS

Prípad spustila poslankyňa SaS Natália Blahová blogom Requiem pre znásilnené dievčatá.

Vedeniu zariadenia potom radil aj poradca premiéra Erik Tomáš, ktorý sa so zástupcami Čistého dňa stretol na úrade vlády.

Manželom Tománkovcom radili aj bývalý novinár a príslušník SIS Peter Tóth a podnikateľ Marián Kočner, známy z mnohých káuz a z mafiánskych zoznamov. Po tejto konzultácii sa objavilo obvinenie lídra strany Sme rodina Borisa Kollára z obťažovania jednej z chovankýň zariadenia cez mobil.

Zasiahla generálna prokuratúra

Do kauzy vstúpila generálna prokuratúra v júni, keď sa rozhodla podať oficiálny protest proti neodobratiu akreditácie.

„Ministerstvo práce začalo o zrušení akreditácie konať ex offo. Oznámenie o začatí konania neobsahovalo predpísané náležitosti. Nebolo z neho zrejmé, ktoré konkrétne skutkové okolnosti týkajúce sa činnosti akreditovaného subjektu boli dôvodom na začatie konania. Zistené bolo aj porušenie ustanovení správneho konania o dokazovaní. Nesprávny bol prístup ministerstva k vykonaným dôkazom,“ tvrdila prokuratúra. „Pri rozhodovaní o zrušení akreditácie ministerstvo ako na zásadné prihliadlo na skutočnosti, ktoré pre objektívne posúdenie veci boli skutkovo aj právne irelevantné, pritom podstatné skutočnosti vôbec nezohľadnilo. Ministerstvo pochybilo aj v tom, že vec nebola pred vydaním rozhodnutia riadne predložená na vyjadrenie Akreditačnej komisii,“ dodala ešte.

Polícia teraz oznámila, že v kauze vzniesla obvinenie. Bývalého zamestnanca Igora J., ktorý bol zástupcom riaditeľa a psychológom zariadenia, obvinila z týrania maloletej chovankyne Rebeky Ľ. Poškodených môže byť ešte viac.

„Sme prekvapení, že došlo k obvineniu tejto osoby. Už v čase, keď došlo k údajnému násiliu, sme prípad vyšetrovali. Všetci klienti, ktorí na terénnej terapii na chate boli, povedali, že nič také nevideli a k ničomu takému nedošlo,“ povedala pre JOJ manželka riaditeľa zariadenia Zuzana Tománková Miková.

Zamestnanec údajne Rebeke pri sexe spôsobil zranenia, ktoré jej museli ošetriť chirurgicky. Polícia pritom už prípad v minulosti vyšetrovala a odmietla ho, odsúhlasil jej to aj miestny prokurátor. Nové vyšetrovanie a obvinenie nastali až po pokyne generálnej prokuratúry.

Prečo by mal Čistý deň prísť o akreditáciu

1. Najmenej dva prípady sexuálneho zneužívania

Polícia obvinila bývalého zamestnanca zo sexuálneho zneužívania. Igor J. v zariadení pracoval ako terapeut a bol aj zástupca riaditeľa. Podľa poslankyne Natálie Blahovej mal obvinený podľa svedkov “opiť a omámiť tri maloleté klientky a potom s nimi vykonať súlož”. Toto podozrenie je známe už dlho, až teraz ho polícia obvinila.

Podozrenia, že zamestnanci mali styk s neplnoletými klientkami centra sa objavili už v septembri 2015, keď bolo začaté trestné stíhanie kvôli sexuálnemu zneužívaniu inej maloletej. Polícia tak vyšetrovala už minimálne dva prípade sexuálneho zneužívania maloletých.

2. Podozrenie z fyzických trestov

Bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová vo svojej mimoriadnej správe o deťoch písala, že mimálne v rokoch 2013 až 2016 používali v zariadení „neprimerané tresty a ponižujúce praktiky, ktoré sú nielen nezlučiteľné s účelom resocializácie, ale predstavujú aj porušenie niekoľkých základných práv a slobôd detí“.

3. Zásahy do preverovania

Na nedostatky a neprofesionalitu zariadenia upozornila aj psychologička z ústredia práce Katarína Hatráková, ktorá na prelome rokov 2015 a 2016 skúmala pomery v zariadení Čistý deň. Tvrdila, že sa ňou manželia Tománkovci, ktorí sú na čele zariadenia, snažili  manipulovať a že v jej správe o Čistom dni vedenie ústredia práce škrtalo. Pre Postoj.sk povedala, že vedenie sa snažilo, aby urobila len formálnu kontrolu. Z ústredia práce ju neskôr prepustili.

4. Podozrivá dotácia

Čistý deň sa napriek konfliktu záujmov dostal v roku 2009 k štátnej dotácii za viac ako 131-tisíc eur, upozornilo SME.sk. Zuzana Miková Tománková v minulosti pracovala na Úrade vlády. To samozrejme nemusel byť dôvod na odobratie akreditácie, no dokresľuje to kontakty vedenia Čistého dňa, ktorému radil aj poradca premiéra Erik Tomáš.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie