Denník N

Matovič: Ficovi k odvolaniu Plavčana gratulujem, konečne ukázal, že má gule

Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

OĽaNO chce byť jasne proeurópskym hnutím, z Veroniky Remišovej raz bude premiérka, hovorí Igor Matovič, ktorý po niekoľkých týždňoch prišiel pred novinárov. Ako jeden z mála z opozície odmieta spoluprácu s Dankovou SNS.

Igor Matovič (OĽaNO) sa po dlhšom čase objavil na verejnosti, v rozhovore pre Denník N hovorí:

  • čomu sa venoval v lete,
  • čo si myslí o odvolaní Plavčana,
  • prečo je presvedčený, že Fico má plán B pre vládnutie,
  • ako hodnotí vystupovanie Veroniky Remišovej,
  • prečo odmieta pravicovú vládu za účasti SNS,
  • aj či by OĽaNO išlo do vlády, ktorá by zvažovala návrat ku korune. 

Aké ste mali leto?

Pracovné. Snažím sa dostavať dom, ktorý som začal stavať už pred dvomi rokmi. Sedemnásť rokov ho svojej žene Pavlínke sľubujem, tak som si povedal, že už by som to mohol zvládnuť.

Politiku ste teda na pár týždňov vypustili?

Vypustil, chcel som, aby výrazne väčší priestor dostali iní ľudia z nášho hnutia. Je to dobre, lebo doteraz som ich mediálne prekrýval, bol som ako taký mediálny dáždnik. Naše hnutie však nie je hnutím jedného človeka. Nemalo by to byť len o Matovičovi, máme veľa zaujímavých a dobrých ľudí.

Ani ste politiku z diaľky nesledovali?

Kedysi som bol až skoro závislý od Facebooku, teraz som na ňom dva mesiace prakticky nebol. Nenapísal som žiadny status, ani len sa na svoj profil nepozrel. Nepozerám televízne správy, občas len dačo započujem z rádia, a večer si na chvíľu pozriem eNko. Ale mal som mesiac, keď som nečítal ani to.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico dnes oznámil, že pre kauzu eurofondov na ministerstve školstva očakáva stiahnutie ministra Petra Plavčana. Čo na jeho krok hovoríte?

Robert Fico konečne ukázal, že má gule. Dopoludnia sme ho na tlačovke vyzvali, aby nekryl a neospravedlňoval zlodejiny Andreja Danka tým, že Slovensko nemá alternatívu, lebo je to falošné. Vyzvali sme ho, aby konal a správal sa ako človek, ktorý je za vládu zodpovedný, a je teda zodpovedný aj za jej akúkoľvek zlodejinu. Ak by držal Plavčana, posvätil by rozkradnutie 15 miliárd z eurofondov, ktoré máme čerpať. Za toto rozhodnutie Ficovi gratulujem, takto by sa mal správať premiér.

Stačí to? Nebol Peter Plavčan len figúrka?

Plavčan, samozrejme, je figúrkou. Už keď sa pozriete naňho, je vám jasné, že by mentálne nebol schopný takýto podvod a konštrukt vymyslieť. Celé to išlo z jadra SNS. Osobne si myslím, že keďže Robert Fico vie, že oproti nemu stojí labilný človek, ktorý vidí okolo seba duchov, má už plán B. Vyzval Andreja Danka cez médiá, aby stiahol Plavčana. To pri Dankovej povahe znamená, že sa môže stať čokoľvek. No Robert Fico je dostatočný stratég na to, aby plán B mal.

Vaša poslankyňa Veronika Remišová počas vašej letnej pauzy búšila do vlády pre kauzu eurofondov na ministerstve školstva, mala asi pätnásť tlačoviek. Čo hovoríte na jej výkon?

Držal som jej palec. Keď vybehla prvá informácia o tých tristo miliónoch, zavolal som jej. Ona však už po tom išla ako po údenom a nedala im spať. Veronika je úkaz na slovenskom politickom nebi, osobne si myslím, že je to budúca premiérka. A spravím všetko pre to, aby ňou naozaj bola.

Je zaujímavé, keď líder hovorí o dvojke strany, že raz bude premiérkou.

Ona na to má všetky predpoklady. Ukážte mi na Slovensku politika, ktorý má vyštudovanú najlepšiu školu v Británii, teda Cambridge, má Sorbonnu, teda najlepšiu školu vo Francúzsku, popri tom ešte univerzitu v Bruseli a magisterský titul z VŠMU. Už len z tohto pohľadu sa na to hodí. Druhá vec je, že Veronika je homo politicus. Cíti politiku a ide na to po každej stránke správnym spôsobom. Takú političku by chceli mať nielen iné politické strany, ale aj v iných krajinách. Je to politička európskeho formátu.

Vnímajú to aj vaši voliči? Je už aj pre nich líderkou OĽaNO?

Dúfam, že obdobie môjho pobytu mimo parlamentu prospelo tomu, aby ľudia Veroniku spoznali.

Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kde vás zastihla správa o vypovedaní koaličnej zmluvy zo strany Andreja Danka?

Ja som stále iba v Trnave na dome.

Čo ste si pomysleli?

Mal som pocit zadosťučinenia. Presne tak ako pri Procházkovi. Ja som bol prvý, ktorý vravel, že ten človek je krivák, schopný zradiť aj svojich vlastných voličov. Väčšina Slovenska si vtedy myslela, že mi šibe a Procházkovi chcem len zle. Čas ukázal, že som mal pravdu. Tak isto som ako prvý o Dankovi hovoril, že je to nebezpečný psychopat. A to, ako sa zachoval k svojim koaličným partnerom, je len potvrdením mojich slov.

Opoziční politici doteraz spoluprácu s Dankovou SNS v rámci nejakej pravicovej vlády nevylučovali. Aký je postoj OĽaNO?

Myslím si, že spolupráca so SNS by nebola možná. Obávam sa, že ľudia, ktorí by kryli správanie Andreja Danka, by páchali taký istý zločin ako on. Na druhej strane by som rád v SNS videl slušných ľudí, ktorí by spravili vnútornú vzburu a očistili sa od tej slotoviny, ktorá tam je.

To už hovoril Danko, že SNS očistil.

Danko je len Slotov pohrobok. Začínal ako jeho blízky človek, privatizoval ako on, tú DNA má v sebe a nevie ju zaprieť. Bol by som rád, ak by sa SNS od toho očistila, ale keď sa pozriem na posledný rok a pol, zrejme toho nie sú schopní. Ak by sa toho dokázali zbaviť a urobili zo SNS národnú a kresťanskú stranu, ktorá bojuje proti korupcii, tak by to bolo inak.

Vidíte v SNS niekoho, kto je podľa vás slušný človek, ktorému musí škandál na ministerstve školstva prekážať?

Keď človeka stretnete na parlamentnej chodbe a pozdravíte sa, máte z väčšiny poslancov SNS pocit, že slušní sú. Druhá vec je ich správanie. Ak kryjú zlodejiny, sú slušní? Že majú slušné obleky, vedia sa pozdraviť? Možno, ale vo vnútri sú asi pokazení. Osobne ma mrzí, že SaS trošku naivne komunikuje, že naši budúci partneri sú Most-Híd a SNS.

Prečo? Vychádza im to, že inak sa asi koalícia nezloží.

Obávam sa, že s týmito stranami sa dá urobiť možno menej, ale stále len zlodejská koalícia. Ja dúfam, že nabudíme polovicu ľudí, ktorí voliť nechodia, a takéto strany úplne upadnú do zabudnutia.

Čiže aj Most-Híd je neprijateľný?

Pozrite sa, ako sa správa. Videli ste nejaké Bugárovo stanovisko, že toto by sa robiť nemalo? Pri každej zlodejine, či už išlo o Bašternáka alebo Danka, je ich najväčším obhajcom. Vládnym stranám ide o 15 miliárd z eurofondov, ktoré sa budú rozdeľovať, a ktoré si už podelili. Bugár musí mať v sebe rovnakú zlodejskú DNA, inak by buchol do stola a proti škandálu na ministerstve školstva sa dávno ohradil. Ale je ticho. Alternatívu s Bugárom a Dankom si Slovensko po takom dlhom čakaní na niečo lepšie nezaslúži.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Prežije koalícia túto krízu?

Budú mať veľké problémy s náladami Andreja Danka.

Na dnešnej tlačovke ste povedali, že chcete byť alternatívou pre demokratických a proeurópskych voličov, ktorí chcú vidieť Slovensko v takzvanej prvej lige Únie. Je budúcnosťou OĽaNO byť jasne proeurópskym hnutím?

My sme to vždy tak cítili, len sme to nekomunikovali. Robert Fico v utorok ospravedlnil kradnutie hrozbou predčasných volieb, po ktorých by prišla vláda opozície, ktorá chce vraj Slovensko vytrhnúť z jadra Európskej únie. Cítili sme preto za potrebné povedať, že my chceme byť v prvej lige EÚ. Hlavne tomu demokratickému proeurópskemu voličovi, ktorý dnes môže mať pocit, že nikto v opozícii nie je schopný povedať nič dobré na EÚ, alebo má proeurópske smerovanie.

Postoj SaS je opatrnejší.

Fajn, ale nás sa SaS nikdy nepýtala, či môžu komunikovať svoj postoj k EÚ spôsobom, akým ho komunikovali. Máme nárok na vlastnú politiku, ktorá podľa nás reprezentuje väčšinu demokraticky zmýšľajúcich opozičných voličov. Títo ľudia boli pomaly bezprízorní, až tak, že mnohí dokonca zdieľali komentáre, že vďakabohu za Fica, ktorý ešte ako jediný hovorí o udržaní Slovenska v jadre EÚ.

Jeden taký sa šíril pred pár dňami.

To je prirodzeným dôsledkom, že takýto volič nemá v parlamente zastúpenie, a že mu mentálne – napriek zlodejinám a napriek tomu, že je socialista – vyhovuje Robert Fico. Ale je to možno preto, že sme boli ticho. No mne nie je príjemné, ak si ľudia myslia, že naše postoje sú automaticky zhodné s SaS. Nie je to tak. OĽaNO nechce Slovensko vytrhnúť z jadra EÚ, naopak, budeme skôr garantom proeurópskeho smerovania Slovenska.

Nakoľko vážny bod vo vašom programe to bude?

Tak, ako si neviem predstaviť neskorumpovanú vládu s Andrejom Dankom, tak si neviem predstaviť, že si sadneme za stôl a budeme vymýšľať, ako sa vrátime ku korune, alebo opustíme Schengen. To nehrozí.

Bude to zlúčiteľné so SaS, ktorá je vaším najbližším politickým spojencom?

Bude. Verím, že SaS takýto postoj pochopí. Nech sa Rišo Sulík hnevá, alebo nie, ale aj pri eurovale – hádzať sa o zem a zároveň si neuvedomiť, že o dva dni euroval aj tak prejde, to je krátkozraká politika. Chcem a očakávam aj od SaS, že budú robiť aj v takýchto veciach politiku trochu ďalej, ako dva metre od nosa.

Veronika Remišová komunikovala proeurópske postoje už dávnejšie. Bude lepším symbolom proeurópskeho postoja OĽaNO ako vy?

Veronika bude vždy lepším symbolom „odbornej nohy“ nášho hnutia ako ja.

To je celkom sebakritické.

Ale mne to neprekáža, to si treba priznať. Ja som podnikateľ. Keď som chcel, aby niekto viedol regionálnu redakciu, bolo najlepšie vybrať niekoho, koho tam prirodzene akceptovali. Dosadzovať niekoho, kto nebol autentický, nikdy nesplnilo účel. Politiku chcem robiť podobne autenticky. Ako to cítim, tak to poviem, aj keď to potom niekomu spôsobuje mindráky. Som autentický protikorupčný protestný politik. Veronika je autentická protikorupčná a zároveň odborná politička.

Ako bude vyzerať vaše pôsobenie v parlamente po prázdninách?

Už som povedal, že si neviem predstaviť chodiť pravidelne do parlamentu v čase, keď ho vedie Andrej Danko. No aj na najbližšiu schôdzu predkladám šesť či sedem zákonov, naďalej budem chodiť na dôležité hlasovania a keď budem chcieť vystúpiť, vystúpim. Budem sa správať ako slobodný poslanec bez nároku na plat.

Uvažujete o tom, že by ste sa z politiky stiahli ešte viac?

Naďalej v politike budem, budem blízko našim poslancom a budem nápomocný tomu, aby OĽaNO ukázalo, že nie sme len Matovič. V tom sme iní. Všetci lídri slovenských strán si vždy strážili svoje miestečko. Neregistroval som nikoho, kto by cielene namiesto seba púšťal niekoho iného. Ja našich ľudí vyslovene nabádam, aby šli do médií. Chcem, aby sa naši fachmani predali. SaS si vytvorila okolo seba mantru, že sú stranou odborníkov. Majú dobrých ľudí, ale ja si myslím, že kvalita nášho poslaneckého klubu je ešte o niečo väčšia. Nikdy sme to o sebe nehovorili, ale budeme to o sebe hovoriť.

Čiže neodchádzate z politiky.

Nie, ja som sa ani z politiky odísť nesnažil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie