Denník N

V spojenectve proti Kotlebovi sú trhliny, Klus hovorí o pokuse manipulovať prieskum

Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter a Stanislav Mičev. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Martin Klus, Marian Kotleba, Ján Lunter a Stanislav Mičev. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Aktualizované 17. 8. – Marian Kotleba ešte neohlásil kandidatúru na župana, a nie je teda isté, či kandidovať bude. Zatiaľ sleduje, ako si to jeho najväčší kritici rozdávajú medzi sebou.

Martin Klus, kandidát opozície (SaS, OĽaNO, KDH, Nova a OKS) na banskobystrického župana a poslanec SaS, hovorí o pokuse zmanipulovať prieskum k župným voľbám.

To môže byť vážny signál o tom, či sa kandidáti proti Marianovi Kotlebovi dokážu pred voľbami spojiť. Možný plán totiž znel, že sa Martin Klus, Ján Lunter a Stanislav Mičev pred voľbami dajú dohromady, dajú si urobiť spoločný prieskum a dvaja slabší sa vzdajú v prospech najsilnejšieho.

Klus verzus Focus

„Je pokus o manipulovanie prieskumu len individuálnym zlyhaním?“ opýtal sa Martin Klus vo facebookovom statuse a podľa tónu a pokračovania statusu obviňuje agentúru Focus z manipulovania prieskumu v prospech Jána Luntera.

Martin Klus podrobne opísal telefonický rozhovor anketárky agentúry Focus, ktorá sa dovolala jemu „blízkej osobe“ a pýtala sa na župné voľby. Táto blízka osoba podľa neho rozhovor zapísala.

Klus zverejnil prepis údajného rozhovoru v grafike.

„Bije sa to s realitou,“ reaguje šéf Focusu Martin Slosiarik po obvineniach.

Klus priamy dôkaz o manipulácii nemá, agentúru žiada o nahrávku telefonátu.

Agentúra Focus zverejnila vo štvrtok krátko predpoludním na Facebooku status, že Klus sa jej stále neozval – ani dva dni potom, ako ich verejne obvinil z manipulácie.

„Keď má niekto pochybnosť o profesionalite našich anketárov, očakávame, že sa v prvom rade ozve nám. Pán Klus namiesto toho zvolil konšpiračné otázky a vyrábanie obrázkov,“ píše Focus a dopĺňa, že Klus stále neposkytol ani telefónne číslo, ani iné údaje svojej “známej”, aby prípad mohli preveriť a zistiť, či predsa neprišlo k pochybeniu ich anketárky.

Klus na tento status reagoval, že Focus namiesto toho, aby reagoval na jeho odpoveď len „šíri nezmysly o mojich údajných konšpiráciách, ktorých evidentným cieľom je prekryť ich jasné zlyhanie“.

Klus hovorí, že stále verí v to, že išlo iba o individuálne zlyhanie. Dá však vec preveriť Slovenskej asociácii výskumných agentúr (SAVA), kde je členom aj Focus.

Slosiarik pochybuje

Agentúra Focus vydala oficiálne stanovisko a „rázne“ odmietla informácie o zámernej manipulácii.

Martin Slosiarik z Focusu hovorí, že ho niekoľko vecí prekvapilo. „Takto žiadny dotazník Focus nevyzerá ani nevyzeral. Grafika, ktorú zverejnil pán Klus, nezodpovedá štruktúre rozhovoru. Pochybujem, že sa mohol odohrať takto,“ povedal.

Slosiarik označil Klusov status za „dosť“ šokujúci. „Nebudem komentovať motiváciu, ale prekvapilo ma, že status bol aj s grafikou. To nebolo emotívne. Zvláštne je aj to, že operátor sa dovolá jeho známemu a akurát vtedy zlyhá,“ vraví Slosiarik.

Agentúra sa pokúsi preveriť, či spomínaný rozhovor robil vôbec ich operátor. Focus tvrdí, že ak by aj došlo hypoteticky k veľmi nepravdepodobnému individuálnemu zlyhaniu, „čomu zatiaľ nemáme dôvod veriť“, tak sa to vo výsledkoch reprezentatívneho prieskumu neprejaví.

V prieskume z júna tohto roka, ktorý robila agentúra Focus, viedol v župe Marian Kotleba s takmer 26 percentami hlasov. Traja ďalší kandidáti však majú spolu toľko percent, že ak by sa spojili, mohli by ho jasne poraziť.

Ako to bolo podľa Klusa

Anketárka sa údajne najprv štandardne opýtala, či pozná respondent nejakého z kandidátov na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Odpoveď, že Klusa, Mičeva a Luntera komentovala: „Luntera? To ma teší.“

Potom sa dozvedela, že respondent by volil Klusa a ak nie jeho, tak alternatívne Mičeva. Rozhovor končí otázkou anketárky, „a nie náhodou pána Luntera, keď ho poznáte?“

Klus to celé okomentoval, „ako to prebieha, keď sa robí údajne ,nezávislý´ prieskum“ a požiadal ľudí s podobnými skúsenosťami, aby ho informovali.

„Nejde o konkrétnu agentúru a už vôbec nie o konkrétneho kandidáta. Oboch si totiž vážim. Ide o skúsenosť, ktorá vrhá veľmi zlé svetlo na dôveryhodnosť prieskumov. V tomto prípade k župným voľbám,“ povedal Klus. Podozrenie vraj zverejnil, aby podobnému problému predišli maximálne pred dôležitými jesennými prieskumami.

„Tím okolo pána Luntera nijako netají, že prieskumy sú dôležitou súčasťou ich predvolebnej stratégie a zrealizovali ich hneď niekoľko,“ povedal Klus. „Nesúhlasím s myšlienkou, že by dobrý a následne zverejnený výsledok koncom augusta nemohol byť dôležitou pomocou,“ reagoval Klus na otázku, ako by zmanipulovaný prieskum pomohol Lunterovi.

Lunter Focusu verí

Je verejne známe, že agentúra Focus, ktorú Klus označil, robí prieskumy aj pre Luntera.

Lunter avizoval, že práve vo Focuse si dá urobiť aj rozhodujúci prieskum na konci septembra a podľa výsledku sa rozhodne. Agentúru označuje Lunter za spoločnosť s „výbornou profesionálnou reputáciou“, a preto nechcel špekulácie o manipulácii prieskumu komentovať.

Demokratickým kandidátom pripomenul, že deklarovali viackrát férovú kampaň. „Verím, že to tak aj zostane,“ naznačil Lunter, ako vníma Klusov status.

Ďalší z kandidátov Stanislav Mičev čítal Klusov status o prieskume Focus k župným voľbám, ale tiež ho nechce komentovať. Tvrdí, že keď anketári agentúr kontaktovali jeho ľudí v minulosti, bolo to „v zásade“ v poriadku.

Mičev opäť vyzval Luntera, nech sa pripojí

Mičev znovu zopakoval výzvu pre Jána Luntera, aby sa pripojil k memorandu o spolupráci do 5. septembra.

Memorandum stanovuje rámcové podmienky spolupráce a v prípade kandidatúry Mariana Kotlebu (ešte ju neohlásil) aj spôsob výberu najsilnejšieho protikandidáta. Toho by mali určiť minimálne dva prieskumy niekoľkých renomovaných agentúr v rovnakom čase a s rovnakými otázkami.

Memorandum už podpísali Mičev a Klus, teoreticky sa k nim môže pridať ešte niekto zo zvyšných 7  kandidátov, ale Lunter to nebude. Mičev a Klus si koncom septembra dajú urobiť prieskumy, tie rozhodnú, ktorý z nich pôjde do záverečného súboja. Existuje dokonca aj možnosť, že to bude s Lunterom.

Klus aj pri podozreniach z manipulácie prieskumom hovoril o tom, že Lunter sa nechce pripojiť, „a avizuje vlastný prieskum na základe ktorého sa koncom septembra zachová voči ostatným kandidátom“.

Lunter: Moje slovo platí, ak nebudem viesť, odstúpim

„Moje slovo platí a nepotrebujem to deklarovať žiadnym memorandom,“ hovorí Lunter. „Odmietam sa zapájať do aktivít, ktoré si robia z ľudí dobrý deň, lebo som presvedčený, že zákulisné dohody a rozhodnutia poza chrbty ľudí spôsobujú, že voliči sú z politiky znechutení. Takéto politikárčenie je presne to, čo ľudia nemajú radi na politike a ja im rozumiem. Chcem byť županom, aby som pracoval na zlepšení života v našom kraji,“ uzavrel Lunter.

Mičev hovorí, že „nerozumie a nebude rozumieť“ Lunterovej neochote pripojiť sa k spoločnému memorandu. Ak by sa podľa neho k trojici kandidátov Mičev, Klus, Lunter pridal ešte Igor Kašper, Kotleba by ani nekandidoval.

„Mohli by sme otvárať fľaše dva razy. Keď Kotleba oznámi, že nebude kandidovať a keď niekto z nás vyhrá,“ konštatoval.

Klus aj napriek všetkému pripustil, že trio Mičev, Klus, Lunter nakoniec môžu urobiť spoločný prieskum, nevylúčil ani to, že by ho robila agentúra Focus, „pretože si dajú pozor, aby sa to nezopakovalo“. Preferuje však prieskumy viacerých agentúr.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie