Denník N

Rozmarné leto Andreja Danka

Prekryť škandál na ministerstve školstva sa nepodarilo. Nepodarilo sa ani vyľakať Fica a prinútiť ho, aby bol k predsedovi SNS úctivejší.

Autor je politológ

Keď v lete 2001 Béla Bugár ešte ako predseda SMK vyvolal koaličnú krízu v prvej Dzurindovej vláde a hrozil celú uhorkovú sezónu odchodom do opozície, bola za tým roztržka ohľadom vtedy pripravovanej reformy verejnej správy a spor o vznik takzvanej komárňanskej župy.

Bugár a spol. z koalície napokon napriek nepresadeným požiadavkám neodišli, ale voliči niekoľkomesačné búšenie do stola ocenili v parlamentných voľbách 2002, čo do počtu hlasov doposiaľ najlepším výsledkom SMK. Strana jednoznačne bojovala za svoje zámery a záujmy svojich voličov. Bolo to jasné, priame a uveriteľné.

Zamýšľaná letná supercela Andreja Danka sa v zárodku zvrtla na vírenie prachu – amatérske, jalové a na úrovni filmovej paródie Horúce strely. S tým rozdielom, že povolené sú len slovné prestrelky a koalícia nemôže zomrieť (odpláva Plavčan a to je plus mínus skoro maximum možných zmien).

Predseda SNS sa nechal vydráždiť od svojich koaličných kolegov, pretože sa dožadovali aj v ich vlastnom záujme vyriešiť eurofondovú melu na ministerstve školstva. A to nemali robiť. Marketingový „dream team“ SNS musel napochytro rozhnevanému šéfovi navrhnúť adekvátnu reakciu na vyskakujúcich partnerov z vlády. Okukali ťahy vládneho Smeru. V problémoch sú najužitočnejšie pokusy prebiť tému v médiách niečím iným alebo, ak sa inak nedá, zaútočiť a la Kaliňák na všetko a všetkých.

Takto sa zrodilo vypovedanie koaličnej zmluvy bez vážnych následkov na fungovanie koalície (!) s veľmi hmlistým vysvetlením, ktoré hovorilo o všetkom a o ničom. Jediný schopný rétor z vedenia strany Jaroslav Paška, ktorý roky „zjemňoval“ aj excesy Jána Slotu, si asi čítal a vypočul všetky politologické analýzy či špekulácie, ktoré sa objavili v súvislosti s touto udalosťou a priebežne sa nimi inšpiroval, aby vylepšoval bezobsažnú bublinu. Túto amatérčinu látali-plátali obvineniami a útokmi i ďalší činitelia strany, no zdalo sa, že nemajú potuchy, čo sa deje.

Na tieto podpásovky logicky reagovali a reagujú „priatelia“ z koalície. Táto priateľská streľba koalícii škodí, ale keďže v podstate o nič nejde a verejnosť v tom má chaos, škody budú malé. Zdá sa, že v celej veci ide najmä o rozmary jedného muža, ktorý sa ukazuje ako nevyspytateľný, urážlivý a nezáleží mu na faktickej stabilite vlády a politickej scény. Výstupom tejto epizódy budú s veľkou pravdepodobnosťou proklamácie o tom, že koalícia nastaví akože nové komunikačné mechanizmy svojho fungovania, možno SNS presadí niečo zo svojich priorít v chystanom sociálnom balíčku, respektíve sa to prejaví v chystanom štátnom rozpočte na jeseň. Lenže o tom to ani zďaleka nebolo.

Prekryť škandál na ministerstve školstva sa nepodarilo. Nepodarilo sa ani vyľakať Fica a prinútiť ho, aby bol voči Dankovi úctivejší. Tiež sa nedarí vzkriesiť preferencie SNS. A stačilo tak málo – opýtať sa Bélu Bugára, ako sa robia vládne krízy. Ak si to pamätá, mohol by to Dankovi názorne predviesť. Hádam sa to nezdá, ale za zopár principiálnych vecí by to vyvolanie koaličnej krízy stálo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie