Denník N

Peter Plavčan odchádza, profesor s neistým úsmevom médiám ukázal svoju zraniteľnosť aj čierny opasok

Minister Peter Plavčan. Foto – Facebook, TASR
Minister Peter Plavčan. Foto – Facebook, TASR

Ministrom školstva bol 513 dní, rozbiehal ďalšiu reformu školstva, bol pri tom, keď učiteľom začali stúpať platy, chcel nariadiť spojité písmo a budovať v deťoch vlastenectvo brannou výchovou. A potom sa prišlo na to, ako sa delia eurofondy.

Peter Plavčan vo štvrtok poslednýkrát predstúpil pred novinárov a s preňho typicky neistým úsmevom oznámil, že končí ako minister školstva. Príhovor ku školákom na začiatku školského roka už bude čítať niekto iný.

Kto to bude, zatiaľ nie je známe a nič sa nevie ani o ďalších úmysloch Plavčana, ktorý strávil prakticky celú profesionálnu kariéru na tomto ministerstve.

„To, čo sa dialo v posledných dňoch, prekročilo všetky medze,“ vysvetľoval svoju rezignáciu a odkazoval tým zjavne na množstvo správ médií o eurofondoch na jeho ministerstve. Prišla deň potom, ako si jeho odchod vyžiadal premiér Robert Fico, ktorý o prerozdeľovaní eurofondov na vedu povedal, že „tiene podozrenia pretrvávajú“.

Video: Ako sa vyvíjala „zrelá úvaha“ Plavčana o odstúpení
autorka: Martina Koník

 

Plavčan dnes ešte poďakoval kamarátom, rodine a kolegom a pred tým, než mu novinári stihli položiť akúkoľvek otázku, odišiel.

Pripomeňme si, ako vyzeralo ministrovanie Petra Plavčana, ktorý na ministerstve pracuje nepretržite od roku 1991 a vo funkcii ministra vydržal 513 dní.

Peter Plavčan na divokej vode. Zdroj – Facebook/ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu
Peter Plavčan na divokej vode. Foto – TASR

Kšefty v Študentskom pôžičkovom fonde

Už jeho nástup na ministerstvo nebol presvedčivý. Poslanci Miroslav Beblavý a Veronika Remišová (OĽaNO) žiadali Plavčanovo odvolanie len dva týždne po jeho nástupe do funkcie.

Upozornili na jeho pôsobenie v Študentskom pôžičkovom fonde. Aj on patril k tým, ktorí v rozpore so zákonom umožnili požičať milióny z fondu finančnej skupine Slavia Capital, v ktorej sedela jeho žena Viera Plavčanová. A práve Slavia Capital je spoločnosť, ktorá sa často spája so Slovenskou národnou stranou.

Napriek tomu, že jeho funkcia vo fonde bola bez nároku na honorár, dostal na odmenách dovedna 38-tisíc eur. Po tom, čo na to opoziční politici upozornili, peniaze z odmien vrátil.

Minister školstva Peter Plavčan s manželkou Vierou Plavčanovou na Bratislavskom bále v Redute. Vpravo rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák s manželkou. Foto – TASR

Čierny opasok a stojka na hlave

Plavčan sa po pár mesiacoch v politike začal viac prejavovať, zvykať si na novinárov. Niekoľko mesiacov po nástupe do úradu zo skrine vytiahol svoje kimono a čierny opasok. A hoci jeho súčasné výkony jeho tréner nechcel komentovať, minister novinárom na žinenke predviedol niekoľko hmatov.

Aby jeho kolegovia nezabudli, že okrem školstva šéfuje aj športu, na jednej z večerných porád im pri rozhovore o joge ukázal, ako zvláda stojku na hlave.

Objavil sa aj v Smotánke na Markíze, zmenil účes, zdalo sa, že si začína viac veriť, no prišla kauza eurofondy.

Minister školstva Peter Plavčan cvičí. Foto – facebook Petra Plavčana

Radili mu odborníci, reforma však bola pomalá

Čo po ňom zostalo? Stihol predstaviť návrh reformy školstva s názvom Učiace sa Slovensko. Reformu pripravovali odborníci na školstvo, medzi nimi aj viaceré autority v školstve, napríklad šéfredaktor časopisu Dobrá škola Vladimír Burjan či zriaďovateľ súkromnej montessoriovskej školy Ivan Juráš.

Dokument Učiace sa Slovensko má viac než 200 strán a píše sa v ňom o nižšom počte gymnazistov či prepadnutých žiakov, o väčšej slobode pri výbere maturitných predmetov a častejšom diskutovaní namiesto prednášania.

Prezident Andrej Kiska, ktorý označuje školstvo za jednu z kľúčových tém krajiny, od Plavčana očakával razantnú reformu a nedočkal sa – kritizoval ho, že sa akosi vlečie. Keď teraz prišiel vlečúci sa škandál s eurofondmi na vedu, prezident ministrovi odkázal, že ho nepresvedčil, že sa peniaze použili na naozaj špičkový výskum a transparentne.

Pri dnešnej rozlúčke sa Plavčan pochválil, že sa mu podarilo navýšiť rozpočet rezortu o 200 miliónov eur ročne a že platy učiteľov sa budú zvyšovať o šesť percent štyri roky po sebe. Ale aj pri vyjednávaní o platoch učiteľov mu musel počas týchto prázdnin pomôcť premiér. Až politická váha Roberta Fica presvedčila ZMOS o tom, že mestá a obce majú vo svojich rozpočtoch dosť peňazí na to, aby sa mohli svojou časťou podieľať na vyšších platoch pre učiteľov už od septembra tohto roku.

„Dúfam, že tento proces bude pokračovať, lebo naše deti si to zaslúžia,“ vravel Plavčan v rozlúčkovom vyhlásení. Pripomenul, že na to, aby školstvo mohlo byť odborné a profesionálne, je nutné ho odpolitizovať.

Minister školstva s knihou More vo fľaštičke. Foto – TASR

Spojité písmo a branná výchova

Časť verejnosti a učiteľov si Plavčan pohneval tým, že chcel na školách zakázať iné než spojité písmo.

Pod petíciu proti tejto zmene sa podpísalo viac ako desaťtisíc ľudí a autorka písma veľmi zdvorilo poznamenala, že zrejme ide len o administratívnu chybu alebo nedorozumenie. Plavčan sa nakoniec poradil s odborníkmi, priznal si chybu a ustúpil.

Nevôľu vyvolal aj jeho návrh vrátiť na školy brannú výchovu. V žiakoch tak chcel budovať vlastenectvo a bojovať proti extrémizmu.

Minister školstva Peter Plavčan. Foto – TASR

Profesor Plavčan

Predseda SNS Andrej Danko hovoril o Plavčanovi ako o profesorovi, „ktorý celý život dal vysokým školám a oslovil ho, keď zostavoval vládu odborníkov“.

Už pri Plavčanovom profesorskom titule sa však krátko po nástupe do funkcie objavili pochybnosti, či titul získal férovým spôsobom. Profesorom je totiž aj napriek tomu, že žiaden z jeho odborných článkov nikdy nevyšiel v medzinárodne uznávaných, karentovaných časopisoch.

Poslanec Beblavý (nezaradený) vtedy tvrdil, že „je profesorom, ktorý by na náročnejšej európskej univerzite mal problém dostať doktorát“.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Hnev aj súcit

Predseda Andrej Danko, ale aj premiér mu však za jeho prácu poďakovali, predseda SNS ho vyzdvihoval, oceňoval a hovoril o ňom ako o profesorovi. „V niektorých rozhodnutiach sa nebál prestrihnúť históriu a naozaj si myslím, že vo veľa veciach odviedol dobrú prácu,“ rozlúčil sa s ním.

Plavčan ako minister končí po roku a pol. Môže sa zdať, že je to pomerne rýchly odchod, ale pri tempe striedania sa ministrov v tomto rezorte je to priemerný vek ministra školstva.

Peter Plavčan. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie