Denník N

Fico vyhodil prvého z vlády žiab a myší

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odvolanie ministra školstva je správne a premiéra treba pochváliť. Ibaže to mal urobiť už pred mesiacom.

Stretne sa myš so žabou a začnú sa biť. Na konci tej bitky musí odstúpiť minister školstva Peter Plavčan. To nie je začiatok bájky, ale stručný opis vládnej krízy, ako ju vidí premiér Robert Fico.

Robert Fico zažil toto leto krízu ako z čias, keď vládol s Vladimírom Mečiarom a Jánom Slotom. A podobne vyzerá aj priebeh jej urovnania. Pre Fica je to celkom slušný pád späť.

Odvolanie ministra Plavčana je správne a premiéra treba pochváliť. Ibaže to mal urobiť už pred mesiacom, keď sa v médiách objavili informácie, že eurofondy na vedu sa rozdeľujú ešte skorumpovanejšie, ako je na Slovensku za Ficových vlád zvykom. Vtedy to pochopili médiá a aj Európska komisia.

Je jasné, že premiér Fico sa spamätal najneskôr pred desiatimi dňami, keď zvolal prázdninovú koaličnú radu. Zjavne tam si to lídri koalície povedali a zjavne to spôsobilo kŕč predsedu SNS Andreja Danka, ktorý sa pokúsil namiesto obrany zaútočiť a vypovedal koaličnú zmluvu.

Potom prešiel týždeň, ktorý nebol veľmi dôstojný. Ohlásené rokovania sa na poslednú chvíľu presúvali z miesta na miesto a hlavne sa rušili. Premiér situáciu, v ktorej bol jedným z hlavných účinkujúcich, označil za žabomyšie vojny. Ich výsledkom môže byť rozpad vlády, i keď takej, kde vládnu žaby a myši.

Problémom je, že odvolať Plavčana nestačí. Fico by sa mal v záujme krajiny pokúsiť odvolať celý systém riadenia, kde sa skutok nestal, kde je korupcia nástrojom k poslušnosti a rozdeľovaniu na našich a nepriateľov.

Andrej Danko za posledných desať dní opakovane ukázal, že nechápe, aký problém má. V situácii, kde je ministrom vnútra Bašternákov obchodný partner Robert Kaliňák, sa mu ani nedá veľmi čudovať. Danko naozaj nemusel pochopiť, že Fico a Bugár sa vážne hrajú na boj proti korupcii a že Kaliňák je len výnimka, ktorú ešte musia rešpektovať.

Takže si to zhrňme: Fico veľmi správne napriek Dankovmu odporu odvolal Plavčana. Ak však nechá ministerstvo v rukách Dankovej SNS, nič sa nezmení, lebo Danko si stále myslí, že všetko je v poriadku. Lenže nie je. S Dankom sa nedá normálne vládnuť, a to ani vtedy, ak bývate u Bašternáka a vašou pravou rukou je Kaliňák.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie