Denník N

Kotlebov úrad stopol peniaze gymnáziu, ktorého učitelia varovali pred fašistami

Učitelia v Brezne vítali prezidenta Kisku a protestovali proti fašizmu. Ich škola teraz od župy nedostala peniaze. Richard Tokušev zo župy im hrozil vopred. Foto – Stanislav Spáč/www.stanislavspac.sk
Učitelia v Brezne vítali prezidenta Kisku a protestovali proti fašizmu. Ich škola teraz od župy nedostala peniaze. Richard Tokušev zo župy im hrozil vopred. Foto – Stanislav Spáč/www.stanislavspac.sk

Chcete vedieť, ako vyzerá sloboda prejavu v Banskobystrickom samosprávnom kraji? Požiadajte Kotlebu o peniaze na poslancami schválenú investíciu a protestujte proti fašizmu.

Keď učitelia z Gymnázia Jána Chalupku v Brezne privítali v apríli prezidenta Andreja Kisku a verejne dali najavo svoj postoj k fašizmu a kotlebovcom, ktorí neďaleko nich postávali v zelených tričkách, mohli mať pocit, že vyjadrili svoj názor a na druhý deň sa mohli ďalej venovať svojej práci.

Gymnázium však spadá pod Banskobystrický samosprávny kraj a uprostred letných prázdnin sa ukazuje, že po vyjadrení názoru na fašizmus škola môže zabudnúť na výmenu zastaraných okien za 65-tisíc eur, ktorú už mala schválenú.

Priama súvislosť zastavenia tejto investície sa preukázať nedá, ale sled udalostí bol takýto: gymnázium v Brezne roky chátra a zateká tam. Učitelia v Brezne pri návšteve Kisku verejne pranierujú fašizmus a ich protistranou je partia ľudí z Kotlebovej ĽSNS.

Nasleduje kritika učiteľov členom ĽSNS a zamestnancom župy za ich názory. Po nej prichádza návšteva tohto zamestnanca župy priamo na gymnázium, aby zistil, ako je to s výmenou okien. Potom je dlhšie obdobie ticha a na záver prichádza oznam o zastavení investície od Kotlebom vedeného župného úradu bez akéhokoľvek vysvetlenia.

Svojvôľa, zastrašovanie, diktátorské metódy

V zime je v triedach zima, zateká tam, opisuje katastrofálny stav okien zástupkyňa riaditeľa gymnázia Jana Šteňová, ako to u nich vyzerá. Vedenie školy preto požiadalo o riešenie Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom, a zastupiteľstvo im schválilo približne 115-tisíc eur na výmenu okien. Vlani vymenili prvú časť, teraz mala nasledovať druhá.

Župný poslanec Slavomír Pôbiš (SaS), ktorý na zastavenie investície upozornil na Facebooku, tvrdí, že zámer dokončiť výmenu okien oznámilo vedenie školy župe v apríli, aby stihli urobiť verejné obstarávanie a do začiatku nového školského roku sa stihli spraviť stavebné práce.

Veľké okná gymnázia v Brezne. Foto – facebook Slavomíra Pôbiša

Plánovanú investíciu prišiel skontrolovať župný referent pre investície Richard Tokušev.

„Prišiel referent, ukázali sme mu, ktoré okná treba vymeniť, a celú dokumentáciu. Okná sú v katastrofálnom stave. Vlani sme vymenili časť a chceli sme pokračovať rovnakým postupom ako vlani,“ opisuje Šteňová.

Po návšteve Tokuševa sa dlho nedialo nič. Až nakoniec prišiel zo župy e-mail, že verejné obstarávanie zastavili a okná sa meniť nebudú.

Prečo? Zástupkyňa riaditeľa ani riaditeľ gymnázia Miroslav Glembek nevedia. Nikto im nič nevysvetlil. Glembek hovorí, že zatiaľ pátrajú, čo sa deje. „Čakáme na vyjadrenie zo župy,“ doplnila ho zástupkyňa.

Denník N oslovil Banskobystrický samosprávny kraj, aby vysvetlil, prečo sa rozhodol túto investíciu zastaviť, odpoveď zatiaľ nedostal.

Vidí riaditeľ Glembek súvislosť medzi vystúpením učiteľov v apríli a zastavením investičnej akcie? Riaditeľ odpovedá, že nevie, a pokračuje: „Isté je, že výmena okien doteraz stojí na župe. Záver nech si každý urobí sám.“

Podľa poslanca Pôbiša ide o zastrašovanie, svojvôľu a zneužívanie moci. „To sú diktátorské metódy, z ktorých partička okolo Mariana Kotlebu urobila v priebehu štyroch rokov spôsob riadenia kraja,“ dodal.

Pomsta učiteľom

Tokušev sa po návšteve Kisku v Brezne na Facebooku púšťal do učiteľov a vyhrážal sa im, pripomína Pôbiš, aký bol sled udalostí. Učitelia vtedy prišli s transparentmi s nápismi Stop fašizmu; Videli ste Osvienčim, my áno; alebo Učitelia si vážia prezidenta.

„Aha, slniečkari. Tvária sa, že je všetko super, dvakrát také platy ako väčšina obyvateľstva im dávajú dostatok sebavedomia zrejme. No trochu viac poslancov na župe a budeme to musieť vymeniť. Hlavne tú, čo tak hysterčila,“ písal Tokušev, ktorý dostal od Kotlebu referentské miesto v župnom úrade.

Práve v Brezne sa Kiska na chvíľu prihovoril partii kotlebovcov, ktorých doviezol do Brezna autobus a viedol ich Milan Mazurek. „Radšej nech kotlebovci útočia na mňa ako na mamičky s deťmi a mladých ľudí,“ napísal po stretnutí prezident na oficiálnom Facebooku. Málokto vtedy zachytil skupinu učiteľov z miestneho gymnázia.

Investícia bola v úradnom registri

Jaroslav Demian (Smer) je župný poslanec aj člen rady školy breznianskeho gymnázia. Zastavenie investície ho prekvapilo. Hovorí, že výmena okien sa dostala do registra investícií na návrh župného úradu. „Žiadna tlačenka,“ dodal.

Župan Kotleba. Foto – TASR

Osud plánovanej investície, ktorú schválili poslanci, potom už len sledoval a čudoval sa, čo sa deje.

„Riaditeľ gymnázia dostal začiatkom mesiaca e-mail, že úrad po zvážení nebude realizovať investíciu. Ako je možné, že úrad, ktorý je vykonávateľom uznesení, nerealizuje schválenú akciu?“ pýta sa Demian a sám si odpovedal.

Spomenul schválené investície z uplynulého roku za 19 miliónov eur, z ktorých úrad realizoval len práce za jedenásť miliónov a zvyšok išiel do prebytku rozpočtu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie