Denník N

Koaliční lídri zo seba urobili šašov. Pre ich voličov je to horšie než byť zlodejom

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico a Danko sa hrali na silných mužov, o to viac vynikne, keď o ten imidž prídu.

Mnohí voliči svojim obľúbeným politikom odpustia skôr to, že sú skorumpovaní, než to, že vyzerajú slabí a smiešni. Platí to najmä o populistoch a ich voličoch. Úloha populistu je síce politicky vďačná, je to však aj pasca. Kým svojim sympatizantom úspešne vtĺka do hlavy, že je silný muž, s pevnou rukou, ktorý za nich všetko vybaví, ubráni ich pred každou hrozbou a nič ho pritom nezastaví, ľahko mu odpustia, ak si pritom niečo bokom uleje pre seba.

Platí to však, len kým tento imidž funguje, naozaj v ňom tú autoritu vidia a celý umelý obraz nezačne praskať. To preto Fico tak tají a banalizuje svoje zdravotné problémy – poškodili by povesť, ktorú o sebe vytvára a ktorú jeho voliči žiadajú. Čím rigidnejší však takýto imidž je, tým ľahšie sa môže pod úderom rozsypať a čím viac sa hrajú na silného, tým nápadnejšie bude, ak ukážu slabosť a urobia zo seba šaša.

Po viac ako týždni „koaličnej krízy“ majú Fico a Danko spoločné práve to, že vyzerajú slabo a smiešne. Danko s tým začal prvý, aj bozkávaciu aféru mu však jeho voliči odpustia skôr, ako to, že ho premiér okašlal a spochybnil jeho moc v priamom prenose. Fico však už Danka v smiešnosti a slabosti skoro dobehol. Nevieme, ako sa tento zmätok skončí, môžeme sa len dohadovať, prečo vôbec začal a čo je za názorovými premetmi premiéra a predsedu SNS.

Vieme však určite, že obaja svojím správaním ukázali slabosť a urobili zo seba šašov. Ich spoločné vládnutie sa stáva synonymom nielen korupcie, ale i chaosu, nevypočítateľnosti, nestálosti, vzájomného podrážania sa, detinskosti, neschopnosti a trápnosti. Jasné tiež je, že za tým nie sú ideové či programové rozdiely, ale len handrkovanie sa o to, kto si nakradne viac, kto kam pretlačí svojich a či sa za to smú navzájom verejne kritizovať. Prestáva platiť aj základné heslo koalície „ruka ruku myje“ a „vrana vrane oči nevykole“.

Nezávisle od toho, ako sa to skončí, či koalícia prežije, kto vyhrá a kto bude ponížený, základný dojem smiešnosti a slabosti koaličných lídrov tu zostane. A to je pre nich práve pre ich spôsob politizovania horšie ako čokoľvek iné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie