Denník N

Čistý deň: hlavne nezákonne

Minister Richter stále nejde podľa zákona.

Ministerstvo práce v utorok oznámilo, že Čistému dňu zruší akreditáciu. Ešte deň predtým Richter tvrdil, že absolútne nezlyhal, a že „to je život“, konštatoval takým ľahkým tónom, ako keby stratil zapaľovač.

Richter však zlyhal na celej čiare vrátane tejto koncovky. Aby bol samotný fakt vznesenia obvinenia dôvodom na zrušenie akreditácie, je holý nezmysel. Na odôvodnenie si počkáme, ale z pohľadu zákona o sociálnoprávnej ochrane, podľa ktorého mal postupovať, je jedno, v ktorej fáze sa trestné konanie nachádza.

Hovoríme však s takým doktorom obidvoch práv, čo si ešte v pondelok plietol obžalobu s obvinením. A ani podanie obžaloby by neznamenalo, že sa preukázala čiakoľvek vina.

Povedala to ešte bývalá ombudsmanka, povedala to teraz generálna prokuratúra: ministerstvo nesprávne aplikovalo zákon. Správny postup by bol hneď odňať akreditáciu, lebo už bola splnená podmienka „môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa alebo jeho priaznivý psychický, fyzický a sociálny vývin“.

Postup ministerstva za uplynulých jedenásť mesiacov umožnil pokračujúce ohrozenie detí, ovplyvňovanie svedkov aj poškodených, neospravedlniteľné pchanie klientov pred kamery a nasypanie ďalších štátnych státisícov eur do tzv. neziskovky. S týmto všetkým má byť zrazu koniec len preto, lebo trestné stíhanie, doteraz iks mesiacov vedené vo veci, je vedené voči konkrétnej osobe? Stále je to len prípravné konanie.

Richter nezačal postupovať podľa zákona ani teraz.

Samozrejme, je nejaký dôvod, prečo sa nechával celé mesiace kompromitovať od dvoch časovaných bômb, ktoré nevedeli, kde sa končí sranda a kde sa začína bezočivé predvádzanie beztrestnosti. Je dôvod, prečo nechal odísť odborníkov z akreditačnej komisie, prečo si dal čistiť žalúdok od prezidenta Kisku a nemihol brvou pri vyhadzovaní zamestnankýň ústredia. Takisto je dôvod, prečo teraz akreditáciu ruší. O týchto dôvodoch sa dá len špekulovať a možno o nich niečo napovie reakcia Čistého dňa, ale vznesenie obvinenia to nemôže byť ani v Kocúrkove presťahovanom na Mars.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Komentáre

Teraz najčítanejšie