Denník N

Neonacistický web sa tešil zo zabitia ženy. IT firmy mu zrušili hosting a už je nedostupný

Andrew Anglin, zakladateľ portálu Daily Stormer. Web je momentálne nedostupný. Reprofoto – Denník N
Andrew Anglin, zakladateľ portálu Daily Stormer. Web je momentálne nedostupný. Reprofoto – Denník N

Rasistické demonštrácie v USA oživili debatu o zodpovednosti IT firiem za šírenie nenávisti.

Portál Daily Stormer bol mesiace kritizovaný za šírenie neonacistických myšlienok, podporoval aj minulotýždňové rasistické demonštrácie v americkom štáte Virgínia. Tie mali tragický priebeh: 20-ročný mladík vrazil autom do davu ľudí na anti-fašistickej demonštrácii. Viacerých ľudí ľudí zranil a 32-ročná Heather Heyerová zomrela.

„Napriek predstieranému hnevu zo strany médií je väčšina ľudí rada, že je mŕtva, pretože bola definíciou zbytočnosti,“ napísal zakladateľ portálu Daily Stormer Andrew Anglin. V nadpise článku ju označil za šľapku. „32-ročná žena bez detí je záťažou pre spoločnosť a nemá žiadnu hodnotu,“ napísal tiež.

Text vyvolal vlnu rozhorčenia. Zareagovala naň aj spoločnosť GoDaddy, ktorá portálu zabezpečovala hosting. „Informovali sme The Daily Stormer, že majú 24 hodín na presťahovanie domény k inému poskytovateľovi, keďže porušili naše podmienky používania,“ napísal na Twitteri.

https://twitter.com/GoDaddy/status/896935462622957573

Web si ako nového poskytovateľa hostingu vybral spoločnosť Google. Avšak aj Google portálu zrušil registráciu: „Rušíme registráciu Daily Stormeru pre porušovanie našich podmienok používania,“ reagovala firma.

V pondelok bol ešte web dostupný, v utorok už bol však nedostupný. Doména je stále registrovaná na Google.

Podľa dostupných informácií je web naďalej dostupný na darknete. Na jeho načítanie však ľudia potrebujú anonymný prehliadač Tor, píše portál Motherboard.

Slovenské extrémistické stránky majú často sídlo v zahraničí a nie je možné vypátrať, kde presne sídlia. Výnimkou je napríklad Slovenské hnutie obrody, ktoré svoj web sho.sk umiestnilo na serveri Websupportu.

Hnutie dlhodobo šíri nenávistné a extrémistické myšlienky (niektoré zhrnul na blogu Ján Benčík). Jeho predstavitelia sú radikálni najmä na Facebooku, na webe sa vyjadrujú opatrnejšie. Vlani v auguste však zverejnili slová svojho predsedu Róberta Šveca, ktorý povedal: „Viem, že naša vlasť je odsúdená na úspech, iba musíme optimalizovať počet ľudí, ktorí jej škodia. To je a bude jedna zo základných úloh nášho hnutia po prevzatí moci v našom štáte.“

Švec opakovane hrozí, že „po páde súčasného režimu“ nastane „optimalizácia“ v médiách, treťom sektore a celkovo „optimalizácia počtu kolaborantov“.  Polícia Šveca vlani preverovala aj preto, že napísal, že nacistické pracovné tábory sa osvedčili.

Slovenské hnutie obrody chce „optimalizovať počet ľudí“, ktorí škodia Slovensku.

Spoločnosť Websupport v súčasnosti neplánuje zrušiť doménu sho.sk. „Žiaľ, nie je v našej kompetencii posudzovať akúkoľvek stránku, ak na to nemáme súdny príkaz, alebo stránka preukázateľne neporušuje súčasné zákony. Uvedomujeme si však, aké nebezpečie tkvie v súčasných dezinformačných a konšpiračných weboch,“ vysvetľuje.

„Ako firma však nemôžeme zrušiť akúkoľvek stránku len pre to, že hodnotovo nesúhlasíme s jej obsahom. Zodpovednosť za obsah je podľa platných obchodných podmienok na strane klienta. Ak však stránka jednoznačne porušuje zákon, ako napríklad otvorené propagovanie fašizmu, či detská pornografia, vyhradzujeme si právo odstúpiť od zmluvy a v minulosti sme už podobné situácie takto vyriešili. Aj preto otvorene vyzývame všetkých, aby akúkoľvek nelegálnu a protizákonnú činnosť na stránkach postúpili nám alebo orgánom činným v trestnom konaní. Na základe ich rozsudku môžeme následne ihneď konať a weby odstrániť,“ doplnila firma Websupport.

[Pochopiť fenomén konšpiračných teórií znamená spoznať ich mechanizmus. Objednajte si knihu Falšovaná pravda z knižnej edície Denníka N.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie