Denník N

Migranti si čoraz viac vyberajú Španielsko, cesta cez Maroko je bezpečnejšia ako z Líbye

Migranti po tom, čo ich vo februári zadržala polícia na hranici Ceuty a Maroka. Foto – TASR/AP
Migranti po tom, čo ich vo februári zadržala polícia na hranici Ceuty a Maroka. Foto – TASR/AP

Zlá bezpečnostná situácia v Líbyi spôsobila, že čoraz viac migrantov prichádza namiesto Talianska do Španielska. Problémy sú aj na hraniciach španielskych enkláv v Afrike.

Gumený čln pristáva na pláži, vyskakujú z neho migranti a pomedzi ľudí, ktorí oddychovali na pláži, sa snažia dostať hlbšie do vnútrozemia. Video, ktoré natočil jeden z dovolenkárov pred týždňom, na sociálnych sieťach a stránkach svetových médií nazbieralo milióny videní a tisíce zdieľaní.

Udalosť z obľúbenej pláže neďaleko juhošpanielskeho Cádizu ilustruje zmenu v migračných tokoch z Afriky, ktorá sa prejavila počas letných mesiacov – preťažené Taliansko sa teší z poklesu príchodov, Španielsko sa pripravuje na rekordný rok.

Bezpečnejšia trasa cez Maroko

V stredu Španieli za menej ako 12 hodín na mori zachránili šesťsto migrantov. Potvrdil sa tak aktuálny trend – kým počet migrantov, ktorí prichádzajú do Talianska, mierne klesol, Španielsko zaznamenalo nárast a tento rok by mohlo prekonať aj Grécko.

Po tom, čo sa Európskej únii aj vďaka dohode s Tureckom a uzavretiu takzvanej balkánskej trasy podarilo znížiť prílev migrantov z Blízkeho východu, sa migračné toky presunuli do Stredozemného mora.

Od januára cez Stredozemné more do Európy prišlo viac ako 124-tisíc ľudí, takmer 100-tisíc z nich do Talianska. Zvyšok si podelili Grécko, Cyprus a Španielsko.

Práve počet príchodov do Španielska je na rekordne vysokej úrovni. Medziročne sa podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) strojnásobil a priblížil sa k počtu ľudí, ktorí prichádzajú do Grécka.

Kým za celý minulý rok do Španielska prišlo približne 13-tisíc ľudí (8-tisíc po mori), teraz už toto číslo atakuje 12-tisícovú hranicu.

Väčšina migrantov prichádza cez more – snažia sa preplávať cez 12 kilometrov široký Gibraltársky prieliv.

Zavretá hranica

Španieli však majú problémy aj vo svojich dvoch enklávach na africkom kontinente. Mestá Ceuta a Melilla hraničia priamo s Marokom, vďaka čomu ponúkajú africkým migrantom šancu dostať sa na územie EÚ bez nebezpečnej plavby cez Stredozemné more.

Migranti sa prísne strážený hraničný plot snažia preskočiť, často čakajú dni až týždne na správny moment v neďalekých lesoch. Španielske médiá tvrdia, že ich tam je niekoľko tisíc. Minulý týždeň dokonca úrady rozhodli, že hranicu na týždeň čiastočne zavrú (znovu ju otvorili vo štvrtok).

Prinútili ich do toho štyri incidenty, pri ktorých sa veľké skupiny migrantov snažili preťažiť hraničiarov a dostať sa tak cez plot. Za mesiac sa tak na územie Španielska dostalo 260 migrantov. Mnoho z nich pochádza zo západnej Afriky a väčšinou nejde o utečencov, ale o ľudí, ktorí do Európy smerujú za vyššou životnou úrovňou a prácou.

K Stredozemnému moru prichádzajú podľa BBC cez Mali a Alžírsko alebo priamo po marockom pobreží. Túto cestu si čoraz viac vyberajú z dôvodu zlej bezpečnostnej situácie v Líbyi.

„Predpokladáme, že sčasti za to môže skutočnosť, že cesta do Španielska pozdĺž marockého pobrežia je považovaná za bezpečnú,“ tvrdí hovorca IOM Joel Millman.

Migranti prichádzajúci do Španielska majú podľa IOM inú stratégiu ako tí, ktorí plávajú do Talianska. Cesta je kratšia, lode sú preto menšie a spoliehajú sa na to, že sa na pobrežie dostanú nepozorovane, z Líbye pašeráci posielajú preplnené lode a spoliehajú sa na pomoc záchranárov.

Migranti, ktorí vyplávajú z Maroka, často idú aj na vlastnú päsť, menší čln si kúpia z vlastných peňazí a snažia sa dostať smerom k španielskemu pobrežiu, ktoré vidieť z Maroka aj voľným okom.

Rapídny pokles v Taliansku

Čiastočné presmerovanie migračných tokov smerom k Španielsku pomohlo Talianom, ktorí dlhodobo žiadajú ostatné európske štáty o pomoc. Taliani sa vyhrážali aj zatvorením svojich prístavov a od júla začali tvrdšie postupovať voči medzivládkam, ktoré zachraňujú migrantov, aj pašerákom.

Vďaka tomu v auguste počet migrantov medziročne klesol až o 76 percent. Nižší počet ľudí, ktorí prichádzajú cez Stredozemné more, zaznamenali Taliani aj v júli, keď prišlo 11,5 tisíca ľudí. Mesiac predtým to bolo ešte viac ako dvojnásobok (23,5 tisíca). Pre Taliansko je to najmenej migrantov za jeden mesiac od roku 2014.

Taliansky minister vnútra Marco Minniti hovorí, že pomohla aj užšia spolupráca s líbyjskou pobrežnou strážou.

Frontex upozorňuje na to, že pokles ovplyvnili aj boje v častiach Líbye, odkiaľ migranti do Európy vyrážajú, a zlé počasie.

Situácia sa zlepšila aj v Grécku, kam tento rok prišlo približne 13-tisíc ľudí. V roku 2016 to bolo až 178-tisíc migrantov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie