Denník N

Kontaminovaná vaječná zmes sa dostala do štyroch hotelov v Bratislave

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Na slovenský trh prišlo 675 balení pasterizovanej vaječnej zmesi, v ktorej analýzy potvrdili zvýšený obsah nebezpečného fipronilu.

Aktualizované 16:50

Do štyroch hotelov v Bratislave sa dostala pasterizovaná vaječná zmes, v ktorej objavili nebezpečný pesticíd fipronil. Na Slovensko sa dostala od rakúskej firmy, pochádzala však z Nemecka, vajcia boli holandské.

Spolu na náš trh putovalo 675 balení tohto výrobku, ktorý sa používa v gastrozariadeniach. Dodané na náš trh boli od 25. júla do 11. augusta tohto roku.

Upozornila na to Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). Tvrdí, že informácie o tomto rizikovom výrobku získala prostredníctvom systému rýchleho varovania 16. augusta.

Šéf ŠVPS Jozef Bíreš spresnil, že kontaminovaný výrobok mal smerovať do luxusných hotelových sietí, ktoré navštevuje veľký počet ľudí. Nechcel ich však menovať, povedal, že tak inšpekcia urobí, keď sa výsledky potvrdia.

Analýzy tohto výrobku robili v Rakúsku, kde v ňom namerali 0,026 mg/kg fipronilu. Maximálny povolený limit je podľa ŠVPS 0,005 mg/kg, takže ho výrobok niekoľkonásobne prekročil.

Keďže pasterizovaná vaječná zmes bola určená pre zariadenia verejného stravovania, ďalšie preverovania a kontroly by mal zabezpečiť Úrad verejného zdravotníctva, pod ktorého kontrolu gastroprevádzky patria.

Šéf úradu a hlavný hygienik Ján Mikas dnes zverejnil, že orgány verejného zdravotníctva už konajú vo veci varovného oznámenia fipronilu vo vajíčkach v štyroch bratislavských hoteloch. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave konal okamžite ešte včera, ako aj v priebehu dnešného dňa, v príslušných hoteloch vykonal kontrolu, náležité šetrenie a pozastavenie výrobkov,“ dodal Mikas.

Orgány verejného zdravotníctva podľa neho aj v najbližších dňoch budú ďalej robiť šetrenia v súvislosti s týmito výrobkami.

Šéf ŠVPS Bíreš avizuje celoplošné kontroly zamerané na vajíčka a výrobky z nich pochádzajúce z Holandska. Povedal, že chceli pôvodne kontrolovať len územie na severe Slovenska, zamerané na dovoz z Poľska, ale keď zistili, že distribučná sieť je nevyspytateľná, rozhodli sa pre plošné kontroly.

Spracované mali vo veľkosklade

Vaječná zmes s fipronilom je už druhým rizikovým výrobkom z vajec za necelých desať dní, ktorý sa na našom trhu objavil.

Už minulý týždeň dostala ŠVPS informáciu z výstražného systému, že vo veľkosklade vo Vrbovom sa nachádzajú vajcia, ktoré putovali z Holandska do Nemecka a odtiaľ cez Rakúsko na Slovensko. Spracované vajcia dovezené z Holandska boli vraj tiež kontaminované pesticídom fipronil.

Vo vrbovskom sklade podľa Bíreša inšpektori našli 120 uvarených a ošúpaných vajec, tie aj zadržali. Takýto objem vajec bol uvedený aj na dodacom protokole od dovozcu.

Tieto vajcia zo skladu vo Vrbovom sa však podľa veľkoskladu aj podľa ŠVPS nedistribuovali do gastrozariadení.

Použili ich vraj vedome

Škandál okolo kontaminovaných vajec sa už dotkol 15 členských krajín Únie, ako aj viacerých nečlenských štátov vrátane Hongkongu, Kórejskej republiky alebo Švajčiarska. Tento týždeň potvrdili kontaminované vajcia z Holandska aj v Maďarsku.

Kľúčové postavy škandálu, šéfovia firmy ChickFriend so sídlom neďaleko holandského Utrechtu, sú už vo vyšetrovacej väzbe. Ich firma pri čistení hydinárskych fariem údajne vedome používala prostriedky obsahujúce fipronil.

Fipronil býva súčasťou prípravkov proti blchám, všiam a kliešťom. Nesmie sa podávať zvieratám, ktorých mäso konzumujú ľudia.

Svetová zdravotnícka organizácia považuje preparát za mierne toxický, jeho vysoké dávky môžu privodiť pocity nevoľnosti a závraty.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie