Denník N

Skutočne sa Danko dozvedel o konci Plavčana z televízie? Bugárova verzia to spochybňuje

Andrej Danko sleduje Roberta Fica. Foto – .týždeň Boris Németh
Andrej Danko sleduje Roberta Fica. Foto – .týždeň Boris Németh

Predseda SNS sa tváril pred reportérmi .týždňa zaskočene, že mu práve premiér odvolal ministra. Béla Bugár však tvrdí, že koaliční lídri o tom, čo sa má udiať, hovorili už pred premiérovou tlačovkou.

Predseda SNS Andrej Danko sa podľa svedectva redaktorov .týždňa dozvedel o požiadavke na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana až hodinu potom, ako to oznámil premiér Robert Fico.

Fotografiu, ktorá zachytáva, ako Danko vo svojej kancelárii šéfa Národnej rady sleduje premiérov oznam o Plavčanovom konci, spravil Boris Németh z .týždňa. Vznikla o 12:03, keď TA3 vysielala brífing premiéra už zo záznamu.

Ako je možné, že sa predseda strany a jeden z najvyšších ústavných činiteľov nedozvie o tom, čo robí jeho koaličný partner a predseda vlády s ministrom nominovaným jeho SNS?

Nahrávka .týždeň: Danko o Ficovom podraze

Čo zažil novinár

Reportér .týždňa Michal Magušin hovorí, že ich rozhovor s Dankom sa začal asi o 11:10.  Presne v rovnakom čase sa začínal aj brífing Fica.

Danko podľa Magušina v rozhovore hovoril, že zatiaľ na odvolanie Plavčana nevidí dôvod, ale nevylučoval to. Magušin si potom na konci rozhovoru všimol Fica na stíšenej obrazovke TA3 a spýtal sa Danka, či vie, že mu Fico odvolal ministra. „Nie, nie,“ hovoril Danko. Potom dal však Danko zvuk hlasnejšie a povedal: „Podrazil ma.“

Danka teda za takmer hodinu nikto počas rozhovoru neupozornil, čo sa deje. „Asi trikrát vstúpila do miestnosti dáma z jeho kancelárie a trikrát povedala, že musíme končiť,“ povedal Magušin. „Nikto mu priamo nepovedal, čo sa stalo.“

Fico v krátkom vyhlásení povedal, že od predsedu SNS očakáva, že mu navrhne nového ministra školstva. „Žiadna zo strán koalície si nemôže dovoliť takto hazardovať s dôverou verejnosti,“ povedal predseda Smeru.

Čo vraví Bugár

Otázku o komunikácii v koalícii dostal na tlačovej konferencii o 13:00 aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár a jeho opis ponúka iný priebeh udalostí. Vtedy ešte to, čo zažili redaktori .týždňa, nebolo zverejnené.

Béla Bugár si želá pokračovanie vládnej koalície. Foto – TASR

„V momente, keď prenikla informácia, že bude brífing premiéra, som sa informoval a vtedy som sa dozvedel, že bola komunikácia aj medzi predsedom vlády a predsedom parlamentu ohľadom tejto veci, a dalo sa tušiť, že pán premiér ide vyzvať predsedu SNS na to, aby došlo k nejakej zmene,“ hovoril a potom spresnil, že telefonáty medzi koaličnými lídrami prebehli ešte pred vyhlásením Fica.

Bugár, ktorý počas koaličnej krízy tradične robí prostredníka medzi Smerom a SNS, potom povedal aj to, že aj on telefonoval s predsedom SNS.

Informoval Fico predsedu Mosta-Híd, že ide Plavčana odvolávať? „Vtedy už informoval,“ povedal Bugár. Tieto telefonáty teda mali prebehnúť ešte predtým, ako Andrej Danko prijal na rozhovor reportérov z redakcie .týždňa. Magušin žiadal o rozhovor s Dankom už dlhšie a dnes ráno mu z Kancelárie Národnej rady potvrdili, aby prišiel o 11.00.

Denník N s otázkou, ako a kedy prebehla komunikácia medzi predsedami koaličných strán, oslovil aj Bélu Bugára a Roberta Fica.

Neoficiálne vyjadrenia politikov Smeru a Mosta-Híd hovoria, že v utorok sa traja lídri vládnych strán stretli a Bugár s Ficom presvedčili Danka, aby Plavčana sám odvolal. Danko na to najprv pristal, ale potom si to rozmyslel. Ešte ráno vraj Fico predsedovi SNS telefonoval a povedal mu, aby Plavčana odvolal sám, Danko to však neurobil.

Nový Čas napísal, že aj oni boli dopoludnia robiť rozhovor s Andrejom Dankom. Vraj mu volal Bugár, „ktorý pravdepodobne netušil o zamýšľanom kroku premiéra“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie