Denník N

Organizátori festivalu v Tatrách: Vyhlásiť, že umenie do hôr nepatrí, je podobné ako povedať, že tam nepatrí šport

Organizátori Tatra Flowers sa inšpirovali podobnou akciou v talianskych Dolomitoch. Foto – Sound of the Dolomites
Organizátori Tatra Flowers sa inšpirovali podobnou akciou v talianskych Dolomitoch. Foto – Sound of the Dolomites

Organizátori akcie Tatra Flowers reagujú na výzvu snemu ochranárov, hudobníci a partneri stoja za nimi.

Prvý ročník nového hudobného festivalu Tatra Flowers sa uskutoční o necelé tri týždne. Organizátori úzko spolupracujú so Správou Tatranského národného parku, ktorý s konaním festivalu súhlasil pri splnení viacerých podmienok a kritérií. Hlavným partnerom je COOP Jednota, ďalšími sú obec Štrba či mesto, región Vysoké Tatry aj spoločnosť Tatra Mountain Resort.

O čo ide? Počas prvého septembrového víkendu bude na ôsmich miestach vo Vysokých Tatrách dokopy tridsať koncertov. Na Štrbskom plese, aj na Hrebienku, Téryho chate či Skalnatom plese. Všetky vystúpenia s výnimkou Jany Kirschner a SĽUK-u, kde organizátori potrebujú regulovať počet prítomných divákov, budú zadarmo. Okrem hudobníkov účasť prisľúbili aj horolezec Peter Hámor a dokumentarista, ktorí uvedú svoje filmy, na Popradskom plese bude v spolupráci s TANAP-om edukatívno-zážitková zóna pre rodiny s deťmi.

Ochranári: Tatry netreba „oživovať“ takýmito akciami

Členovia Slovenského ochranárskeho snemu (S-O-S) tento týždeň zverejnili otvorenú výzvu pre interpretov festivalu Tatra Flowers.

„Až pri bližšom pohľade na program podujatia sme dostali menší šok. Tie koncerty sa nemajú uskutočniť v podhorí, teda za hranicami národného parku, ba zväčša ani len v bývalých tatranských kúpeľných osadách na jeho okraji, ale neraz hlboko v jeho vnútri, ba dokonca na území národných prírodných rezervácií, oficiálne požívajúcich najvyšší stupeň ochrany,“ píšu ochranári. Medzi tieto územia patrí napríklad Malá Studená dolina, Skalnatá dolina či Mengusovská dolina.

Ochranári argumentujú najmä stresovaním vzácneho tatranského živočíšstva, ekologickými a environmentálnymi dôsledkami sprevádzajúcimi podobné podujatia, demoralizáciou ľudí, ktorí do národného parku chodia pre krásu prírody a zážitok z ticha, ale aj úctou, ktorú by sme k chráneným územiam mali mať.

„Prídete do tohto územia, ktoré je súčasťou divokej prírody a je tam ticho. Ticho a pokoj sú zásadnými vecami konceptu národného parku. Hlavným problémom je naša neúcta k územiu,“ tvrdí ekológ Erik Baláž. „Zvieratá v Tatrách sú navyknuté, že ľudia chodia po vytýčených chodníkoch. Len čo sa začne zvečerievať, vedia, že tam majú pokoj aspoň na nejakú časť dňa. Ak je tam hluk, samozrejme, ich to obmedzuje. Nie že by mali zomrieť, ale určite to mení ich správanie. Je nenáležité, aby bol v národnom parku vo vysokohorskom prostredí hluk, jednoducho takéto veci by tam nemali byť.“

Devastovanie tatranskej prírody sa podľa ochranárov doteraz spájalo najmä s arogantnými investormi či developermi, neschopnými štátnymi úradníkmi či nedisciplinovanými návštevníkmi. Interpretov preto žiadajú, aby prehodnotili svoje koncerty na miestach s najvyšším stupňom ochrany. Navrhujú im vystupovať na okraji alebo za hranicami Tatranského národného parku.

„Vzácne a zraniteľné územia nevyhlasujeme za chránené na to, aby sme ich následne ‚oživovali‘ a ‚ozvláštňovali‘ rôznymi, nie práve najtichšími a najkomornejšími kultúrnymi podujatiami, ale práve (aj) preto, aby sa tam žiadne podujatia na spôsob Tatra Flowers nekonali,“ zakončujú výzvu členovia S-O-S.

Festival Tatra Flowers sa podľa Správy Tatranského národného parku, ktorá mu udelila povolenie, koná najmä v urbanistických a turistických centrách.

„Ide o lokality, na ktorých sa v čase vrcholiacej turistickej sezóny denne pohybujú tisícky návštevníkov, ktorí sa v rámci svojich aktivít hromadne vyznačujú hovoreným slovom, dokonca i hlučnejšími hlasovými prejavmi s oveľa vyššou úrovňou hlasitosti, ako je zvuk z jednotlivých akustických nástrojov. Ďalšie zvukové prejavy sú produkované napríklad prevádzkou lanoviek či turistických zariadení, najmä vysokohorských chát. Aj preto sa blízka prítomnosť chránených živočíchov v daných lokalitách nepredpokladá,“ vyhlásila Správa TANAP-u.

Prvé informácie o akcii, ktorá sa pripravovala pol druha roka, nevyvolali žiadne výrazné protesty. Prvú negatívnu reakciu priniesol až komentár predsedu KDH Hlinu na konci júla a teraz prišla výzva ochranárskeho snemu. Ochranári ju samotným umelcom neposlali, tí sa o nej dozvedeli z médií, spolu s organizátormi festivalu, ktorí zareagovali vlastným vyhlásením, kde doplnili aj vyjadrenia umelcov.

„Festival – slovo, ktoré okamžite asociuje masy ľudí, hlasnú hudbu, veľké pódiá, stany, stánky a množstvo plastových pohárov od piva. Ľudia nás podvedome zaradia do tohto šuflíka‘. Náš koncept je však úplne iný,“ tvrdia organizátori.

Program tvorí klasika, alternatívna scéna a džez. Inak povedané, hudobníci, ktorých hrávajú najmä dva okruhy Slovenského rozhlasu – Rádio_FM a Devín. Festival má osem miest, kde sa bude konať, pódiá sa postavia len v areáli skokanských mostíkov na Štrbskom plese a v prírodnom amfiteátri na Hrebienku. Na Téryho chate a Skalnatom plese budú umelci stáť a sedieť voľne v teréne, hrať sa tu bude výlučne od 12.00 do 14.30. Na Téryho chate úplne akusticky bez akéhokoľvek ozvučenia, na Skalnatom plese s minimálnym.

„Žiadne stanové mestečko, nafukovacie atrakcie, ani stánky. Dokonca ani pódium. Nebudeme tam dopravovať aparatúru vrtuľníkmi, pretože tam žiadna aparatúra nebude,“ vysvetľujú organizátori. „Je to netradičný projekt. Vďačíme za to hlavne prostrediu, v ktorom sa odohráva. Tatry sú unikátne z každého uhla pohľadu a pre nás organizátorov ostáva stále prioritou neublížiť Tatrám po žiadnej stránke. Naopak, v rámci možností by sme radi pomohli.“

Na každom z miest, kde sa bude festival konať, má byť prítomný zástupca TANAP-u a bude sa merať predpísaná úroveň hlasitosti. Svoje stanovisko organizátori uzatvárajú vetou „vyhlásenie, že umenie do hôr nepatrí, je podobné ako povedať, že do hôr nepatrí šport“.

Muzikanti aj partneri stoja za festivalom

Hudobníci festival naďalej podporujú a tvrdia, že si od začiatku uvedomujú možné riziká vzhľadom na miesto konania.

„Od začiatku príprav sme s organizátormi naozaj veľmi úzkostlivo debatovali práve o vplyve tohto festivalu na Tatranský národný park,“ hovorí Jana Kirschner. „Mala som pocit, že to naozaj neorganizuje skupinka bratislavských promotérov, ktorým ide o nejaký mainstreamový festival, pretože neoslovili tie veľké mená, nešli po tom, aby do Tatier nahnali desiatky tisíc ľudí. Ide hlavne o to, aby sa do Tatier priniesla krása hudby, a myslím si, že line-up, ktorý tam je, je toho absolútnym dôkazom.“

Speváčka verí, že ľudia, ktorí prídu na koncerty, „takisto budú rešpektovať nádherné prostredie a nádherné hory a že sa nám všetkým podarí vytvoriť atmosféru nezabudnuteľného koncertu“.

Zárukám organizátorov a povoleniam TANAP-u dôveruje aj SĽUK a ďalší účinkujúci.

„Vieme, že podmienky sú nastavené tak, aby v žiadnom prípade nenarušili toto vzácne a špecifické územie. Zopár dievčat a chlapcov s akustickou gitarou nebude na Téryho chate prvý- a určite ani poslednýkrát,“ odkazuje skupina Billy Barman. Členovia Mucha Quarteta, ktorí tiež odohrajú „unplugged“ koncert, si myslia, že festival Tatra Flowers je „určite vhodnejším kultúrnym príspevkom pre návštevníkov TANAP-u ako hudba z obrovských reproduktorov v rôznych prevádzkach v Tatrách, ktorá tam hrá dennodenne“.

Katarína Máliková hovorí, že sama vyrástla v horách a takéto projekty podporuje: „Chcela by som vyzvať všetkých, ktorých idea akcie pobúrila, aby si lepšie preštudovali, akým spôsobom, v akých priestoroch a v akom čase sa koncerty budú odohrávať.“

S festivalom nemá žiadny problém ani horolezec a rodák z Vysokých Tatier Peter Hámor. „Od malička si pamätám, že sme na ‚Pleso‘ alebo do Smokovca chodili aj za kultúrou a na rôzne podujatia, kde sa často zišlo veľmi veľa ľudí a na ozvučenie sa používali reproduktory. Podobné podujatia sa organizujú aj v horských oblastiach v zahraničí a stali sa príjemnou súčasťou života miestnych obyvateľov, aj turistov a náhodných návštevníkov, a nemajú negatívny vplyv na prírodu a zvieratá, ktoré tam žijú.“

Festival Tatra Flowers naďalej podporujú aj jeho partneri. Tým hlavným je COOP Jednota Slovensko. „Partnerstvo na festivale berieme ako možnosť pozitívne propagovať Slovensko, Tatry, slovenských umelcov, kultúru a folklór a hlavne ako príležitosť apelovať na masy v otázke ochrany a zachovania prírody,“ odôvodňujú svoje rozhodnutie podporiť prvý ročník novej akcie.

Rozhodnutiu predchádzala aj diskusia o environmentálnom rozmere podujatia. „Požadovali sme od organizátora, aby nám predložil povolenia a súhlasné stanoviská kompetentných autorít,“ tvrdí COOP Jednota Slovensko. Predložené materiály vyvrátili ich obavy, že by festival mohol mať na Tatry negatívny vplyv.

Koncerty pri Téryho chate sa budú konať dva a pol metra od značeného turistického chodníka. „Nebudú sa stavať žiadne pódiá, jediný zásah do krajiny budú stoličky pre hudobníkov. Nebude sa používať žiadny prístroj na zosilnenie zvuku, ani mikrofón, ani reproduktor a nič podobné,“ hovorí chatár Peter Michalka. „Žiadna komercia, žiaden cirkus, žiadne stánky s občerstvením. Podľa môjho názoru to bude zážitok pre všetkých zúčastnených“.

Sám si myslí, že ľudia, ktorí budú od miesta ďalej ako sto metrov, o akcii nebudú ani len vedieť. Úsilie o ochranu tatranskej prírody je podľa neho treba zamerať na iné, skutočné problémy.

Nie je festival ako festival

Organizátori čakali aj pochybnosti a negatívne reakcie verejnosti, najmä pre výnimočnosť Tatier.

„Slovo festival vyvoláva rôzne asociácie. Ľudia si hneď predstavia masy ľudí, areály plné stanov a stánkov, atrakcií, hluku a plastových pohárov od piva… Realitou sú umelci, ktorí budú stáť a sedieť v teréne, bez pódia, bez mikrofónov a reproduktorov, bez bicích nástrojov. Umelci si to vyšliapu, niektorí si nástroje ponesú sami, pomáhať nám budú aj profesionálni horskí nosiči,“ vyvracia predstavu o tradičnom festivale šéf produkcie Jozef Murín.

Tatra Flowers nie je úplne unikátnou akciou. V talianskych Dolomitoch v Trentine sa napríklad počas celého leta koná hudobný festival. Každý víkend jeden koncert, vo vyšších nadmorských výškach sa hráva aj vo francúzskych Alpách. Obe pohoria sú však omnoho väčšie než Vysoké Tatry a nie sú tak prísne regulované ochranou prírody.

„V spolupráci so všetkými zainteresovanými subjektmi a v súlade s platnou legislatívou boli stanovené jasné podmienky a mantinely realizácie, ktoré sú špecifické pre každé miesto,“ ubezpečujú organizátori. „Kultúra a Tatry – to by mala byť symbióza. Bohužiaľ, často to tak nie je. Počnúc banalitou, ako je hudba, ktorá hrá z reproduktorov tatranských zariadení, až po množstvo rôznorodých podujatí, ktorým často chýba ucelený koncept a verejnosť má potom pocit, že Tatry sa stávajú ‚lunaparkom‘,“ dopĺňajú organizátori. Tvrdia, že festival Tatra Flowers je iným príbehom, kde prirodzená symbióza vznikne. 

Ochrana Tatranského národného parku počas festivalu podľa Správy TANAP-u

  • prísny výber lokalít na podujatie – len urbanistické a turistické centrá atakované návštevníkmi TANAP-u a selektívne vyčlenenie vhodných (prírodu nezaťažujúcich) aktivít podujatia na nich
  • osobitne stanovený denný čas podujatia pre každú jednotlivú lokalitu podujatia
  • termín uskutočnenia podujatia – na prelome mesiacov august a september, t. j. mimo hniezdneho obdobia vtáctva a všeobecne mimo obdobia vyvádzania mláďat
  • obmedzené použitie zariadenia šíriaceho reprodukovanú hudbu a zosilnené hovorené slovo – spravidla len na lokality, ktoré už slúžia na tento účel
  • v citlivých lokalitách je reprodukovaná hudba úplne vylúčená (vysokohorské chaty)
  • prítomnosť pracovníkov Správy TANAP-u na podujatí, ktorých pokyny budú pre organizátora podujatia záväzné

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie