Denník N

Školstvo potrebuje krízového manažéra

Pri troche zdravého rozumu zopakuje Andrej Danko na ministerstve školstva rovnaký krok ako Smer na ministerstve zdravotníctva.

Autor je poslanec NR SR, líder pripravovanej politickej strany

Úpadok a rozkrádanie zdravotníctva stáli Roberta Fica vo voľbách desaťtisíce, možno aj stotisíc hlasov. Po štrajku sestier a všeobecnom pobúrení z tety Anky a maséra Kostku pochopil aj otrlý technológ moci v premiérskom kresle, že vo svojej ďalšej vláde musí niečo robiť. Smer nie je ochotný skutočne vyliečiť slovenské zdravotníctvo, ale podnikol aspoň polovičný krok – bolo ním vymenovanie krízového manažéra Tomáša Druckera za ministra.

Pri troche zdravého rozumu zopakuje Andrej Danko rovnaký krok. Ak je pre neho neprijateľné inšpirovať sa Ficom, nech sa pozrie do Česka. Tam v roku 2012 čelil Petr Nečas na ministerstve školstva sérii škandálov a neschopných ministrov. Vyriešil to vymenovaním krízového ministra – všeobecne uznávaného bývalého rektora Masarykovej univerzity Petra Fialu. Ten dokázal počas svojho mandátu upokojiť situáciu, sfunkčniť rezort a rozbehnúť viaceré zmysluplné kroky.

Takýto krízový manažér má svoje veľké limity. V prípade úspechu situáciu upokojí a zabráni ďalším škodám, ale nedokáže presunúť vzdelávanie z vedľajšej na hlavnú koľaj. Chýba mu mandát aj peniaze. Po chaotických a často zlodejských rokoch Mikolaja, Čaploviča, Pellegriniho, Draxlera a Plavčana však aj to bude veľký pokrok. A ruku na srdce – pre ministra školstva z koalície SNS a Smeru by aj to bol výkon nad očakávania. Skutočné riešenie problémov vzdelávania a vedy prinesú až tí, ktorí vedia, že úlohou štátnikov je nielen zabezpečiť ľuďom lepší život dnes, ale myslieť aj päť krokov dopredu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie