Denník N

V indickom meste sa túlali modré psy, môže za to znečistená rieka

Foto: facebook/Arati Chauhan
Foto: facebook/Arati Chauhan

Stopy farby viedli k firme vyrábajúcej čistiace prostriedky, kontrolóri ju dali zavrieť.

Túlavé psy v Indii nie sú obvykle ničím výnimočným, v krajine ich žije asi 30 miliónov. Miestni sa na ne pravidelne sťažujú, keďže v húfoch pobehujú po mestách a dedinách.

Tentokrát však obyvatelia zvieracím aktivistom hlásili nezvyčajnú situáciu. V uliciach industriálnej časti Taloja, v blízkosti Bombaja, sa potulovali psy so žiarivo modrou srsťou.

„Bolo šokujúce vidieť, ako sa psom biela srsť sfarbila úplne do modra,“ povedala pre Hindustan Times aktivistka za práva zvierat Arati Chauhan, ktorá ako prvá začala situáciu riešiť.

Práve jedenásť túlavých psov upozornilo na vážnosť situácie v industriálnej oblasti Taloja. Vďaka ich žiarivo modrým kožuchom okamžite spozorneli nielen miestni obyvatelia, ale aj ochrancovia zvierat, ktorí okamžite spísali sťažnosť na kontrolný výbor pre znečistenie.

„Nielenže znečistenie z industriálnej oblasti Taloja ničí vodné zdroje, vplýva tiež na ľudí aj zvieratá, vtáky, plazy,“ upozornila ďalej aktivistka Chauhanová aj na sociálnej sieti.

V oblasti rieky Kasadi sa nachádza takmer tisíc rôznych tovární, od farmaceutických, potravinárskych až po strojárske, ktoré priamo do vody vypúšťajú priemyselný odpad. Voda v rieke nie je pitná a 13-násobne prekročila bezpečnostné limity.

„Táto oblasť je pre verejnosť uzavretá a nachádza sa v tesnej blízkosti súkromnej spoločnosti,“ povedal pre Hindustan Times Jayavant Hajare, jeden z kontrolórov znečistenia. Firmu ďalej kontrolný výbor upozornil, aby zabránili vstupu zvierat na pozemok, aby sa podobné incidenty neopakovali.

Nebyť zatúlaných psov, obyvatelia industriálnej časti v blízkosti znečistenej rieky by sa pravdepodobne o znečistení ani nedozvedeli. Podľa zistení kontrolórov vypúšťala jedna zo súkromných firiem do vody a vzduchu zvyškový farbiaci prášok.

Túlavé psy náhodnými hrdinami

Často je odpad v rieke neviditeľný a nie vždy sa preto dokáže vystopovať jeho pôvod. Tentokrát je však výber z tisícky tovární omnoho užší, vyšetrovatelia vďaka modrému farbivu poukazujú na výrobcu čistiacich prostriedkov.

„Vypúšťanie farbiva do akéhokoľvek zdroja vody je nezákonné. Budeme konať proti znečisťovateľom, pretože ničia životné prostredie,“ povedal Anil Mohekar z výboru kontroly znečistenia, ktorý začal vo veci okamžite konať.

Kontrolóri dali firme sedem dní na to, aby si so znečistením poradila. Zistili, že obsah chloridu, ktorý svojou toxicitou ohrozuje vegetáciu a živočíchy, vo vode bol vysoký.

Keďže súkromná firma opodstatnené kroky k očisteniu vody neučinila, na podnet kontrolórov ju na konci minulého týždňa zavreli.

Rieky v Indii sú do veľkej miery znečistené. Foto: flickr/Ajay Tallam

Miestni ochranári zvierat psy odchytili a po ošetrení ich znovu vypustia, informoval jeden z nich, Sanjay Jadhav.

Okrem zafarbenej srsti psov zatiaľ nie sú hlásené iné druhy zvierat, ktoré by v dôsledku znečistenej vody zmenili sfarbenie či zahynuli. Aktivisti však upozorňujú, že do vody sa mohli dostať aj plazy alebo vtáky.

Dlhodobý problém

Už minulý rok rybári poukazovali na mieru znečistenia rieky, ktorá vplývala na populáciu rýb. Podarilo sa im zozbierať vzorky z čističky odpadových vôd, kde končí priemyselný odpad až z troch stoviek tovární.

Rieka Kasadi preteká industriálnou oblasťou, v ktorej sa nachádza celkom 977 rôznych priemyselných tovární a zamestnávajú celkom 76-tisíc ľudí. Zamestnanci by mali podľa aktivistov chodiť na pravidelné lekárske kontroly.

Aktivistka Chauhanová pre Hindustan Times ďalej povedala, že zavretie jedného z priemyselných odvetví v oblasti nie je riešením, pretože tu stále existuje mnoho ďalších priemyslov, ktoré predstavujú pre faunu a flóru riziko. Ohrození sú tiež miestni, ktorí by mali podľa aktivistky bývať mimo industriálnej zóny.

Kontroly by mali prebiehať častejšie, aby na problémy firiem a ich nedostatočnú zabezpečenosť neupozorňovali náhodou zatúlané psy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie