Denník N

Rasista v obleku a kravate. Kto je muž, ktorý vedie boj za bielu Ameriku?

Richard Spencer počas jedného z prejavov. Foto – Flickr.com/V@s
Richard Spencer počas jedného z prejavov. Foto – Flickr.com/V@s

Richard Spencer mal prejav aj na demonštrácii vo Virgínii. Práve on vymyslel termín alternatívna pravica.

Richard Spencer, ktorého považujú za hlavný hlas alternatívnej pravice v Amerike, prišiel v roku 2014 aj do nášho regiónu. Organizoval vtedy konferenciu v Budapešti.

Pozval na ňu krajne pravicových radikálov z viacerých krajín, medzi inými aj hlavného ideológa ruskej krajnej pravice Alexandra Dugina.

Jeho názory boli nakoniec prisilné aj pre maďarskú políciu. Konferenciu zakázali, pretože rečníci zastávali rasistickú ideológiu, ktorá je proti maďarskej ústave.

Richarda Spencera zatkla polícia v jednej budapeštianskej reštaurácii, kde chcel zorganizovať náhradné stretnutie. Na tri dni skončil vo väzbe, odkiaľ posielal emaily svojim podporovateľom.

Napokon ho z krajiny vyhostili a na tri roky mu zakázali vstup do schengenského priestoru. Do septembra tak nemôže prísť ani na Slovensko.

Férové vyjadrenie

Vtedy tento príbeh veľa ľudí v Amerike nezaujal. Spencer a jeho stúpenci okolo think-tanku Inštitút národnej politiky boli len obskúrna skupina s malým dosahom.

Teraz je to iné. Richard Spencer je hlavným lídrom zástancov nadradenosti bielej rasy v Amerike. Hovoril aj na pochode krajnej pravice v Charlottesville, kde boli aj neonacisti, a ktorý sa skončil zrážkami s protidemonštrantmi a útokom autom 20-ročného neonacistu, ktorý zabil jednu ženu (polícia ho zatiaľ obvinila len z vraždy).

V pondelok mal Spencer tlačovú konferenciu, na ktorú prišlo niekoľko desiatok novinárov. Po tom, čo mu dva hotely odmietli poskytnúť priestory, sa konala v byte, kde má kanceláriu a kde čiastočne aj býva.

„Pochody s fakľami boli krásne, kúzelné a mystické,“ povedal podľa Financial Times.

Reagoval aj na slová Donalda Trumpa, ktorý na tlačovke v utorok znova postavil na jednu rovinu činy alternatívnej pravice a alternatívnej ľavice, ako hnutie antifa a ľavicových aktivistov nazval.

„Som na neho hrdý, dal vyjadrenie, ktoré je férové a triezve,“ povedal pre The Atlantic.

Krajina bielej rasy

Richard Spencer presadzuje, aby Amerika bola krajinou bielej rasy. Sníva o národnej spoločnosti, etnickom štáte, ktorý by bol miestom zhromažďovania pre všetkých Európanov“. V jednom článku naznačoval, že by sa mu páčili „pokojné etnické čistky“.

Fotografia, ktorá zadefinuje jednu smutnú éru v Spojených štátoch. Neonacista vráža do davu aktivistov, ktorí protestovali proti belošskému rasizmu v Charlottesville. Foto – Ryan M. Kelly/AP

„Zažili sme masovú migráciu ľudí do USA. Môžu ísť späť domov. Prišli mierumilovne, môžu mierumilovne odísť,“ povedal neskôr pre CNN.

„Potrebujeme etnický štát, aby naši ľudia mohli prísť späť domov a žiť v rodine a cítiť sa bezpečne,“ napísal v roku 2013. „Na rase záleží a rasa je základom identity,“ dodal inokedy.

Aj preto ho mimovládna organizácia Southern Poverty Law Center nazvala „akademickým rasistom“ či „verziou zástancu nadradenosti bielej rasy v obleku a kravate“. K samotnému Adolfovi Hitlerovi sa nehlási, no odmietol ho odsúdiť.

„Nebudem hrať túto hru. Hitler však urobil veci, ktoré považujem za ohavné,“ povedal. Zaujímavé je, že nie je proti potratom, čiastočne aj preto, pretože by znížili počet Afroameričanov a Hispáncov v krajine.

Hail Trump

Prvýkrát jeho meno zarezonovalo v krajine v novembri krátko po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta USA. Na konferencii v Texase pred 300 ľuďmi počas prejavu volal slová ako „Hail Trump, hail náš ľud, hail víťazstvo“. Ľudia v sále pri tom zdvíhali pravicu, čo sa podobalo na nacistický pozdrav.

Konferenciu si všimli aj hlavné americké a zahraničné médiá. Pre Spencera to zároveň znamenalo obrovskú publicitu.

„Desiatky miliónov ľudí videli toto video. Milióny ľudí si prečítali túto reč,“ povedal pre CNN.

Násilie bolo na oboch stranách. Foto – TASR/AP

Richard Spencer sa narodil do bohatej rodiny a vyrastal v Dallase. Študoval anglický jazyk a hudbu na Univerzite vo Virgínii (neskôr aj v Chicagu). Chvíľu písal pre portál American Conservative, no ten s ním ukončil spoluprácu, pretože jeho názory boli príliš extrémne.

Tak si postupne založil vlastné portály, kde šíril svoju ideológiu. Napríklad už dnes neexistujúci AlternativeRight.com. Sám o sebe hovorí, a niektorí to potvrdili, že práve on vymyslel výraz alternatívna pravica. Človek blízky tomuto hnutiu, Steve Bannon, je poradcom prezidenta Trumpa, aj keď teraz sa hovorí, že môže na tomto poste skončiť.

Spencer povedal, že Bannon nie je celkom oddaný najradikálnejším cieľom hnutia.

Ani Trumpa nepovažujú za svojho človeka, no vo voľbách ho podporovali. „Myslím si, že Donald Trump je v istom zmysle prvým krokom smerom k novému druhu politiky, ktorú podporujem. Možno je to čudný, možno vulgárny prvý krok v tomto smere,“ dodal v novembri.

Neprekvapí, že má pozitívny postoj k Rusku a k Vladimirovi Putinovi. „Obdivujem Putina. Prečo by som neobdivoval? Milujem ríšu, milujem silu a milujem výsledky,“ povedal. Povedal tiež, že „Putin je normálny líder v nenormálnom svete, ktorý chce zabezpečiť svoj národ“.

Richard Spencer v Charlottesville. Foto – TASR/AP

Spencer má za manželku Rusku Ninu Kuprianovovú, ktorá je proputinovská blogerka, spolupracovala aj s ruskou vládnou televíziou RT. V rozhovore pre Daily Beast odmietala, že by bola prívrženkyňou alternatívnej pravice. Majú spolu malú dcéru, vlani žili oddelene, no údajne sú znova spolu.

Ešte pred ňou raz chodil s Američankou ázijského pôvodu, no tvrdí, že už by to neurobil.

Obeť násilia

Viacerí odborníci hovoria, že násilie krajnej pravici v Amerike vyhovuje, lebo z nich robí obete a pomáha im verbovať ďalších ľudí. Richard Spencer to pozná na vlastnej koži, a často sa stáva terčom antifašistov.

Počas rozhovoru v deň inaugurácie Donalda Trumpa mu jeden muž vrazil päsťou do tváre. Často sa mu vyhrážajú a hádžu na neho hnilé vajcia. Aj jeho susedia vo Virgínii, kde dal tlačovku novinárom, sa sťažujú, že tam býva. Na chodníky napríklad napísali, že nenávisť tu nemá miesto.

Úrady ľuďom hovorili, že s tým nemôžu nič robiť, pretože Spencera chráni prvý dodatok ústavy, ktorá, na rozdiel od Európy, dáva aj takýmto názorom slobodu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie