Denník N

Taylor Swift žalovala dídžeja za obťažovanie, na súde sa jej pýtali, ako dlho držal ruku na jej zadku

Americká speváčka vyhrala oba spory s dídžejom, ktorý od nej žiadal odškodné za zničenú kariéru.

Americká speváčka Taylor Swift (27) vyhrala občiansky spor s dídžejom Davidom Muellerom, ktorého žalovala za sexuálne obťažovanie a vysúdila symbolický dolár.

V tomto spore však na rozdiel od iného, v ktorom Mueller žaloval speváčku, nešlo o peniaze. Išlo o princíp.

Speváčka na vlastnej koži zažila to, čo prežívajú obete sexuálneho násilia, keď sa rozhodnú páchateľov žalovať. Po tejto skúsenosti tiež prispeje organizáciám zastupujúcim ľudí, čo prežili sexuálne motivované násilie alebo obťažovanie.

„Uznávam, že moje privilegované postavenie v spoločnosti a moje možnosti vziať na seba obrovské náklady mi pomohli brániť sa v tomto spore. Chcela by som pomôcť tým, ktorých hlasy by mali byť vypočuté. A tak v blízkej budúcnosti pošlem príspevky organizáciám, ktoré pomáhajú obetiam sexuálnych útokov, aby sa mohli samy brániť,“ povedala  jedna z najlepšie zarábajúcich žien v americkom šoubiznise.

Podľa amerických médií už minimálne jednu organizáciu aj obdarovala.

Speváčka si tiež vyslúžila obdiv viacerých kolegýň, feministických organizácií a žien, čo sa stretli s obťažovaním na pracovisku či na verejnosti, za to, ako statočne čelila otázkam Muellerových právnych zástupcov, ktorí sa všetko snažili bagatelizovať a naznačovali, že je priveľmi úzkostlivá.

Najprv žaloval on ju

K celej situácii by nedošlo, ak by sa Mueller nerozhodol ako prvý žalovať speváčku.

Žiadal od nej tri milióny dolárov ako odškodné za to, že prišiel o prácu, ďalšie príležitosti a dobré meno. V roku 2013 ho totiž vyhodili z rádia, keď hudobný promotér Frank Bell kontaktoval jeho zamestnávateľa s tým, že Taylor sa sťažovala na to, že počas spoločného fotografovania jej zašiel rukou pod sukňu a stisol jej zadok.

Swiftovej matka, ktorú tiež Mueller žaloval, vyhlásila, že sa celý incident snažili vyriešiť diskrétne, aby sa vyhli bulváru, čo mladú speváčku prenasleduje. Stanica to vyhodnotila tak, že s dídžejom rozviazala pracovný pomer.

Až po dídžejovej žalobe vyšla speváčka s protižalobou. Zvíťazila v oboch občianskych sporoch. V jednom sudca rozhodol, že ona ani jej matka neboli priamo zodpovedné za Muellerovu výpoveď, a teda nemá od nich právo žiadať odškodnenie za ušlý zisk a poškodenie dobrého mena.

V druhom porota potvrdila, že dídžej speváčku skutočne napadol.

Svetové médiá sa venovali tomu, ako procesy prebiehali, a upozorňovali na to, že voči obetiam sexuálneho násilia je stále veľa predsudkov, ktoré spôsobujú, že radšej ani nechcú, aby sa veci riešili na súdoch. Aj Taylor musela odpovedať na otázku, ako dlho držal Mueller ruku na jej zadku, na čo odpovedala, že tak dlho, že bolo zrejmé, že nejde o náhodný dotyk.

„Schmatol ma za zadok. A trvalo to veľmi dlho. Bolo to šokujúce, lebo nikdy predtým sa mi to nestalo,“ povedala speváčka, ktorá musela spresňovať aj to, či sa jej dídžej dotýkal cez sukňu, alebo pod sukňou, a prečo nezalarmovala ochranku. Na fotografii z incidentu vidieť, že speváčka sa od Muellera odťahuje a nakláňa sa k Muellerovej priateľke, ktorá stála z druhej strany.

Tá sa vyjadrila, že nič nevidela. Mueller hovorí, že je nevinný a speváčka mu zničila kariéru.

„Taylor Swift odmietla ustúpiť zo svojho pevného postoja, a to v prostredí, ktoré často zahanbuje, diskredituje a marginalizuje ženy, dokonca aj celebritné, ktoré prehovoria,“ napísal o nej Daily Beast.

Pôvodne country speváčka a skladateľka, ktorá zaujala ešte v dievčenských rokoch, patrí medzi najznámejšie súčasné popové hviezdy. Dostala desať cien Grammy a mnoho ďalších ocenení. Jej súkromný život vo veľkom sleduje bulvár.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie