Denník N

Pre Game of Thrones prichádza do Dubrovníka rekordný počet turistov, starosta mesta ich chce regulovať

Známa scéna "Shame" sa nakrúcala na barokovom schodisku v historickom centre Dubrovníka. Foto: kingslandingdubrovnik.com
Známa scéna „Shame“ sa nakrúcala na barokovom schodisku v historickom centre Dubrovníka. Foto: kingslandingdubrovnik.com

Chrovátsky Dubrovník je obľúbený medzi turistami aj vďaka seriálu Game of Thrones, chcú sa prechádzať v Kráľovom prístave. Historické centrum a jeho obyvatelia sú preto pod veľkým tlakom, starosta mesta začína počty turistov výrazne regulovať.

Chorvátsky Dubrovník bol medzi turistami vždy populárny. Zapáčil sa aj producentom seriálu Game of Thrones, ktorí si ho vybrali ako hlavné mesto Západozeme a teraz je známy aj ako Kráľov prístav.

Turizmus v Dubrovníku začal rásť tak rýchlo ako draky Daenerys Targaryen a podľa jeho obyvateľov sa začal vymykať kontrole.

Dubrovník alebo perla Jadranu, mesto obklopené zachovalými hradbami a prístavom, si aj napriek viacerým ohrozeniam ako zemetrasenie či vojnový konflikt, dokázalo zachovať mnohé pamiatky z obdobia gotiky, renesancie či baroka. Od roku 1979 je historické mesto  zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Aj napriek výrazným benefitom, ktoré chorvátska ekonomika vďaka turizmu získava, sa v júni zvolený starosta Dubrovníka Mato Franković rozhodol, že na problém sa bude pozerať z dlhodobého hľadiska.

UNESCO zo strachu o historické centrum odporučilo denné maximum 8-tisíc turistov, podľa starostu Frankovića je to stále veľa. Preto navrhuje o polovicu menej.

„Nechceme ísť na maximum, chceme ísť nižšie,“ povedal pre britský Telegraph Franković. V riadení mesta mu ide o zlepšenie kvality, ktoré môže Dubrovník poskytnúť. Mesto po doteraz nekontrolovanom náraste turistov podľa Frankovića potrebuje predovšetkým „reset“.

Minulý august si za jeden deň zakúpilo lístky k opevneniam mesta 10 388 návštevníkov a odhaduje sa, že toto leto ich každý deň príde ešte viac.

Nekontrolovateľný prílev turistov

V januári tohto roku miestne úrady oznámili, že dajú nainštalovať monitorovacie kamery nad tri vstupné mestské brány.

Ani to podľa Frankovića nestačí a je podľa neho dôležité obmedziť zastávky výletných lodí v prístave mesta počas hlavného času, najmä cez víkendy. Taktiež má starosta v pláne obmedziť počty denných výletov, ktoré ponúkajú cestovné kancelárie.

,„Niektoré výletné lode nebudú súhlasiť s tým, čo hovorím, ale mojím hlavným cieľom je zabezpečiť pre turistov kvalitu a nemôžem to urobiť, ak bude situácia taká ako teraz,“ vysvetlil Franković.

Problémovými dňami sú štvrtok, piatok a sobota, keď od ôsmej rána do druhej poobedia možno v prístave vidieť aj šesť obrovských výletných lodí. Potom už žiadnu. To je podľa Frankovića veľký problém, ktorý ovplyvňuje kvalitu života v meste.

Existuje tiež množstvo podnikavcov, ktorí ponúkajú odborné prehliadky, kde sa aj turisti môžu v Dubrovníku cítiť ako v Kráľovom prístave a ocitnúť sa na rovnakých miestach ako postavy zo seriálu.

„V najbližších dvoch rokoch stratíme peniaze – možno milióny eur, keďže znížime počet turistov – no v budúcností získame omnoho viac. Zaslúžime si byť najkvalitnejšou destináciou,“ vysvetľoval nevýhody krátkodobého ekonomického hľadiska Franković.

Turist(am)i vyhnaní z mesta

Aj keď kritici hovoria, že prejsť historické centrum zaberie asi 40 minút, Dubrovník je návštevníkmi prichádzajúcimi výletnými loďami doslova preplnený. To predstavuje nielen pre kultúrnu pamiatku svetového dedičstva, ale aj pre domácich, veľký tlak.

V roku 1991 v historickom centre žilo 5-tisíc obyvateľov s trvalým pobytom, dnes je ich už len 1 157 v necelých 600 domácnostiach. Z demografického hľadiska má 30 percent týchto obyvateľov 65 alebo viac rokov a len asi 116 ľudí má menej ako 15 rokov.

Pre obyvateľov žijúcich v centre mesta je život čoraz komplikovanejší a nepohodlnejší. Mnohí z nich  potom prenajímajú alebo predávajú svoje apartmány, ktoré ďalej slúžia turistom a sami sa sťahujú do vzdialenejších oblastí mesta.

Domáci v centre takmer nebývajú. Foto: Alex Proimos

Proti turizmu sa v Európe strhol silný odpor, ako hovoria iniciatívy, „nemieria proti turistom samotným, ale proti tým, ktorí z turizmu profitujú“. Pre stúpajúce ceny nehnuteľností a nájmov si domáci nemôžu dovoliť bývať v meste. Obľúbené miesta v centrách či na pobreží sa nielenže stávajú preplnenými, ale aj omnoho drahšími.

Protesty proti turizmu budú podľa ekonomického analytika Duncana McCanna pokračovať, kým sa politici nebudú zaoberať širším kontextom nespokojnosti ľudí. Mnohí totiž necítia, že by politici ich problémy riešili, a tvrdenie, že sa „ekonomike darí“, obyčajní ľudia nepociťujú.

Za posledné roky počet turistov stúpol každoročne o 10 percent a polovicu z nich do mesta prilákal práve obľúbený seriál.

V zime sa ulice Dubrovníka doslova menia na Kráľov prístav. Turistov, ktorí počas chladnejších mesiacov mesto nevyhľadávajú, rýchlo vystrieda filmový štáb obľúbeného seriálu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie