Denník N

O čom je kauza Čapí hnízdo, pre ktorú hrozí Babišovi stíhanie? (chronológia)

Internet zaplavili karikatúry Babiša a jeho výhovoriek, že nemá so svojím hniezdom nič spoločné. Túto montáž vytvoril autor, ktorý sa podpísal ako Kesham.
Internet zaplavili karikatúry Babiša a jeho výhovoriek, že nemá so svojím hniezdom nič spoločné. Túto montáž vytvoril autor, ktorý sa podpísal ako Kesham.

Poslanci v dolnej komore českého parlamentu začali diskutovať o vydaní Andreja Babiša a Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie za neoprávnené čerpanie dotácie 50 miliónov českých korún.

Pred desaťročím bývalý český minister financií a vicepremiér Andrej Babiš postavil multifunkčný komplex na mieste bývalého liehovaru a vypýtal si na to peniaze z Európskej únie. Česká polícia je presvedčená, že na to nemal právo a chce ho za to stíhať.

V Poslaneckej snemovni Českej republiky sa rozhodne o tom, či polícii vydajú poslancov za hnutie ANO Andreja Babiša a Jaroslava Faltýnka. Pripravili sme prehľad kauzy Čapí hnízdo od vzniku nápadu až po dnešok.

Rok 2006 – Rekonštrukcia sa začína

„Osada (na okraji dediny Olbramovice) bola od konca 80. rokov 20. storočia opustená a objekty (liehovaru) rýchlo chátrali. Jedinými obyvateľmi, ktorí zostali, boli bociany, ktoré žijú od roku 1926 na komíne liehovaru. Bocianie hniezdo sa pre nás stalo symbolom, ktorý ovplyvnil tvarovanie jazdeckej haly a premýšľanie o objektoch tohto areálu.“ Takto sa opisuje zrod farmy Čapí hnízdo na oficiálnej stránke.

V roku 2006 sa začali stavebné práce na rekonštrukcii statku Dvůr Semtín, na okraji obce Olbramovice v Stredočeskom kraji. V tomto momente sa ešte nič zaujímavé nedialo. Na stránke Čapího hnízda sa píše, že z tejto oblasti ma vyrásť „zázemie pre nadštandardné ubytovanie, usporiadanie firemných akcií a trávenie voľného času, a to citlivým spôsobom, ktorý by odpovedal charakteru krajiny.“

Charakterom krajiny sa myslelo práve bocianie hniezdo, ktoré bolo obývané už od roku 1926.

Podľa slov Babiša, v tento moment ešte Farmu Čapí hnízdo nevlastnil, prezval ju až v novembri 2013. Portál Neovlivní.cz však s tým nesúhlasí. Zistili, že už v roku 2012 sa o Babišovi písalo ako o vlastníkovi farmy a že už od roku 2008 sa okolo projektu pohybovali ľudia blízki jeho osobe.

Roky 2007 – 2008 – ZZN Agro Pelhřimov

V roku 2007 bola zaregistrovaná doména capihnizdo.cz. V tom čase však do hry vstupuje iná firma, ZZN Agro Pelhřimov, ktorá je spojená s druhým mužom hnutia ANO, Jaroslavom Faltýnkom.

Podľa portálu iRozhlas.cz táto firma patrila do koncernu Agrofertu, ktorý už v tom čase vlastnil Andrej Babiš. Na konci roka sa spoločnosť s ručením obmedzeným ZZN Agro Pelhřimov premenila na firmu s rovnakým menom, ale odteraz začala vydávať akcie na majiteľa. Na začiatku roka sa firma premenovala na Farma Čapí hnízdo a pomocou anonymných akcií skryla svojich vlastníkov. Cez rôzne riadiace pozície však firmu ovládali Babišova najstaršia dcéra Andrea, jeho partnerka Monika a jej brat Martin Herodes.

Práve Herodes vystupoval a konal podľa serveru Neovlivní.cz za Farmu Čapí hnízdo.

Dvadsiateho augusta 2008 odklepol Farme Čapí hnízdo dotáciu 50 miliónov korún Výbor regionálnej rady ROP Střední Čechy. A tu nastal prvý a asi aj najväčší problém. Na túto dotáciu oficiálne firma Čapí hnízdo nemala podľa zistení Reportérov ČT nárok, pretože bola ešte stále vlastnená firmou Agrofert. Podľa predpisov dotačného programu mohla dotáciu dostať až o ďalšie roky.

Pomoc bola aj napriek tomu schválená. Server Neovlivní.cz navyše píše, že pred schválením dotácie bol tento projekt spochybnený dvoma externými odborníkmi, ktorí tvrdili, že nie je ekonomicky životaschopný. 

2009 – Hniezdo chce ďalšie peniaze

Projekt sa pomaly dostával do poslednej fázy. V roku 2009 boli stavebné úpravy farmy v plnom prúde a aj väčšina z päťdesiatich miliónov sa už objavila na účte Čapího hnízda. Firma si ešte vzala úver na 350 miliónov, za ktorý ručila akciovka Babiša Agrofert.

Peniaze mali byť použité na výstavbu a na udržanie projektu pri živote minimálne päť nasledujúcich rokov. Farma sa však v roku 2009 rozhodla, že potrebuje viac peňazí a požiadala ROP Střední Čechy o ďalších 15 miliónov korún.

Odôvodnila to troma faktúrami od stavebnej spoločnosti. Čo by bolo podľa pravidiel ROP, pokiaľ by boli všetky vyplatené. Keď 15. 12. 2009 Farma Čapí hnízdo žiadala o túto dotáciu, jedna z týchto troch faktúr vyplatená nebola. Platby za túto faktúru odišli z účtu farmy až začiatkom januára roku 2010, teda viac ako dva týždne po vyplatení pätnástich miliónov.

2010 – Čapí hnízdo dokončili, Babiš ho nevlastní

Od začiatku roka, keď už mali všetky peniaze z dotácií k dispozícii a firma zaplatila väčšinu faktúr, ubehlo pol roka. V júni sa slávnostne otvoril multifunkčný komplex, ktorému dominuje jazdiareň s výzorom bocianieho hniezda.

Už vtedy bol Babiš spájaný s Farmou, on to však odmietal. Český Týždenník Ekonom sa zaoberá dotáciami a konštatuje, že Farma Čapí hnízdo bola považovaná za malú firmu a ak by bola spojená s kapitálovo silnejšou spoločnosťou, dotácie by nezískala.

Ako sa píše na stránkach farmy, samotná jazdiareň bola nominovaná na stavbu roku 2010 a dostala sa taktiež do prvej desiatky Svetového festivalu architektúry v Barcelone v roku 2011.

2011 – Prvý audit, o ktorom sa vtedy nevedelo

Začiatkom roka sa úradníci Středočeského dotačního úřadu pustili do prvého auditu Farmy Čapí hnízdo.

Audítori zistili, že firma protiprávne získala druhú dotáciu a úradníci navrhli pokutu 3,8 milióna korún, ktorá sa spolu s penálmi vyšplhala až na šesť miliónov. Server Neovlivní.cz píše, že prvé reakcie firmy na audit boli, že pochybenia boli „nanajvýš administratívneho charakteru“.

Neskôr žiadali o odpustenie dlhov a priznali, že počas žiadosti o druhú dotáciu boli v ťažkej finančnej situácii. Audítori zhodnotili priestupky ako veľmi závažné.

O tomto audite sa verejnosť dozvedela až v roku 2016, keď sa server Neovlivní.cz dostal k správe audítorov z 22. februára 2011.

2012 – Hniezdo zažíva najlepšie obdobie

Hneď začiatkom roka je šesťmiliónová pokuta odpustená. Výbor regionálnej rady regiónu súdržnosti Střední Čechy odpustil 99 percent z pokuty. Zaplatiť mali iba 37-tisíc korún a penále. Vtedajší šéf úradu, pod ktorý výbor patril, Tomáš Novotný, neskôr povedal, že odpustenie sankcií na základe odvolania, nie je žiadnou výnimkou. Taktiež povedal, že v roku 2011 netušili, že Farma Čapí hnízdo spadá pod koncern Agrofert. Tomáš Novotný je aktuálne námestník ministra priemyslu a obchodu.

V roku 2012 si Babišovo „majstrovské“ dielo všimli aj z iného, ako len peňažného pohľadu. Forbes navštívil miliardárovu farmu a Babiš sa nechal vyfotiť, ako drží čerstvo narodené kozľa.

2013 – Kalousek za to môže!

V októbri roku 2013 Babiš pre týždenník Respekt tvrdil, že s Čapím hnízdom nemá nič spoločné a že tej firme pozičial 40 miliónov na stavbu farmy, ale netuší, kto je majiteľom firmy. Keď sa týždenník opýtal, že či nie je divné požičiavať firme, o ktorej nič nevie, dodal, že firmu majú „nejakí advokáti“.

Server HlídacíPes.org neskôr zistil, že farma stojí na pozemkoch, ktoré vlastní firma Imoba, ktorú vlastní Babišova ďalšia firma SynBiol. Okrem tohto prepojenia je zaujímavá aj osoba Václava Knoteka. Ten už v roku 2008 vystupoval za akcionárov na valnom zhromaždení firmy Farma Čapí hnízdo, v ktorej mal aj úlohu predsedu dozornej rady. Zároveň bol predsedom predstavenstva firmy Imoba, člen predstavenstva SynBiolu a člen dozornej rady priamo v Agroferte.

V októbri Babiš poskytol rozhovor pre časopis Českého zväzu včerlárov. Server Neovlivní.cz poukazuje na dva zaujímavé momenty: hneď na začiatku konania si u predsedu zväzu objednal včely pre svoju farmu a neskôr hovorí o pande, ktorú by si rád objednal z Číny, aby ju mali na farme.

Toto všetko bolo mesiac pred tým, než Babišov Agrofert oficiálne prevzal firmu Farma Čapí hnízdo.

V tomto roku prebiehala ešte jedna kontrola, tentoraz už z ministerstva financií, ktorému v tom čase šéfoval Miroslav Kalousek. Ministerstvo si objednalo mimoriadny audit vo firme KPMG a podľa serveru Neovlivní.cz konštatovali, že dotácia 15 miliónov korún bola neoprávnená a uviedli rovnaké dôvody ako prvý audit.

V tomto roku už Babiš kandiduje do Poslaneckej snemovne so svojím novým hnutím ANO 2011. Voľby sa pre neho skončili úspechom, do dolnej komory parlamentu sa dostal so ziskom takmer 19 percent a 47 mandátmi. Neskôr vytvára vládu s českými sociálnymi demokratmi a ľudovcami, v ktorej získava kreslo ministra financií a stáva sa aj vicepremiérom.

2014 – Čapí hnízdo sa vráti matke

Päťročné obdobie, počas ktorého sa museli plniť podmienky vyplývajúce z eurofondov končí a firma Farma Čapí hnízdo sa spája s už spomínanou akciovkou Imoba. Keďže tá je vlastnená firmou, ktorú vlastní Agrofert, posledným článkom reťazca sa otvorene stáva Andrej Babiš.

Agrofert sa v apríli 2014 prihlásil oficiálne aj k vlastníctvu anonymných akcií z roku 2008. O dva mesiace neskôr totiž anonymné akcie v Česku končia a ak by sa k nim majitelia neprihlásili, stratili by svoju hodnotu.

2015 – Matrix, podraz a anonym

Kým v roku 2013 tvrdil Babiš, že s farmou nemá nič spoločné, v roku 2015 o ňom Česká televízia natočila dokument Matrix AB, v ktorom hovorí, že „je to najlepší projekt, čo som kedy vymyslel. Napadlo mi to, keď som s deťmi čakal vo fronte v pražskej zoo na kŕmenie kôz. Bol tam obrovský rad a ja neznášam čakanie. Tak som si povedal, že urobím podobný projekt.“

V tomto dokumente sa okrem toho chváli ministrom a veľvyslancom, ako tento luxusný rezort postavil. Po premiére Babiš tento dokument označil za podraz. V tom istom roku Babišova priateľka v rozhovore pre časopis OK! Magazine uvádza, že na Čapím hnízde využívajú luxusný apartmán.

Na konci roka 2015 sa na políciu dostavilo prvé anonymné podanie, ktoré odštartovalo vyšetrovanie dotačného podvodu, teda za krytie pravého vlastníka. Ak by firma Farma Čapí hnízdo bola v tom období vlastnená koncernom Agrofert, na dotácie by nárok nemala. Minister financií musí prežiť aj prvú interpeláciu v Poslaneckej snemovni od poslanca koaličnej ČSSD.

2016 – Začiatok pádu

Kým v interpelácii odmieta Babiš akékoľvek podvody, server Neovlivní.cz zverejňuje, že Babiš je predmetom záujmu Európskeho úradu proti podvodom (OLAF). Babiš reaguje, že české ani bruselské vyšetrovanie ho nijako neznepokojuje, časopis Reportér však ešte v marci napíše, že úradníci z ministerstva financií boli poverení, aby zisťovali informácie o vyšetrovaní z OLAF-u.

Časopis sa odvoláva na písomnú sťažnosť, ktorú dvaja zamestnanci ministerstva poslali námestníkovi sekcie Legislatívnej rady vlády ČR Janovi Kněžínkovi, ktorý má na starosti vyšetrovanie ministrov vlády. „V oficiálnych záznamoch úradníci ministerstva upozorňujú, že na príkaz Babišovho námestníka Tomáša Vyhnánka rezort tento rok v januári tajne vyzvedal informácie z bruselského Úradu pre vyšetrovanie podvodov OLAF, ktorý dotačné kauzy okolo Agrofertu teraz preveruje,” napísal Reportér.

V marci Babiš sľúbil, že dá 50 miliónov (výška prvej dotácie) na dobročinné účely prostredníctvom Nadácie Agrofert. Najprv povedal, že kontroly v Čapím hnízde nič nenašli. Po článku Neovlivní.cz, kde uverejnili výsledky dvoch auditov, názor zmenil a povedal, že kontroly síce niečo našli, ale nič to nebolo.

Tvrdenie z roku 2013, že nevie, kto je majiteľom Čapího hnízda, teraz už trochu poupravil. Spomenul si, že tam prišiel nejaký investor, ktorý nechcel byť menovaný. Návrat firmy pod Agrofert vysvetlil tak, že farme sa nedarilo a Agrofert ju zachránil. Spolu s ňou aj dotácie, ktoré farma dostala.

Na podnet predsedov opozičných strán Petra Fialu (ODS) a Miroslava Kalouska (TOP 09) bola zvolaná mimoriadna schôdza Poslaneckej snemovne, na ktorej Babiš vysvetľoval kauzu Čapí hnízdo. Okrem iného povedal, že v čase, keď farma získala dotácie, ju vlastnili jeho dve dospelé deti a brat jeho partnerky.

V hodinu a pol trvajúcom prejave spomenul, že je to masívna kampaň proti jeho osobe a že niektoré české médiá sú zmanipulované, špekulujú a klamú.

2017 – Koniec ministra, svadba, obvinenie

Kauza čerpania dotácií Babiša dobehla tento rok naplno. Na konci minulého roka vznikol twittrový účet Julius Šuman. Meno nesie po vyšetrovateľovi, ktorému sa podľa spisov ŠtB spovedal agent Bureš, podľa slovenských historikov samotný Andrej Babiš.

Tento účet sa vyhradil voči Babišovi a systematicky začal zverejňovať kompromitujúce materiály na jeho osobu. Najprv to bola nahrávka, na ktorej vulgárne útočí na politických oponentov, na druhej nahrávke počuť novinára MF Dnes (novín, ktoré patrili do koncernu Agrofert) Marka Přibila, ako sa dohaduje na príprave článkov voči politikom koaličnej ČSSD.

Na tretej nahrávke nahliadajú novinár a vicepremiér do živého policajného spisu. Babiš si najprv nahrávky odmietal vypočuť, tvrdil, že je to kampaň proti jeho osobe. Neskôr priznal, že sa s novinárom stretával, a nakoniec si nahrávky vypočul a komentoval ich obsiahlym statusom na Facebooku.

Všetky tieto kauzy pomohli k tomu, že Andrej Babiš bol napokon z postu ministra financií odvolaný. Babiš o niekoľko mesiacov neskôr usporiadal svadbu s dlhoročnou priateľkou, konala sa na Čapím hnízde.

Poslancom ostal, hoci do snemovne často nechodí. Uprostred leta sa vyšetrovateľ Pavel Nevtípil sa rozhodol, že má dostatok dôkazov na to, aby obvinil Babiša, jeho pravú ruku Faltýnka, jeho dcéru Andreu, brata jeho manželky Herodesa a niekoľkých ďalších ľudí. Kým väčšinu z nich obvinia bez prekážok, s vyšetrovaním Babiša a Faltýnka musia súhlasiť poslanci v snemovni.

Ako informoval server iRozhlas.cz, polícia v žiadosti o vydanie Babiša a Faltýnka detailne opísala prevod akcií z roku 2008. Zdroje Českého rozhlasu spomenuli, že dôležitým bodom všetkých prevodov bol brat Babišovej manželky Martin Herodes.

Podľa žiadosti polície Herodes 16. februára 2011 uzavrel tri fiktívne zmluvy, podľa ktorých kúpil od Babišovej dcéry a syna jednu akciu Farmy Čapí hnízdo, od Babišovej manželky „kúpil“ tých akcií rovno desať. Podľa polície bol mozgom celého podvodu Andrej Babiš. Pre iRozhlas.cz na toto obvinenie reagoval, že je to nehorázne a nepravdivé tvrdenie polície a že nikto nekonal protizákonne.

Ak Babiša Poslanecká snemovňa napokon vydá, čaká ho obvinenie z dvoch trestných činov – dotačný podvod a poškodenie finančných záujmov Európskej únie. Dokopy mu hrozí päť až desať rokov väzenia. Jaroslav Faltýnek je podľa polície ten, kto „umožnil alebo uľahčil inému spáchanie trestného činu“.

V piatok začne o vydaní Babiša a Faltnýka rokovať Mandátový a imunitný výbor, rozhodnutie snemovne sa očakáva najskôr 5. septembra.

Babišovi aj napriek týmto obvineniam a ďalším kauzám stúpa popularita a aktuálne je jeho hnutie ANO podľa prieskumov najsilnejšou stranou v ČR, podporuje ho viac ako 30 percent ľudí.

Zaujímavosťou je aj dlhodobá nepriama podpora Babiša prezidentom Milošom Zemanom a jeho hovorcom Jiřím Ovčáčkom. Po doručení policajnej žiadosti o vydanie Babiša Ovčáček vyhlásil, že Zeman vyhlási za premiéra víťaza októbrových volieb.

V praxi to znamená, že Česko sa môže stať krajinou s premiérom, ktorý bude čeliť trestnému stíhaniu. Do konca tohto roka sa očakáva aj rozhodnutie európskych vyšetrovateľov z OLAF-u.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie