Denník N

Fico žiada odchod Plavčana, Danko hovorí, že ho premiér podrazil (+video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister školstva Peter Plavčan musí na návrh premiéra Roberta Fica odísť z funkcie.

Peter Plavčan z SNS už nebude ministrom školstva. Premiér Robert Fico po rokovaní s Plavčanom oznámil, že od predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka očakáva návrh na nového ministra. Reakcia SNS nie je známa, predseda strany Danko po tomto rozhodnutí premiéra zrušil tlačovú konferenciu avizovanú na 13.30 a presunul ju na na neskoršie poobedie po 17.00 hodine.

„Napriek všetkým turbulenciám, ktorými prechádza táto vláda, musím zopakovať, že koalícia Smer, SNS a Most-Híd nemá žiadnu alternatívu. Slovensko potrebuje vládu, ktorá je proeurópsky orientovaná a ktorá zabezpečí dôstojné miesto v jadre EÚ. To, že nemáme žiadnu alternatívu, neznamená, že si môžeme robiť, čo chceme. Musíme byť dôveryhodní tak pri plnení záväzkov, fiškálnej disciplíne, predovšetkým pri zužovaní priestoru korupcie a netransparentného správania,“ povedal Fico.

Fico: Tieň podozrení pretrváva, požiadal som Danka o nového ministra školstva (autorka: Martina Koník)

Udalosti v školstve podľa premiéra vyvolávajú obavy, do akej miery sú úmysly vlády v boji proti korupcii dôveryhodné. „Žiadna zo strán koalície si nemôže dovoliť takto hazardovať s dôverou verejnosti,“ vyhlásil.

S Dankom počas Ficovho brífingu: Podrazil ma

Reportér .týždňa Michal Magušin bol s Andrejom Dankom práve vo chvíli, keď sa dozvedel, že Robert Fico požaduje odchod jeho ministra z vlády. Z opisu reportéra vyplýva, že predseda SNS o tom vopred nevedel. Magušin píše, že si počas rozhovoru na pustenej obrazovke všimol, že Fico má tlačovku, a tak Dankovi skočil do reči.

„Pán predseda, a o tomto viete?“ Danko sa zarazil, odmlčal, postavil sa a povedal: „Podrazil ma.“ „Potom zapol zvuk na televízore, ruky skrížil na prsiach a počúval, ako Fico vysvetľuje, že dal SNS priestor, aby Plavčana odvolali sami, ale národniari túto šancu nevyužili, preto ho musí odvolať,“ píše .týždeň a dodáva ešte posledný Dankov komentár na adresu Fica: „Padla pasca, ktorú dlho budoval.“

Danko .týždňu krátko pred oznámením Fica hovoril, že Plavčana si ešte chcú predvolať pred vedenie SNS a musí tiež ustáť odvolávanie v parlamente.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár opisoval okolnosti odvolania tak, že krátko pred premiérovým brífingom o 11.00 volal o situácii s Ficom aj Dankom.

Video: Reakcia Bugára na odchod Plavčana: Netreba sa zahrávať s trpezlivosťou partnerov (autorka: Ria Gehrerová)

Naša misia s Bugárom nebola úspešná

Fico na brífingu povedal, že s predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom vyvinuli „maximálne úsilie, aby sa problém ďalšieho pôsobenia ministra školstva vyriešil vo vnútri SNS“.

„Je mi ľúto, ale musím skonštatovať, že naša misia nebola úspešná. Chcem poďakovať pánovi Plavčanovi za úsilie, ktoré vyvinul pri vysvetlení kauzy,“ povedal premiér, ktorý sa s ministrom kritizovaným za prerozdelenie eurofondov na vedu stretol ešte pred plánovaným zasadnutím vlády.

Vyhlásenie premiér ukončil tým, že požiadal Danka, aby mu v čo najkratšom čase predložil návrh nového ministra.

Fico urobil vyhlásenie dva a pol hodiny pred tým, čo Danko po niekoľkotýždňovom období bez mediálneho vystúpenia na verejnosti ohlásil brífing k 13. a 14. platu. Ten sa mal uskutočniť o 13.30 h.

Predseda SNS ho krátko po 12.00 zrušil. Bol to práve Danko, kto vzťahy v koalícii vyostril minulý týždeň v pondelok, keď nečakane vypovedal platnosť koaličnej zmluvy. Odvtedy na verejnosti nevystupuje a necháva komunikovať svojich podpredsedov.

Rokovanie vlády sa začalo až po Ficovom oznámení o 11.30, Plavčan sa ho už nezúčastňuje. Ostatní ministri SNS sú na rokovaní prítomní.

Koniec ministra Plavčana prišiel po tom, ako lídri strán v utorok presviedčali, že vládna kríza nie je a stabilitu koalície podrývajú len médiá. „Predsedovia vládnych strán vyjadrujú znepokojenie nad skutočnosťou, že médiá uverejňujú narastajúci počet nepravdivých a polopravdivých informácií s cieľom vytvárať za každú cenu napätie v spoločnosti a útočiť na stabilitu vlády,“ písalo sa v stanovisku troch lídrov z pondelka.

Video: Ako Plavčan nezvládol svoju tlačovku. Neodstúpim, hovoril
(autorka: Martina Koník)

Škandály pribúdali, objavil sa aj Havalec z emisií

Pri eurofondoch na vedu, ktoré spravovalo Plavčanovo ministerstvo školstva, škandály pribúdali s každým dňom, získali ich aj malé firmy, ktoré doteraz vedu nerobili.

V utorok Denník N informoval, že peniaze z eurofondov skončili aj u Norberta Havalca, známeho z kauzy emisie za prvej Ficovej vlády. Štát prišiel o takmer 60 miliónov eur a počas druhej vlády Roberta Fica museli z funkcie odísť dvaja ministri životného prostredia.

Z tejto vlády už musel odísť minister dopravy Roman Brecely zo Siete po tom, ako sa Sieť rozpadla a prestala byť súčasťou koalície.

Plavčan je prvý minister, ktorý odchádza z vlády.

Pod tlakom je pre kauzu Bašternák už viac ako rok minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák, toho však Fico odvolať odmieta. Kaliňák je momentálne na dovolenke v Amerike s dvojnásobným exministrom a dlhoročným kamarátom Jánom Počiatkom.

Fico už ako premiér podobnú situáciu zažil – počas svojej prvej vlády (2006-2010) odvolal SNS dvoch ministrov výstavby, aj dvoch ministrov životného prostredia. Aj vtedy išlo aj o eurofondy a o to, že nám Európska komisia hrozila nevyplatením peňazí pre podozrenie z korupcie. Odvolal aj ministra pôdohospodárstva za HZDS Miroslava Jureňu.

Exministri SNS Marián Janušek a Igor Štefanov sú teraz obžalovaní a súdi ich Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Vláda sa vtedy pre vynútený odchod ministrov nerozpadla, vtedajší líder SNS Ján Slota to akceptoval bez vážnejších výhrad.

Opozícia: SNS treba zobrať celý rezort

OĽaNO vyhlásilo, že Fico urobil to, na čo ho dva mesiace vyzývali. „Vláda sa snažila prekryť obrovský škandál s eurofondmi, ale úsilie všetkých, ktorí sa snažia o čestné a spravodlivé Slovensko, prinieslo prvé výsledky. Tento krok Roberta Fica je však nedostatočný. Naše hnutie už dva mesiace žiada, aby bol rezort školstva odobratý z rúk SNS,“ vyhlásilo OĽaNO.

SNS pod vedením Andreja Danka je podľa OĽaNO tá istá SNS ako za čias Jána Slotu.

„Už včera bolo neskoro a minister školstva Peter Plavčan už dávno nemal byť vo funkcii,“ povedal pre agentúru SITA podpredseda SaS Ľubomír Galko. Plavčanovi treba podľa neho popriať, aby si oddýchol, pretože tie posledné týždne boli preňho určite náročné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie