Denník N

Paška z SNS odkazuje Bugárovi, že už mu nemusia podporiť žiadneho nominanta

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. Foto – TASR
Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. Foto – TASR

Aktualizované 12.30 – Jaroslava Pašku nahnevalo, že ombudsmanka Mária Patakyová, ktorú do funkcie navrhla ministerka Lucia Žitňanská, podporila Dúhový pride. Označil to za „vulgárne gesto“.

„Tak to už nie, Béla,“ napísal okolo druhej v noci kapitálkami na svoj Facebook prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslav Paška.

V čase trvajúcej koaličnej krízy predsedovi partnerského Mosta-Híd odkázal, že nevie, či sa v poslaneckom klube ešte nájde niekto, kto by podporil nominanta Bugárovej strany do nejakej verejnej funkcie.

Prečo? Paškovi prekáža, že ombudsmanka Mária Patakyová, za ktorú loboval najmä Most a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, podporila Dúhový pride.

Paška to z jej strany označil za „vulgárne gesto“. Patakyovú za ombudsmanku zvolili vo februári hlasmi koaličných poslancov.

Béla Bugár Paškovi odkazuje, že to svedčí o jeho mentálnej vyspelosti. „Predmetné vyjadrenie svedčí o mentálnej vyspelosti podpredsedu SNS a o tom, že nepochopil základné poslanie verejného ochrancu práv. Ombudsmanka musí zastávať práva každého občana,“ reagoval.

Paška: Vysmieva sa našim hodnotám

„Keď si nás, Béla, vo februári oslovil s prosbou o podporu pre vašu kandidátku na Verejného ochrancu práv, Máriu Patakyovú, tvrdil si, že je to slušná, korektná, rozvážna, kresťansky založená pani so zmyslom pre spravodlivosť, rodinné hodnoty,“ napísal Paška na Facebook.

„Súčasťou koaličnej dohody je aj záväzok, že koaličné strany ani ich nominanti nebudú otvárať kontroverzné témy, útočiť na civilizačné, kultúrne a sociálne hodnoty koaličných partnerov, ich voličov a znevažovať ich.

Paška tvrdí, že Patakyová svojím krokom znevažuje koaličnú vládu, vo svojom statuse ju nazýva „pani“ a Bugárovi hovorí, že v SNS už nemusia podporiť žiadneho nominanta Mosta-Híd.

„Pani, ktorú sme Ti svojimi hlasmi pomohli ustanoviť na post Verejného ochrancu práv Slovenskej republiky, sa však zjavne chystá znevážiť nielen našu spoločnú koaličnú vládu, ale aj dlhoročné civilizačné, kultúrne a sociálne hodnoty našej spoločnosti a vysmieva sa im,“ pokračuje podpredseda SNS.

„Nie som si dnes istý Béla, či sa po tomto vulgárnom geste Tvojej nominantky proti Čl. 41 Ústavy SR (ale aj našim koaličným dohodám), nájde v klube SNS poslanec, ktorý by ešte podporil nejakého Tvojho kandidáta do akejkoľvek verejnej funkcie.“

Bugár musel prežiť Rezníka

Ombudsmanka Patakyová Paškove slová nekomentovala. „Moju prácu a poslanie verejného ochrancu práv ochraňovať ľudské práva každého jednotlivca alebo právnickej osoby vykonávam slobodne a nezávisle, nie politicky či ideologicky,“ odpísala.

„Ústava Slovenskej republiky mi v článku 151a garantuje nezávislosť, a zároveň ju odo mňa vyžaduje. Preto na výroky politikov, prípadne na politické predstavy o tom, ako mám vykonávať prácu nezávislého ústavného orgánu, nebudem reagovať.“

Paška patrí k najvýraznejším postavám v SNS, oficiálne je straníckou dvojkou, keďže má funkciu prvého podpredsedu. V čase vládnej krízy bol tým, kto komunikoval postoje SNS s médiami. Predseda Andrej Danko sa na verejnosti veľmi neukazoval.

Predseda Mosta Béla Bugár figuroval v kríze ako mediátor, ktorý sa snažil zmieriť Danka s premiérom Robertom Ficom.

Pri personálnych otázkach si koaliční partneri museli vyjsť v ústrety viackrát – neraz aj za cenu toho, že poprú svoje predchádzajúce vyhlásenia. To sa týkalo najmä voľby riaditeľa RTVS.

Béla Bugár dlhý čas odmietal, aby sa stal riaditeľom RTVS Jaroslav Rezník, ktorého tlačila SNS, no vyhovoval aj veľkej časti Smeru. Nakoniec prekvapivo otočil a jeho poslanci za Rezníka zahlasovali.

„Rozbíjať si koalíciu kvôli pánovi Mikovi určite nebudeme,“ vyhlásil Béla Bugár vtedy na adresu Rezníkovho protikandidáta a vtedajšieho šéfa RTVS, Václava Miku.

Denník N oslovil so žiadosťou o reakciou aj Most-Híd a ministerku Žitňanskú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie