Denník N

Programátor vytvoril web proti náckom a konšpirátorom: Ľudia by mali myslieť na to, aby sa raz nemuseli hanbiť

Blbec.online monitoruje aj priaznivcov krajne pravicového hnutia alt-right. Ich maskotom sa stal žabiak Pepe.
Blbec.online monitoruje aj priaznivcov krajne pravicového hnutia alt-right. Ich maskotom sa stal žabiak Pepe.

Mladý programátor vytvoril systém, ktorý má pomôcť pri monitorovaní dezinformačných, nenávistných a rasistických príspevkov na Facebooku.

Kto používa pozdrav „Na stráž“? Kto chce ľudí obesiť alebo ich posiela do plynu? A kto a prečo na Facebooku píše, že by niekoho zabil? Aj na tieto otázky vie odpovedať nástroj Blbec.online, ktorý v apríli vytvoril slovenský programátor.

Jeho cieľom je zbierať a spracovávať verejne dostupné dáta z Facebooku. V databáze má už takmer 530 facebookových stránok, ktoré šíria napríklad fašistické príspevky a dezinformácie. Sú tam aj ďalšie stránky zaradené do kategórií: šarlatáni, putinofili, komunisti, podvodníci a príslušníci hnutia alt-right.

Prvých 140 stránok v databáze pochádza zo zoznamu facebookových stránok kotlebovej strany ĽSNS, ktorý vo februári zverejnil Denník N.

„Takýchto zoznamov začalo vznikať viac a viac. Lenže všetci to robili ručne. Keďže nám Facebook ponúka rozhranie, aby sme dokázali tieto dáta sťahovať automaticky, povedal som si, že si ušetríme prácu. To, čo robím, je vlastne ušetrenie a uľahčenie práce ľudí, aktivistov,“ hovorí autor projektu.

Blbec.online nie je len zoznamom facebookových stránok. Systém sťahuje informácie o tom, kto tieto stránky lajkuje alebo kto na nich diskutuje. „Sú to všetko verejné dáta, ktoré ľudia zverejnili na Facebooku,“ vysvetľuje programátor. Osobné profily ľudí nespracováva.

Ľudia sa majú najprv ospravedlniť

Okrem zhruba 530 facebookových stránok sa teda na Blbec.online nachádzajú desaťtisíce komentárov, ktoré na týchto stránkach ľudia napísali. Medzi komentármi sa dá vyhľadávať a ostávajú v pamäti aj po tom, čo boli z Facebooku vymazané. Ak ľudia chcú, aby bol ich príspevok z Blbca odstránený, musia o to požiadať a verejným statusom na Facebooku sa ospravedlniť za to, čo napísali.

Zatiaľ to však nikto neurobil. „Ani nečakám, že to niekedy niekto spraví. Lenže možno, keď to začne riešiť polícia, čo by aj mala, tak sa pár ľudí zbadá,“ hovorí autor projektu Blbec, ktorý chce ostať v anonymite.

Ak chcú ľudia, aby bol ich príspevok z databázy vymazaný, musia najprv napísať verejné ospravedlnenie.

Svoju totožnosť nechce zverejniť aj z obáv o svoju bezpečnosť. „Činnosť, ktorú robím, sa dotýka dosť veľa zlých ľudí,“ vysvetľuje.

Mladý programátor vysvetľuje, že svoj projekt nazval Blbec.online preto, lebo väčšina ľudí, ktorí monitorované stránky podporujú, sú podľa neho blbci. Do jeho databázy sa však dostávajú aj iní: „V žiadnom prípade nie sú všetci, ktorí sa tam nájdu, blbci. Je tam aj veľa normálnych ľudí, ktorí majú nervy chodiť na stránky fašistov, konšpirátorov alebo iných pomätencov a presviedčajú ich tam, že to, čo robia, je zlé,“ hovorí.

„Ale väčšina ľudí, ktorí sa na tých stránkach zgrupujú, sú v mojich očiach a v očiach mnohých ľudí hlupáci. Preto taký expresívny názov.“

Chce, aby si ľudia desaťkrát premysleli, čo dávajú na internet. „Ľudia by si mali uvedomiť, že to, čo posielajú na Facebook, to, čo dávajú do komentárov, a aj ich statusy sú tam naveky. Nezáleží na tom, či to zmažú alebo si zrušia účet, tie dáta sú tam stále a raz ich niekto uvidí – deti, rodina. Mali by myslieť na to, aby sa raz nemuseli hanbiť. Možno to je jediná vec, ktorá po nich na tomto svete ostane. Nechcel by som, aby po mne ostala len hejterská veta o židoch do plynu.“

Ochrana pred spamermi

Projekt Blbec.online si už všimli aj úrady. „Videl som na svojom serveri IP adresy z rozsahu ministerstva vnútra, takže si to všimli,“ hovorí autor webu.

Zároveň vysvetľuje, že dáta, ktoré zbiera, sú len prvým krokom. Vytvoriť chce ďalšie nástroje, ktoré môžu ľudia využiť.

„Budete sa môcť na mojej stránke prihlásiť, povoliť prístup do zoznamu svojich priateľov na Facebooku a systém vyfiltruje komentáre vašich priateľov,“ hovorí o pripravovanej funkcii, ktorá má ľuďom umožniť bližšie sa pozrieť na to, čo robia ich blízki na sociálnej sieti. „Uvidíte, čo robia vaši kamaráti na Facebooku, pokiaľ teda účinkujú na stránkach, ktoré monitorujem.“

Ďalší chystaný nástroj sa nazýva Shield a má pomôcť správcom facebookových stránok pred ľuďmi, ktorí by chceli diskusie na ich stránkach zaspamovať. Zo začiatku má byť systém namierený proti spamu. „Druhá verzia by mala obsahovať aj cloud, kde bude možné stiahnuť si zoznam platených diskutérov, trollov, a automaticky ich budeme blokovať.“

Najambicióznejším plánom je naučiť systém analyzovať text tak, aby napríklad sám vedel určiť, ktoré príspevky sú rasistické. „Je to výzva, ale inak by ma to nebavilo,“ hovorí.

„Nešiel by som do niečoho, čo nie je reálne. Ale nepopieram, že je to dosť ťažká úloha. Momentálne nad moje schopnosti. Ešte sa musím veľa naučiť, aby som to spravil.“

Celý projekt si zatiaľ jeho autor financuje sám, za server platí zhruba 25 dolárov mesačne. Projekt je možné podporiť digitálnou menou bitcoin, čo je však pre bežných ľudí zložitejšie. „Zatiaľ som nenašiel spôsob, ako by ma mohol niekto podporiť a nemusel by som odhaliť svoju identitu,“ hovorí.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie