Denník N

Verejne priznal branie steroidov, má milióny fanúšikov. Teraz leží v kóme

Aktualizované 27.8: Rich Piana 25. augusta zomrel. V braní steroidov videl jediné východisko, ak chcel zostať pri bodybuildingu.

A post shared by Rich Piana (@1dayumay) on

Američan Rich Piana patrí k známym americkým kulturistom. Preslávil sa predovšetkým ako youtuber, má viac ako 900-tisíc odberateľov a na Instagrame dokonca viac ako 1,2 milióna fanúšikov.

Okrem ozrutných svalov sa, na rozdiel od svojich kolegov, verejne priznáva k používaniu anabolických steroidov, čím si získal veľa priaznivcov, ale zároveň aj odporcov.

Momentálne však vo veku 46 rokov táto kontroverzná postava svetového bodybuildingu bojuje o život, pretože už niekoľko dní leží v kóme.

Priateľka rodáka z Los Angeles Chanel Jansenová mu strihala vlasy v kúpeľni, keď sa zrazu takmer 150-kilogramová kopa svalov zvalila na zem. Jansenová mu nemohla pomôcť sama, okamžite privolala záchranku. Tá však nenašla iba nehybné telo amerického kulturistu, ale v obývačke aj 20 fľaštičiek steroidov.

Keďže aj Jansenová uviedla, že pravdepodobne došlo k predávkovaniu, lekári neváhali a pichli mu naloxón, ktorý slúži na blokovanie receptorov opiátov. Následne ho previezli do nemocnice a uviedli do umelého spánku (kómy), z ktorého sa ešte stále nezobudil.

Steroidy prvýkrát v osemnástich

Piana začal s posilňovaním ako každý druhý chlapec v puberte (11 rokov) a mal na to aj predpoklady, keďže profesionálnej kulturistike sa venovala aj jeho mama. O jeho cieľavedomosti svedčí aj fakt, že s dvojfázovým tréningom začal už ako trinásťročný a zostavil si aj vlastný stravovací plán.

Na prvej vážnejšej súťaži sa zúčastnil ako pätnásťročný a už o tri roky neskôr začal používať nepovolené látky. Víťazstvo na NPC California Championship v roku 1999 malo slúžiť ako odrazový mostík pre ďalšiu úspešnú kariéru, na jeho profesionálnej kulturistickej púti sa mu však nedarilo podľa jeho predstáv, v roku 2003 dokonca uvažoval o predčasnom ukončení kariéry.

Pianov tréning:

Piana pracoval nasledujúcich päť rokov ako osobný tréner a jeden z jeho klientov mu zabezpečil neobmedzený prístup k rastovým hormónom. Výsledkom boli víťazstvá na NPC Border State Classics a NPC Sacramento v roku 2009. O rok neskôr však po debakli na NPC Nationals oznámil ukončenie profesionálnej kariéry.

Fanúšikov si získal úprimnosťou

Veľkému počtu fanúšikov na sociálnych sieťach sa Piana teší vďaka úprimnosti. Vo svete kulturistov a bodybuilderov je téma používania nepovolených látok takmer tabuizovaná, preto si svojím otvoreným priznaním k používaniu rastových hormónov, steroidu, inzulínu, či syntholu (kulturisti ho používajú na zväčšenie menších svalových partií, predovšetkým bicepsov a tricepsov) získal mnohých ľudí na celom svete. Odhaduje sa, že mesačne minul na tieto nepovolené látky približne 2 500 dolárov.

Ako je možné, že človek ako Rich Piana nebol vo väzení? Prechovávanie steroidov je v USA ilegálne, ak ste ich však užívali v minulosti, ale nerobíte to teraz, do väzenia nepôjdete.

Policajti by museli uskutočniť raziu na jeho byt alebo ho prichytiť „priamo pri čine“.

A post shared by Rich Piana (@1dayumay) on

Minulý rok dokonca Piana zverejnil na YouTube video, kde priznal, že nepovolené látky užíva už 27 rokov a nemenil by svoje rozhodnutie začať so steroidmi.

Zároveň však svojich fanúšikov vyzval, aby nenasledovali jeho príklad: „Ak máte na výber steroidy alebo zostať prirodzeným, zostaňte prirodzeným. Nie je dôvod brať steroidy, len ubližujete svojmu telu a ubližujete sebe samému. Ale ak sa chcete stať profesionálnym kulturistom, hádajte čo? Pravdepodobne ich budete musieť brať, pretože nebudete mať na výber.”

„To bola situácia, v ktorej som sa ocitol. Dostal som sa do bodu, keď by ma odvialo z pódia, ak by som nebral steroidy, a preto som ich začal brať. Ale viete čo? Som šťastný so všetkým, čo som si vybral a spokojný s priebehom svojho života a nič by som neurobil inak. Som maximálne spokojný s rozhodnutím začať užívať steroidy už vo veku 18 rokov.“

Jeho mottom bolo Whatever it takes (Urobím všetko, čo bude nutné), keď neustále pracoval na zväčšovaní svojej svalovej hmoty. Ešte pred mesiacom vyhlásil nový cieľ, keď chcel mať ruky väčšie ako hlavu.

Objavil sa aj na filmovom plátne, kde si okrem iného zahral aj v populárnom seriáli Scrubs či vo vedľajšej úlohe v Planéte opíc.

Teraz však bojuje o život. Na internete sa už objavili správy o jeho smrti, jeho priateľka vyvrátila tieto nepodložené správy na Instagrame.

Uviedla, že Piana stále žije a zároveň vyzvala ľudí, aby sa modlili za vyzdravenie jej priateľa.

A post shared by CHANEL-RENEE’ (@c_no5) on

Nie je prvým

Nejde ani zďaleka o prvý úkaz nadmerného užívania steroidov medzi kulturistami, ktorý by rezultoval v skolabovaní organizmu. K najznámejším patrí veľký obdivovateľ Arnolda Schwarzeneggera Andreas Munzer, ktorý zomrel ako 31-ročný v roku 1996.

Lekári pri pitve zistili, že jeho srdce bolo dvakrát väčšie, ako je normálna veľkosť a v krvi našli 20 rôznych drog. V roku 2015 zomrel Dean Wharmby. Tento Brit podriadil vybudovaniu svalnatej postavy celý svoj život a denne prijímal až 10-tisíc kalórií, či už vo forme nezdravých fastfoodov alebo energetických nápojov.

Nezdravý životný štýl dopĺňal užívaním anabolických steroidov. Diagnostikovali mu rakovinu pečene, s ktorou bojoval alternatívnou liečbou bez chemoterapie. Vrátil sa však k starému životnému štýlu a choroba sa objavila opäť. Zomrel vo veku 39 rokov.

„Zistila som, že u takéhoto športovca, ktorý dbal o svoje zdravie, bolo najpravdepodobnejšou príčinou nádoru v pečeni užívanie anabolických steroidov.“

„Smrť Deana, odchod takého mladého človeka za takýchto okolností by mal byť posolstvom všetkým, ktorí sú súčasťou bodybuildingu a fitnes priemyslu. Používanie anabolických steroidov očividne nie je bez inherentného rizika,“ uviedla vtedy ošetrujúca lekárka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie