Denník N

Čo sa deje v SNS? Špičky strany mlčia, dovolenkujú a vyčkávajú na Danka

Špičky SNS: zľava Anton Hrnko, Jaroslav Paška, Andrej Danko, Eva Smolíková, Štefan Zelník, Tibor Bernaťák. Foto – TASR
Špičky SNS: zľava Anton Hrnko, Jaroslav Paška, Andrej Danko, Eva Smolíková, Štefan Zelník, Tibor Bernaťák. Foto – TASR

Stojíme za predsedom Dankom, hovoria niektorí poslanci SNS v čase vrcholiacej koaličnej krízy. Podpredseda Jaroslav Paška si na diaľku vymieňa tvrdé odkazy s Bélom Bugárom a veľká časť strany popri tom dovolenkuje.

Koaličná kríza na pár dní utíchne. Jej hlavný aktér, predseda parlamentu Andrej Danko, si zobral štyri dni na rozmyslenie, ako ďalej.

„Tieto štyri dni budem rozmýšľať, ako ďalej v tejto koalícii. Nie je pre mňa nič dôležitejšie, po mojej skúsenosti so zdravím, ako moje súkromie, zdravie,“ povedal na svojej včerajšej tlačovke, kde oznámil koniec ministra Plavčana.

Ticho je aj väčšina ostatných politikov Slovenskej národnej strany. Podpredsedovi strany Antonovi Hrnkovi sa nedá dovolať a na Facebooku má fotografie z pláže. Predseda poslaneckého klubu Tibor Bernaťák mobil neberie a neodpisuje ani na esemesky.

Stručná bola aj podpredsedníčka strany Eva Smolíková. „Na všetky otázky včera odpovedal predseda, pán Danko,“ reagovala pri otázke, ako bude SNS ďalej v rámci koalície postupovať. „A na meno nového ministra školstva si budete musieť počkať.“

Video: Plavčan „po zrelej úvahe odstupuje“. Takto sa k nej dopracoval
autorka: Martina Koník

 

Farkašovský: Stojíme za predsedom

V SNS sa zatiaľ nepotvrdzujú úvahy o tom, že by Ficovo rozhodné vyhlásenie o konci ministra školstva Plavčana bolo motivované aj tým, že má premiér zaistený aj nejaký plán B. Teda napríklad rozdelenie poslaneckého klubu SNS a získanie hlasov pre vládu aj bez Andreja Danka.

Strana za Dankom stojí, hovorí napríklad poslanec Karol Farkašovský. „Áno, stojíme za predsedom SNS,“ odpísal v krátkej esemeske.

„Tak ako v živote, aj v politike som za to, aby dané slovo platilo, aby korektné vzťahy a dobrá komunikácia vytvárali a posilňovali dôveru,“ dodal.

Karol Farkašovský z SNS. Foto – TASR

 

Podobne reagovala aj poslankyňa SNS Magdaléna Kuciaňová. „Samozrejme, stojím za Andrejom Dankom a za poslaneckým klubom, lebo sme silný tím.“

Poslankyňa neverí, že by sa Smer či Robert Fico mohli pokúsiť rozbiť poslanecký klub SNS a v prípade potreby získať dostatok hlasov pre vládu aj proti vôli Andreja Danka. „Poslanecký klub SNS je zatiaľ jednotný, držíme svoju líniu. Ak by Robert Fico niečo také robil, bolo by to najväčšie chrapúnstvo – aj keď v politike je zrejme možné všetko.“

Aký bude ďalší vývoj v koalícii, Kuciaňová povedať nevedela. „Nie som Sibyla, ani čarodejnica, ani sa neviem vcítiť do úlohy Roberta Fica či Andreja Danka, nemôžem sa teda vyjadrovať k veci, ktoré riešia predsedovia koaličných strán,“ odpovedala.

Kuciaňovej médiá posledné dni prisudzovali výrok, že by strana mala žiadať odchod ministra práce Jána Richtera (Smer), takáto interpretácia je však trochu posunutá. Kuciaňová však Richtera za kauzu Čistý deň v rozhovore pre agentúru SITA kritizovala.

„Už pred rokom sa malo konať zásadnejšie, aby kauza netrvala dlho. Nechcem radšej riešiť , čo za tým bolo. Nechcem fabulovať. Nie je však na mieste, aby sa minister práce viac zaujímal o vedu a výskum a vyjadroval sa k nim, pričom neriešil takýto vypuklý problém,“ povedala.

Vedenie SNS. Foto N – Tomáš Benedikovič

O mentálnom svete podpredsedu Pašku

Jediný, kto sa cez deň hlasnejšie ozval, bol prvý podpredseda Jaroslav Paška, ktorý na Facebooku Bélovi Bugárovi odkázal, že SNS nemusí podporiť už žiadneho nominanta Mosta-Híd do verejnej funkcie.

Dôvodom je, že ombudsmanka Mária Patakyová podporila Dúhový pride. Paška to označil za „vulgárne gesto“, ktorým sa Patakyová, navrhnutá ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd), podľa neho vysmiala koaličným voličom.

„Nie som si dnes istý, Béla, či sa po tomto vulgárnom geste Tvojej nominantky proti čl. 41 Ústavy SR (ale aj našim koaličným dohodám) nájde v klube SNS poslanec, ktorý by ešte podporil nejakého Tvojho kandidáta do akejkoľvek verejnej funkcie,“ napísal Paška Bugárovi.

Ani predseda Mosta-Híd nevolil diplomatický jazyk. „Predmetné vyjadrenie svedčí o mentálnej vyspelosti podpredsedu SNS a o tom, že nepochopil základné poslanie verejného ochrancu práv. Ombudsmanka musí zastávať práva každého občana,“ odpísal v reakcii na Pašku.

Jaroslav Paška napísal svoj status na Facebook v noci, cez deň telefón nebral a podľa zvonenia bol v zahraničí.

V koalícii kríza, v SNS dovolenky

Mimo Slovenska boli aj ďalší politici SNS. Okrem Antona Hrnka či poslanca Radovana Baláža napríklad aj bývalý futbalový reprezentant Dušan Tittel.

„Momentálne som na zahraničnej dovolenke s rodinou, a tak nebudem komentovať súčasnú situáciu, ďakujem za pochopenie,“ odpísal Tittel.

V Chorvátsku bol aj kandidát strany na žilinského župana a minister školstva v prvej Ficovej vláde, Ján Mikolaj. „Neviem o ničom, čo sa deje, k dispozícii som v pondelok,“ povedal Mikolaj.

Poslanecký klub SNS má pätnásť členov, bez jeho podpory by vláda Roberta Fica mala v parlamente len 68 hlasov. Smer s Mostom-Híd majú 64 mandátov, s koalíciou však pravidelne hlasujú ešte štyria nezaradení poslanci.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie