Denník N

Fico dal Dankovi do rúk zbraň súdneho dňa

Premiér zadefinoval svoje dôvody na odvolávanie členov vlády. Sedia aj na jeho ministrov.

Andrej Danko si vzal štyri dni na úvahy o svojej politickej budúcnosti. Najpravdepodobnejšie sa po nich vráti dočasne krotký, ale ponížený. No ak by sa predsa len rozhodol bojovať už teraz, premiér mu dal lákavú príležitosť urobiť to. Dankovi stačí vypočuť si ešte raz slová, ktorými v stredu Robert Fico de facto odvolal jeho ministra školstva. A potom ich po ňom zopakovať.

Hovorilo sa v nich aj o oprávnených obavách verejnosti (v súvislosti s eurofondovou kauzou), či sú úmysly vlády v boji proti netransparentnosti úprimné. Ďalej o tom, že si vládna koalícia nemôže dovoliť takto hazardovať s dôveryhodnosťou, a aj o tom, že pretrvávajú „tiene podozrenia“, hoci on žiadne obvinenia nechce vznášať.

Keby predseda vlády dnes vystúpil s rovnakým prejavom, len by doň namiesto Peter Plavčan doplnil Robert Kaliňák, nemohol by sa pomýliť. A keby sa Andrej Danko po 96-hodinovom premýšľaní rozhodol, že sa takejto nahrávky na smeč naplno chytí, mohol by si užiť zopár dní veľmi intenzívnej zábavy. To isté by navyše mohol pre Čistý deň skúsiť aj v prípade ministra práce Jána Richtera. Jedna z poslankýň SNS napokon už aj svoje myšlienky týmto smerom verejne rozbehla.

Opäť, je málo pravdepodobné, že to hneď teraz Andrej Danko urobí. Chce vládnuť a vie, že najpohodlnejšie to môže napriek facke od Fica ešte stále robiť v aktuálnej zostave so Smerom a s Mostom-Híd. No Danko si Ficov prejav dobre zapamätá. Premiér totiž neurobil nič menšie, než je zadefinovanie dôvodov na odvolávanie ministrov v jeho tretej vláde.

Po Plavčanovi sú dva zásadné. Revolučným sú „tiene pochybností“. Doteraz Fico hovorieval o tom, že na odvolávanie potrebuje dôkazy či rovno rozhodnutia súdov, teraz mu stačia len tiene. V jednom takom poriadne tmavom pritom už dávno žije jeho minister vnútra. Druhým mantinelom by odteraz malo byť ohrozenie dôveryhodnosti vlády. Aj to pri Kaliňákovi platí omnoho viac ako pri Plavčanovi.

Takže keď sa najbližšie SNS vážne nahnevá a rozhodne sa Smeru robiť zle, má v rukách jeho vlastné pravidlá, ktoré stopercentne sedia na jeho vlastných ľudí. Len od aktuálnej nálady Andreja Danka potom bude závisieť, či, kedy a s akou intenzitou ich využije. Ak raz bude mať pocit, že Fica chce a môže poraziť, s jeho vlastnými slovami môže začať.

 

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie