Denník N

Peniaze z eurofondov pôjdu k firme Slavia Capital, spájanej priamo s Dankom

Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15:38 – Eurofondy na inovácie dostane aj firma Tatralift. Jej jediným spoločníkom je Slavia Capital, v ktorej roky pracovala manželka Petra Plavčana a ľudí zo Slavie Capital médiá spájajú s pozadím SNS. Firma prepojenia na politiku odmieta.

Ani pád ministra školstva Petra Plavčana neznamená vyriešenie škandálu s eurofondmi poskytovanými ministerstvom školstva.

Stále zostáva nevysvetlené pridelenie šiestich miliónov eur určených na výskum firme, za ktorou je Norbert Havalec z kauzy emisie z čias prvej vlády Roberta Fica.

Ďalší prípad však ukazuje, že pridelené eurofondy smerujú vyššie v SNS, priamo k predsedovi Andrejovi Dankovi.

Keď ešte v pondelok minister školstva Peter Plavčan obhajoval systém prideľovania eurofondov súkromným firmám a sľuboval nápravy, zabudol povedať, aký konflikt záujmov má on osobne a ako škandál smeruje priamo k šéfovi SNS.

Z eurofondov pre súkromné firmy pridelili 1,37 milióna kežmarskej spoločnosti Tatralift, ktorá vyrába lyžiarske vleky a lanovky.

Projekt má názov Rast inovačného potenciálu spoločnosti Tatralift, v tejto výzve firmy inovujú bez pomoci univerzít. Podľa opisu projektu by peniaze mali ísť na kúpu moderných technológií, ktoré využije na výrobu novej šesťmiestnej sedačkovej lanovky.

Nejde o zrušenú výzvu určenú pre výskumné univerzity, ani o druhú spornú výzvu, v ktorej mali vedci spolupracovať s firmami – ale o inú výzvu, určenú na inováciu firiem, ktorú vyhlasovalo a vyhodnocovalo ministerstva hospodárstva, ale konečným poskytovateľom je ministerstvo školstva.

Slavia Capital a SNS

V čom spočíva Plavčanov konflikt a konflikt záujmov SNS?

Podľa registra partnerov verejného sektora vlastí 87,5 percenta akcií Tatraliftu finančná skupina Slavia Capital a zvyšných 12,5 percenta cyperská firma Barling Investments Limited.

Viac ako 99 percent akcií Slavie Capital vlastnia Martin Kvietik a Peter Gabalec. Viaceré médiá prisudzujú Martinovi Kvietikovi úlohu človeka, ktorý stojí v pozadí strany Andreja Danka.

Jeho otec Štefan Kvietik býval v rokoch 1990 – 1994 poslancom za SNS, a keď sa stal Danko predsedom strany, bývalému hercovi udelil stranícke vyznamenanie Rad Martina Rázusa.

Slavia Capital sa objavila aj v ďalšom škandále s prepojeniami na SNS – riaditeľ verejnoprávnej agentúry TASR Jaroslav Rezník dal polovicu webového portálu Teraz.sk firme blízkej tejto finančnej skupine. To všetko bez vedomia ministra kultúry.

Už počas Rezníkovho pôsobenia na čele TASR agentúru upodozrievali, že uprednostňuje Andreja Danka. Rezník sa stal kandidátom SNS na šéfa verejnoprávnej RTVS a pri júnovej voľbe v parlamente prešiel napokon aj hlasmi Smeru a Mosta-Híd.

Plavčanova manželka bola v Slavii manažérkou

A priamu linku na Slaviu Capital mal aj odchádzajúci minister Peter Plavčan. Členkou predstavenstva Slavie Capital bola aj po jeho vymenovaní za ministra školstva jeho manželka Viera Plavčanová. Z tejto funkcie odišla až k 4. júlu minulého roka.

Martin Kvietik. Foto – Slavia Capital

Viera Plavčanová v Slavii Capital pracovala už od roku 1999, a hoci odišla z predstavenstva firmy, v internetovej verzii obchodného registra je doteraz v dozornej rade firmy SPV18, v orgánoch ktorej sú Kvietik i Gabalec.

Slavia Capital tvrdí, že u nich už Plavčanová nepracuje. „Pani Plavčanová sa už v minulosti verejne vzdala členstva v riadiacich orgánoch investičnej skupiny Slavia Capital a nie je zamestnancom Slavie Capital.“

Firma píše, že SPV18 nevlastní a Plavčanová sa členstva v riadiacich orgánoch tejto firmy vzdala ešte v septembri 2010. „To, že pani Plavčanová figuruje v predmetnej spoločnosti, je zrejme spôsobené nekonaním nového akcionára spoločnosti SPV18 voči Obchodnému registru SR.“

Slavia Capital: Politikov neplatíme

Slavia Capital však neodpovedala na otázky, či a ako sa pozná Kvietik s Dankom, či a ako často sa stretávajú a či si tykajú. „Investičná skupina Slavia Capital sa dôrazne ohradzuje voči svojmu spájaniu s politikou. Slavia Capital nikdy nefinancovala, nesponzorovala, neposkytla dar žiadnej politickej strane, ani hnutiu,“ píše člen jej dozornej rady Juraj Kadnár.

Ministerstvo školstva ani šéf SNS Andrej Danko zatiaľ na otázky neodpovedali.

„So Slaviou Capital nás možno spájajú preto, že sme starému pánovi Kvietikovi, ktorý bol poslancom Národnej rady, dali ocenenie a jeho manželka je dcéra jedného z posledných predsedov SNS,“ hovoril Danko na otázku k Slavii Capital webu aktuality.sk krátko po minuloročných voľbách. „Za 15 rokov advokácie poznám takmer každého v Bratislave, ale dovoľte mi, aby som sa voči takýmto hlúpostiam ohradil. Nenájdete v Bratislave ani v žiadnej finančnej skupine človeka, ktorý by mne mohol niečo prikázať, ani na Slovensku,“ tvrdil predseda SNS.

Kvôli manželke v Slavii Capital už chcela opozícia Plavčana raz odvolávať. Hneď po jeho nástupe do funkcie poslanec Miroslav Beblavý napísal na svojom blogu, že za Plavčana ako predsedu rady študentského pôžičkového fondu požičal peniaze Slavii Capital za výhodný úrok a v predstavenstve nebankovky v tom čase sedela jeho žena. Suma postupne narástla na 5,5 milióna eur.

Havalec z emisií

Prepojenie Plavčana na Slaviu Capital cez manželku Vieru a Dankove vzťahy s majiteľmi firmy nie sú jedinými väzbami medzi eurofondmi a SNS.

Denník N v utorok napísal, že viac ako šesť miliónov eur na vedu a výskum má ísť spoločnosti DSSI. Skutočným, i keď skrývaným majiteľom DSSI je Norbert Havalec, ktorý bol v čase vlády Smer, SNS, HZDS „projektovým manažérom“ garážovej firmy Interblue Group, ktorá zarábala na škandalóznom predaji emisií. Išlo o jednu z najväčších káuz prvej vlády Roberta Fica a vtedajšej SNS Jána Slotu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Koaličná kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie