Denník N

Celý prejav Andreja Danka: Mojím najväčším hriechom je to, že som prevzal hodnosť kapitána

Foto – TASR
Foto – TASR

Prečítajte si prepis tlačového brífingu predsedu parlamentu Andreja Danka po tom, čo premiér vyzval SNS, aby našla nového ministra školstva.

Prejav Andreja Danka z 16. 8. 2017
(medzititulky redakcia)

Vážené dámy, vážení páni,

život prináša situácie, ktoré nás niekedy zlomia, niekedy poučia, niekedy posilnia. Ale keby bol život bezproblémový, tak by nám asi z tej rozkoše všetkým bolo lepšie, radostnejšie. A ja mám za sebou životnú skúsenosť, ktorá ma učí, že v niektorých situáciách treba reagovať inak. Niektoré situácie, ktoré prináša život, si treba premyslieť. A tak ako mnoho občanov tejto republiky som vždy sníval, že začnem niektoré veci v tejto spoločnosti meniť. Keď ich chcete meniť, musíte vstúpiť do politiky, musíte získať dôveru ľudí, musíte sa pokúsiť dostať do vlády a začať napĺňať vízie.

Nebudem tu dnes hovoriť o príbehu SNS, ale tak ako povedal jeden novinár a veľmi sa mi to páčilo, ak ste predseda SNS, tak keď dostaneš facku zľava, nikto ťa neľutuje, keď sprava tiež nie a teší sa z toho jeden Denník N a druhý denník Pravda. Odpustia mi zástupcovia týchto médií.

Naozaj, SNS mala to šťastie, že sa ako najstaršia politická strana opätovne dostala po ťažkých obdobiach, ktoré s ňou boli spájané, rôzne kauzy a korupcie, do NRSR. Musím povedať, že som robil rázne opatrenia na to, aby sa história neopakovala, a že život mi doniesol situáciu, kedy som postavený a konfrontovaný s vecami ktorý(é) som povinný vysvetliť.

Chcem na úvod povedať, že keď som vstupoval do tejto vlády, bola veľmi ťažká situácia, pretože sa do parlamentu dostali strany, ktoré majú pár ľudí, ktoré patria na perifériu spoločnosti a dostal som sa pod určitý tlak toho, že zregenerovaná SNS bola hodená do koalície a do spolupráce so skúsenými politickými stranami, so skúsenými lídrami.

Video: Prejav Danka v pár minútach (autorka: Martina Koník)

Vy viete, že vo vysokej politike som len pár rokov, že som do politiky prišiel z praxe a niektoré veci vnímam úplne inak, ako možno niektorí moji skúsenejší kolegovia, koaliční partneri, ale dovolím si povedať, že SNS bola v tom ťažkom období, kedy Slovensko predsedalo Rade EÚ podstatnou súčasťou tejto vlády, a že ministri SNS pri predsedníctve, ani ja ako predseda, keď tu hostil niekoľkokrát európskych lídrov, sme neurobili hanbu. Sme, boli sme, partneri, ktorí nezneužívali krízové situácie svojich koaličných partnerov na to, aby sme získavali koaličné body.

Vždy som rešpektoval, ak v tej ktorej politickej strane vzniká problém, že je to vec, ktorú musí vysporiadať líder v tej politickej strany, že môžu prísť životné situácie, ale nikdy som nedovolil, a priznám sa verejne, že som nikdy nedovolil ani len náznak kritiky niektorým svojim ministrom, ktorí preberali niektoré ministerstvá dosť v ťažkých stavoch, vo vzťahu k svojim predchodcom, pretože som si uvedomoval, že sme koalícia, a že všetky problémy sú riešiteľné.

Neexistuje, keď niekto robí, že neurobí chybu. Čo je ale však najhoršie, ak je niekto pri chybe obviňovaný z úmyslu. SNS po roku vo vláde avizovala, že je potreba urobiť niektoré zmeny vzťahov. Uvediem príklad: Dnes som znova pod politickým tlakom toho, keďže som nechcel meniť zákon o voľbách, dvojkolový systém, že sme povinní, ako som čítal, uzavrieť koalíciu v Nitre, pretože keď, tak znova Danko bude zodpovedný za to, že sa môžu fašisti dotknúť moci.

Foto – TASR

Vo Švajčiarsku platí zásada kolegiality

Už dnes vnímam, že ak SNS odíde z tejto vlády, tak zase nikto iný len Danko je zodpovedný, že sa nedostaneme do jadra EÚ. Musím povedať, že mám dnes za sebou ťažký deň, ale tak ako som povedal, čo vás nezabije, to vás posilní a za všetkým zlým treba hľadať niečo dobré. Je pravda, že sme včera mali privátne stretnutie, o ktorých sa nehovorí. Je pravda, že sme sa bavili o riešeniach postupu a dostali ste aj tlačovú správu, ktorá to avizovala, že sme sa bavili o rekonštrukcii koaličnej zmluvy, pretože si niekto tu mýli na Slovensku pojmy s dojmami, teda dojmy s pojmami. Je skutočne pravda, že sme začali pracovať na novej koaličnej zmluve alebo na dodatku.

Čo je vlastne koaličná zmluva? Koaličná zmluva obsahuje práva a povinnosti a prepáčte niekto ju niekedy pred 27 rokmi napísal a už sa len kopíruje, obsahuje nejaké rozdelenie pozícií, ale nehovorí o zodpovednosti jednotlivých strán v rámci rezortov, nehovorí o pravidelnosti stretávaní lídrov, vznikajú často situácie, že máme materiály na vláde, ktoré potrebujú oveľa väčšiu diskusiu, vzniká otázka vzťahov jednotlivých ministrov, ak sa niekto smeje z toho, že sme kritizovali vystúpenie niektorých ministrov, koaličných partnerov, k inému rezortu, tak chcem poukázať na ustanovenia, ktoré pozná švajčiarsky právny systém. Ten systém sa volá, že ak je raz vláda ucelený celok, platí zásada kolegiality. To znamená, že sa kolegiálne nestaráme do rezortov iných ministrov.

Vyspelé demokracie poznajú veľa mechanizmov aj na fungovanie koalície, my sme tu mali pred časom vládu jednej strany a ja som bol z tých ľudí, ktorí hovorili, že chcem aby nastala zmena politickej klímy, aby prišlo určité oživenie politiky.

Ja som veľmi rád, že veľa vecí sa mi podarilo presadiť. Dnes som tu mal zástupcov podnikateľov, ktorí mi ďakovali za zrušenie daňových licencií, paušálne výdavky, včera ministerka Matečná avizovala cyklotrasy, takisto máme za sebou dobrý projekt dobrovoľnej vojenskej služby, iné systémové opatrenia, zajtra sa má otvoriť krásny amfiteáter v Nitre. To všetko sú výsledky SNS, nebudem ich tu teraz vymenovávať.

Beriem na vedomie vyjadrenie predsedu vlády

Som však v zložitej politickej situácii a vidíte aj na mojej reakcii, že zvažujem každé slovo, pretože som si vedomý politickej zodpovednosti a fungovania tejto koalície. Nedá mi však nepovedať jednu vec, že v plnej miere beriem na vedomie vyjadrenie predsedu vlády SR, ale už včera sme sa bavili o určitých systémových zmenách v našich vzťahoch.

Táto vláda nepadla. Vypovedanie koaličnej zmluvy, a to hovorím najmä tým všetkým analytikom, neznamená pád vlády. Vypovedanie koaličnej zmluvy znamená, že sa mali ozdraviť vzťahy medzi koaličnými partnermi, v krízových situáciách, v komunikáciách. Že teda ak je braná na zodpovednosť strana, ktorá je zodpovedná za rezort, tak minimálne ak koaličný partner tam mal predchádzajúceho ministra, tak tento už z hľadiska etiky alebo kolegiality, sa zdržiava komentárov.

Ja nehovorím, že vždy je všetko v poriadku, aj ja som už bol obviňovaný z x-trestných vecí. Že tu otváram listy, riešili médiá týždeň. Dnes už tá kauza nikoho nezaujíma. Že tam nejaká nová nástenka na ministerstve pôdohospodárstva, to sa riešilo v apríli. Riešili sa falošné podpisy a milión vecí.

Budem štyri dni preč

Problémom tejto spoločnosti je to, že ľudia ktorí šíria informáciu, pri dobrej mediálnej podpore, dokážu skriminalizovať dneska v spoločnosti kohokoľvek a zobrať mu chuť vôbec ďalej byť v politike, žiť, fungovať a za niečo bojovať.

Veľmi budem zvažovať v najbližších dňoch a mojim koaličným partnerom som včera povedal, preto sa aj čudujem všetkým týmtom veciam, že budem štyri dni preč. Pre mňa sú najdôležitejší moji milovaní synovia. Tieto štyri dni budem rozmýšľať, ako ďalej v tejto koalícii. Nie je pre mňa nič dôležitejšie, po mojej skúsenosti so zdravím, ako moje súkromie, zdravie.

Ospravedlňujem sa všetkým tým, ktorí dnes čakajú zásadné vyjadrenie, čo urobí SNS v rámci koalície, ale môžem vás všetkých ubezpečiť, že mám za sebou aj veľmi privátny a dôverný rozhovor s ministrom Plavčanom. Profesorom, nie kaderníkom. Profesorom, ktorý celý život dal vysokým školám a ktorého som oslovil, keď som zostavoval vládu ako odborníkov.

Ja som vždy hovoril, že nebudem zostavovať vládu na základe straníckych knižiek. Vždy som hovoril, že v politike budem veci presadzovať na základe odbornosti  a preto som aj nominoval na jednotlivé ministerstvá odborníkov. Nie každý odborník môže byť mediálne zdatný, pre mňa je dôležité aký je to človek. Preto som aj absolvoval s pánom Plavčanom osobný rozhovor pretože si vážim ako bojoval za zvýšenie miezd učiteľov a naozaj mi je to komické ak koaličný partner musí ísť medzi demonštrujúcich na Sorošku a pýtať peniaze na výstavbu diaľnice, ale na druhej strane nič iné ako oživenie vzťahov, vzájomnú úctu som do dialógu politickej strany SMER-SD, vedenú skúseným politikom, politickej strany Most-Híd, vedenú takisto skúseným politikom a SNS vedenú mladým politikom nechcel vniesť. Ja si totiž myslím, že mám právo so Slovenskom národnou stranou napĺňať volebný program, ktorý som do tejto koalici priniesol a s ktorým som získal dôveru.

Chcel by som aby v rámci koalície prestalo vzájomné atakovanie a aby sa vrátil zdravý rozum, pretože keď sa pozriem na opozíciu, nemyslím si, že politik, ktorý hovorí o šmejdoch, politik, ktorý hysterčí, že niekto ho chce napadnúť alebo zraziť a mnoho, nebudem teraz menovať ďalších ľudí, že sú partnermi na riadenie štátu.

SNS popiera akúkoľvek korupciu, ktorá sa dotýka SNS

Slovensko čaká veľmi ťažké obdobie, je na mňa naozaj daný tlak, jednak štruktúrami strany, ktoré vnímajú túto situáciu obdobnú z roku 2006 až 10, kedy vznikali takéto situácie, ale chcem aby teraz jasne zaznela jedna vec – Slovenská národná strana popiera akúkoľvek korupciu, ktorá sa dotýka Slovenskej národnej strany, a ja hovorím, že umelé spájanie cez vlastnosti dokumentov, cez vyhlásenia médií sú cieľom poškodenia Slovenskej národnej strany.

Slovenská národná strana a ja som pripravený vyvodiť zodpovednosť voči komukoľvek v prípade dokázania trestnoprávnej zodpovednosti. Nemám najmenší problém kohokoľvek z funkcie odvolať, ak by som však po listovom tajomstve a po listovej kauze odvolal kancelára, dnes by ma to vo veciach, ktoré viem, mrzelo.

Viete dobre, že som bol v zahraničí a že som povedal ministrovi Plavčanovi aby vyhodnotil celý proces na ministerstve školstva. Viete dobre, že som povedal, že ak je akékoľvek problém pri druhej výzve, aby bola zrušená. Ja som sa nezaoberal a nezaoberám, ktoré firmy aké dotácie dostali, a pre mňa bola jedna informácia pri prvej výzve strategická. Že pri každej firme, ktorá uspela v prvej výzve, musí byť garantom vysoká škola. Overte, si ak, ak to nie je pravda, kto je garantom projektu. To znamená, že tak ako minister vysvetľoval procesy, som mal za to, že niektoré veci vysvetlil a niektoré si žiadajú vysvetlenia.

Ja som včera avizoval koaličným partnerom, že ministra Plavčana som pozval na predsedníctvo Slovenskej národnej strany, že sa nebránim personálnym opatreniam, ale že teda keď hovoríme o niektorých veciach vo vzťahu so SNS, tak poďme sa už baviť komplexne.

Poďme sa baviť aj o iných veciach, o nejakom refreše vlády, a aj o iných zodpovednostiach a to nie spôsobom, že teraz Slovenska národná strana začne obviňovať koaličných partnerov, to som v živote neurobil ani neurobím, ale keď nastavujeme zrkadlo určitým procesom, tak ho musíme nastaviť celospoločensky a plošne.

Treba sa nám zamyslieť, prečo ľudia strácajú dôveru v politikov, prečo víťazia nesystémové strany, prečo nedokážeme dostavať dialnice, prečo nedokážeme zreformovať sociálnych systém, prečo sociálna poisťovňa nedokáže odpustiť exekúcie, prečo nedokážeme naozaj tie problémy ľudí, ktoré ich trápia, riešiť. To je otázka pre mňa ako ďalej v tejto spoločnosti začať konečne riešiť problémy ľudí, lebo potom príde politik, ktorý príde s hurá systémom, všetko je zlé, kriminalizovať, ohovárať a takou cestou by Slovensko ísť nemalo.

Foto – TASR

Plavčan sa nebál báť prestrihnúť históriu

Chcem vám oznámiť, že zajtra od 10 minister Plavčan vám oznámi svoju abdikáciu. Vysvetlí vám svoj postoj k predmetnej veci. Tak ako mu predseda vlády poďakoval, chcem aj ja poďakovať profesorovi Plavčanovi, ešte raz, profesorovi Plavčanovi za to, že s vypätím všetkých síl sa snažil dosiahnuť zvýšenie miezd, nastaviť procesy, ja som mu dal jasnú výtku, že v niektorých procesoch mal konať skôr. V niektorých rozhodnutiach sa nebál báť prestrihnúť históriu a naozaj si myslím, že vo veľa veciach odviedol dobrú prácu.

Táto kriminalizácia, pošpiňovanie aj mojej politickej strany a hlavne pošpiňovanie školstva vyvolala veľké koaličné napätie. Ja nechcem ľudí z tejto spoločnosti vystavovať tlaku toho, že by Slovenská národná strana chcela spolupracovať s niekým v opozícii.

Ešte raz hovorím, nie je s kým spolupracovať. Neviem si predstaviť Borisa Kollára ministra práce, sociálnych vecí a nebudem to naozaj ďalej menovať, ale treba sa v tejto spoločnosti aj zamyslieť nad tým, ako ďalej. Ako ďalej Slovensko, ako ďalej politický systém, ako ďalej s tým spôsobom kriminalizácie, útokom do politikov, zverejňovania súkromných čísel, nahrávania rozhororov a púšťanie, ako keby som dával rozhovory. Neustálych zosmiešňovaní, prenasledovaní, štvaníc, pretože toto ničí ľudí.

Videl som dnes smutného človeka profesora Plavčana, ktorému nikto nedokázal žiadnu korupciu, ale ňou bol pošpinený. Pošpinená je aj moja politická strana, ako včera povedala pani poslankyňa, pretože vo vlastnostiach dokumentov je Národná rada, tak zase Danko, a stále Danko, Danko, Danko.

Danko je rok v politike, Danko neriadil štát 27 rokov, Danko nedostal spoločnosť do stavu aká je, Danko nie je problémom toho, že tu máme na rôznych stupňoch rôzne náznaky korupcie a Danko nemá problém, ak ten pán, ktorý hovoril o korupcii, príde za mnou, že ho zoberem k prezidentovi policajného zboru, nemám problém, nech padne komu padne, ale v každom prípade mám problém s tým, že ak máme ťahať za jedno lano, ale nie v zakrývaní vecí, tak musíme mať v sebe elementárnu úctu a postu.

Chcel by som vyzvať koaličných partnerov k úprimnejšiemu dialógu

Nebudem dnes hovoriť, kto komu volal, kto komu písal, kto komu kedy čo poslal, pretože to nie je dôstojné a nie je to dôstojné ani k dialógu predsedu vládu a predsedu Národnej rady. Ale chcel by som aj svojich koaličnou, koaličných partnerov vyzvať na jednu vec do budúcna a to je oveľa úprimnejšiemu dialógu, konfrontovaniu skutočností, pretože dnes je to Slovenská národná strana, zajtra to môže byť problém iného koaličného partnera, ale ešte raz hovorím, nikoho nežiadam o zakrývanie akejkoľvek trestnej činnosti.

Ale ešte raz hovorím, nikoho nežiadam o zakrývanie akejkoľvek trestnej činnosti. Ak by sa takáto trestná činnosť na akejkoľvek úrovni ukazovala, musíme konať. Ale nechcem, aby sa začali kolegiálne urážať podpredsedovia jednotlivých politických strán. Aby sa ministri, do ktorých rezortov nepatrí to, čo riešia, do toho starali. Aby sa minister vyjadroval k problému Národnej rady týkajúcej sa listových tajomstiev. Pretože to všetko vzbudzuje nedôveru v pád vlády, nedôveryhodnosť vlády, a tieto veci sa musia riešiť v kuchyni.

Preto som navrhoval, v rámci výpovede koaličnej zmluvy, nastavenie nových vzťahov. Nebudete odo mňa počuť útoky na mojich koaličných partnerov a hodnotenie opozícii je, žiaľbohu, naozaj súčasným stavom opozície. Pretože, ak by som mal opakovať slová z internetu a Facebooku, ktoré adresoval napríklad minister Galko, pán Galko ministrovi Plavčanovi alebo Boris Kollár mne alebo mojim koaličným partnerom, tak by to bolo nedôstojné.

Chcem naozaj povedať, že po týchtoch pár dňoch urobím všetko preto, aby som si v rámci SNS vydiskutoval, ako ďalej, akým spôsobom ďalej v rámci koalícii, že si s chladnou hlavou, s plnou zodpovednosťou sadnem s predsedami politických strán SMER-SD, Mostu Híd. Že to beriem ako určitú životnú skúsenosť v rámci tejto situácie. Ale že ešte raz hovorím, že túto vzniknutú situáciu som bol aj za cenu personálnych opatrení pripravený riešiť a to som včera avizoval. Ľudia, ktorí dnes mali so mňou rozhovor o mojom postupe, môžu dať dôkaz.

Preto by som bol rád, aby som do budúcna predišiel takýmto situáciám, a hlavne som veľmi dôleži, hlavne som veľmi zvedavý na reakcie svojim členov, od okresov, krajov. Zvažujem širšie predsedníctvo za účasti poslancov a ministrov. Pretože je treba znova obnoviť dôveru v rámci koalície.

Ukázal som šéfovi českého parlamentu pár kresieb

Možno sa niektorí ľudia tešia tomu, čo dnes nastalo, ale je naozaj veľmi dôležité, aby sa hystéria, ataky, vo vzťahu k osobe, ktorá možno nie je tak komunikačne zdatná, možno nie je každému po vôli jej štýl, akou, akým komunikuje, ale určite to nie je človek, ktorý si zaslúži byť uštvaný alebo ponížený.

Preto som ministra Plavčana požiadal, aby sám zajtra odkomunikoval túto udalosť ako človek, ktorý celý život dal školstvu.

A myslím si, že ak bude politika nastavená na uštvávanie, prenasledovanie ľudí, ktorí aj dávajú argumenty, tak sa dostaneme v spoločnosti do veľmi zlého stavu. Kriminalizácia, nárast extrémizmu, nedôvera v spoločnosť. Neustále hanenie, snaha získať senzácie, ničia a budú ničiť Slovensko.

Ak budeme rozprávať o systémových riešeniach, neznamená, že ak niekto povie, že je tu trestný čin, že ten trestný čin je tu okamžite. Máme tu orgáne činné, orgány činné v trestnom konaní, máme tu nejaký právny systém, ale prepáčte, tie ataky aj vo vzťahu ku mne, som predseda Slovenskej národnej strany, som predseda Národnej rady a znášam niektoré veci, ktoré, keď vidím v rámci diskusií facebookov, atakov, rôznych zosmiešňovaní, sa mi ťažko vysvetľujú aj vo vzťahu k mladšej generácii, že, ako aj v rámci tejto spoločnosti to možné, a to sa mi ťažko vysvetľuje aj kolegom.

Mal som minulý týždeň stretnutie s šéfom českého parlamentu, keď som mu ukázal pár kresieb, telefonátov, a po tomto víkende by som vám mohol ukázať niektoré smsky, tak samozrejme, by ste možno niektoré veci videli inak.

Som politik, ja uznávam, a mám menšie právo na ochranu súkromia, ale niekedy je to preháňané. Preto ešte raz hovorím, bol som, a som pripravený, na personálne opatrenia na každom ministerstve. Ak máte dôkaz, alebo má niekto dôkaz, už dneska moje číslo je verejné, nech mi napíše správu, že má dôkaz. Naozaj, veľmi rád tieto veci odstúpim polícii, ak sa tieto veci preukážu, nemám problém kohokoľvek, z akejkoľvek funkcie odvolať. A vrátane vyvodenia zodpovednosti vo vzťahu ku mne.

Nechcem však, aby sme popravovali, odvolávali ľudí na základe toho, čo povie opozícia, opozícia, ktorá často je len šíretil, šíriteľom informácii.

Mojím najväčším hriechom je to, že som prevzal hodnosť kapitána

Nebudem dnes reagovať vo väčšom rozsahu, preto mi dovoľte ešte na záver povedať jednu vec. Povedal som svoj osobný postoj, možno niekto zase zastrihá koncovku a bude mať zosmiešňovať.

Mojím najväčším hriechom je to, že som prevzal hodnosť kapitána. Odvtedy človek postupuje rôzne ataky, ale musím povedať dnes verejne, že po tejto kolegiálnej skúsenosti, oznámil som to dneska vedeniu Slovenskej národnej strany, budem zvažovať ako a či vôbec ďalej v politike.

V politike sú určité metódy a nástroje, ktorými som sa v súkromnej praxi nestretol a nestretával. Možno treba mať hrubšiu kožu, možno treba niektoré veci vám hrať, pretože vnímanie ľudí je často plytké. Vnímate emóciu, nepozeráte už, ako tie veci dobehnú.

Uviedol som niekoľko príkladov toho, keď došlo kriminalizácii, obviňovaniu, pošpiňovaniu, ale potom už nikoho nezaujímalo, aby ste urobili reportáž, že to tak nebolo. Často čítam v niektorých denníkoch a médiách manipulatívne veci, spájanie možné s nemožným, nejakého Havalca dnes v Denníku N.

V živote som toho pána nevidel. Neviem, ako vyzerá, ani ma nezaujíma. Dištancujem sa od takýchto konšpirácii, pretože sú umelé, a niekto už nevie, ako silou-mocou spojiť mňa s niečím. Takže vytvoril vlastnosti dokumentov.

Berte to ako moje verejné vyhlásenie bez možnosti otázok, a určite pred vami nechcem utekať.

Ale v každom prípade, veľa vecí aj v rámci svojho vnútra, aj ako človek, po dnešku beriem a budem brať inak.

A som si vedomý toho, že veľa ľudí Slovenskú národnú stranu stále volí, voliť chce a bude. Ja ich nechcem sklamať, a toto sklamanie dnešného dňa si v tichosti prežijem sám, a dovoľte mi tých pár dní byť s tými, ktorých naozaj milujem, pre ktorých sa mi oplatí bojovať. Prajem vám pekný deň.

Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie