Denník N

Danko z vlády neodchádza: Beriem to ako životnú skúsenosť

Predseda SNS povedal, že si berie štyri dni na oddych so synmi a premyslí si, čo ďalej. Plavčan si podľa neho nálepku korupčníka nezaslúži.

Predseda SNS Andrej Danko zatiaľ neodchádza z vlády a za vyhodenie ministra školstva Petra Plavčana nežiada od Smeru žiadnu náhradu v podobe odchodu niektorého z ministrov strany Roberta Fica. V stredu večer Danko poskytol 27-minútové vyhlásenie, v ktorom sa rezignovane zamýšľal nad tým, či vôbec ostane v politike.

Danko hovoril, že Plavčan vo štvrtok doobeda sám odíde z funkcie a že aj on bol pripravený situáciu na ministerstve školstva riešiť. Požiadavku na odstúpenie ministra SNS Fico vyslovil predpoludním.

V najbližších dňoch bude Danko „veľmi zvažovať ako ďalej,“  chystá sa na dovolenku so synmi. „Tieto štyri dni budem rozmýšľať. Nie je pre mňa nič dôležitejšie,“ povedal o synoch a svojom zdraví.

Predčasné voľby nespomenul

Predseda parlamentu a SNS si nevie predstaviť, že by spolupracoval s opozíciou. Tá podľa neho politikov len kriminalizuje.

„SNS popiera akúkoľvek korupciu, ktorá sa dotýka SNS,“ povedal. „Som pripravený vyvodiť zodpovednosť voči komukoľvek v prípade dokázania trestnoprávnej zodpovednosti,“ hovoril. Odmietol, že by poznal Norberta Havalca, v ktorého firme tiež skončili eurofondy zo školstva. Havalec je známy aktér kauzy emisie z obdobia prvej Ficovej vlády. „Je to konšpirácia,“ povedal Danko.

„Pri každej firme, ktorá uspela v prvej výzve, musí byť garantom vysoká škola. Tak ako minister mi vysvetľoval procesy, som mal za to, že minister niektoré veci vysvetlil,“ povedal Danko.

„Profesorovi Plavčanovi,“ a prešiel k tomu, že v koalícii treba hovoriť o „refreshe vlády“. „Keď nastavujeme zrkadlo, treba ho nastaviť plošne. Prečo nedokážeme dostavať diaľnice, prečo nedokážeme zreformovať sociálny systém? To je otázka pre mňa, ako ďalej začať konečne riešiť problémy ľudí.“

Danko sa na tlačovke rozcítil: „Videl som dnes smutného človeka profesora Plavčana, ktorému nikto nedokázal žiadnu korupciu, ale je ňou pošpinený. Danko je rok v politike, Danko neriadil štát 27 rokov, Danko nedostal spoločnosť do stavu, v akom je. Danko nie je problémom toho, že máme na rôznych stupňoch náznaky korupcie,“ hovoril . Ako zásluhu práce SNS spomenul napríklad amfiteáter v Nitre.

Uvidí, či ďalej zostane v politike

„Beriem to ako životnú skúsenosť, túto vzniknutú situáciu som bol pripravený riešiť. Ľudia, ktorí dnes mali so mnou rozhovor, o mojom postupe, môžu dať dôkaz,“ povedal Danko, čím myslel zrejme redaktorov .týždňa.

„Nebudem dnes hovoriť, kto komu volal, písal, pretože to nie je dôstojné, ale chcel by som aj svojich koaličných partnerov vyzvať k oveľa úprimnejšiemu dialógu.“

Predseda SNS je zvedavý na reakciu regiónov SNS, zvažuje zvolanie širšieho predsedníctva. „Život prináša situácie, ktoré nás niekedy zlomia, niekedy poučia, posilnia. Mám za sebou životnú skúsenosť, ktorá ma učí, že v niektorých situáciách treba reagovať inak,“ hovoril Danko. Povedal, že ak dostane facku predseda SNS, teší sa z toho Denník N, aj denník Pravda.

„Po tejto kolegiálnej skúsenosti a oznámil som to dnes vedeniu SNS, budem ďalej zvažovať, ako a či vôbec ďalej v politike,“ povedal tiež.  O Ficovi a Bugárovi hovoril ako o skúsených lídroch, o sebe ako o niekom, kto je v politike krátko.

Danko opäť hovoril o potrebe zmeniť koaličnú zmluvu a znovu nastaviť vzťahy v koalícii. „Mám dnes za sebou ťažký deň, ale čo vás nezabije, to vás posilní a za všetkým zlým treba hľadať niečo dobré,“ hovoril Danko s tým, že zvažuje každé slovo, lebo si je vedomý politickej zodpovednosti.

„Chcel by som, aby v rámci koalície prestalo vzájomné atakovanie, aby sa vrátil zdravý rozum. Keď sa pozriem na opozíciu, nevidím tam partnerov na riadenie štátu.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie