Denník N

Trump je po relativizácii neonacistov ešte osamelejší – jeho voličom to však neprekáža

Donald Trump nedokázal jasne odsúdiť prejavy neonacizmu vo svojej krajine. Foto – TASR/AP
Donald Trump nedokázal jasne odsúdiť prejavy neonacizmu vo svojej krajine. Foto – TASR/AP

Americký prezident sa nezdržal a znovu prirovnával neonacistov k ľavicovým demonštrantom. Pobúrilo to aj prezidentskú dynastiu Bushovcov.

Donald Trump čelí vlne odporu, aký možno nezažil ani počas svojich najhorších škandálov. Republikáni, biznismeni aj zahraniční lídri odmietajú jeho porovnávanie krajnej pravice a neonacistov s ľavicovými a antifa demonštrantmi po udalostiach v Charlottesville vo Virgínii, ktoré prerástli do násilností.

Americký prezident sa k nim znovu vrátil v utorok vo svojej Trump Tower, kde mal hovoriť o infraštruktúre. Podľa AP bol pôvodný plán neodpovedať na otázky novinárov – no prezident sa neudržal a prerástlo to do prekrikovania na tlačovej konferencii, pri ktorej podľa liberálnych médií spadla sánka.

Nie všetci neonacisti

„Odsúdil som neonacistov. Odsúdil som rôzne skupiny, ale nie všetci z tých ľudí, ktorí pochodovali v Charlottesvillle, boli neonacisti, to mi verte. Nie všetci boli zástancovia nadradenej bielej rasy, ani zďaleka,“ povedal.

Vyčítali mu najmä, že podobne ako v sobotu dával rovná sa medzi krajnú pravicu pochodujúcu s fakľami a protidemonštrantmi. Jeden neonacista vrazil autom do davu protidemošntrantov, zabil jednu ženu a 19 zranil, čo viacerí politici označujú za teroristický čin (zatiaľ sa to vyšetruje iba ako vražda).

„Mali ste skupinu na jednej strane a mali ste skupinu na druhej strane, a išli do seba palicami, a bolo to hrozné. Ale je tu aj tá druhá strana – môžete ich volať ľavica, násilne napadla druhú stranu, môžete hovoriť, čo chcete, ale takto to bolo,“ dodal.

Reportér Guardianu však napríklad napísal, že sa to tak nestalo a pochodujúci nacionalisti boli tí, čo vo väčšej miere útočili. Nehovoriac o názoroch oboch táborov. Jeho výroky ľudia z americkej krajnej pravice chválili.

Bannon prekvapil

Vlna kritiky voči Trumpovi prišla však aj z radov jeho vlastnej strany. Možno najviac šokoval rozhovor jeho poradcu Steva Bannona, ktorý má blízko k alternatívnej pravici. Viedol stránku Breitbart, ktorá sa sama hlási k tejto ideológii.

„Títo chlapci sú zbierkou klaunov,“ povedal Bannon v rozhovore pre American Prospect o príslušníkoch krajnej pravice, ktorí v sobotu pochodovali v Charlottesville.

„Etnonacionalisti sú babráci. Je to okrajový element. Médiá sa nimi zaoberajú príliš, mali by sme ich zničiť, mali by sme viac pomôcť k ich zničeniu,“ dodal. Neskôr povedal, že nevedel, že je to na záznam.

Vzťahy medzi Bannonom a Trumpom sú nahnuté. Niektorí tlačia na to, aby ho Trump prepustil (má špeciálnu pozíciu, blízku k prezidentovi, okrem iného presadil vystúpenie USA z parížskej klimatickej dohody). Na tlačovke prezident povedal, že s ním nehovoril a „uvidí“, čo sa s ním stane.

„Nie je to rasista, to vám môžem povedať,“ vravel Trump.

Aj Bushovci

Trumpove výroky odsúdili mnohí republikáni. Kritika od Johna McCaina či Lindsay Grahama neprekvapila. Vyjadril sa však napríklad aj Paul Ryan, predseda snemovne.

„Povedzme to jasne. Nadradenosti bielej rasy treba vzdorovať. Fanatizmu proti všetkému, za čím táto krajina stojí. Nemôže byť žiadna morálna dvojznačnosť,“ napísal na Twitteri.

Prekvapivo sa k situácii po udalostiach v Charlottesville vyjadrili aj bývalí prezidenti George W. H. Bush a jeho syn. Vo vzácnom spoločnom vyhlásení uviedli, že „Amerika musí vždy odmietnuť rasový fanatizmus, antisemitizmus a nenávisť v každej forme“.

Okrem politikov sa proti postavili aj niektorí biznismeni. Následkom výrokov odišlo sedem podnikateľov z jeho dvoch poradných výborov. Trump sa ich následne rozhodol zrušiť.

„Je to šokujúce. Dal im prístup, boli v jeho radách, vo všetkých tých priemyselných výboroch, teraz hovoria – toto nemôžem tolerovať,“ povedal pre Washington Post Bill George, profesor z Harvard Business School.

Ozvali sa aj vysoko postavení ľudia z americkej armády. „Armáda netoleruje rasizmus, extrémizmus a nenávisť v našich radoch. Je to proti našim hodnotám a všetkému, za čím sme stáli od roku 1775,“ povedal Mark Milley, šéf generálneho štábu americkej armády.

V piatok sa Trumpovi rozpadol aj výbor pre umenie a humanitné vedy, keď takmer všetci členovia rezignovali.

Kritika spoza hraníc

Trumpa kritizovali (niekedy nepriamo) aj zo zahraničia . „Nevidím rovná sa medzi tými, ktorí zastávajú fašizmus, a tými, ktorí sú proti nemu,“ povedala britská premiérka Theresa Mayová podľa Politica. Stále však odmieta zrušiť štátnu návštevu amerického prezidenta Donalda Trumpa, za čo ju opozícia dlhodobo kritizuje.

„Trumpova reakcia, ktorou bagatelizoval Charlottesville, je urážlivá,“ napísal na Twitteri nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas.

Jeden z mála ľudí, ktorí sa zastali prezidentových výrokov, bol jeho viceprezident Mike Pence, ktorý je na ceste po Latinskej Amerike. Predčasne sa však na víkend vráti domov.

Pre republikánov to je už niekoľká skúška, keď si museli vybrať medzi podporou prezidenta a vlastnými názormi a hodnotami. Trump v minulosti už urazil Mexičanov, matku vojnového hrdinu či mal aféru, keď uniklo staré video s jeho sexistickými poznámkami.

Ako píše BBC, viacerí republikáni odsúdili Trumpa iba nepriamo, nemenovali ho. Vyjadrili nesúhlas, no priamo nemenovali prezidenta. Podľa ľavicového American Thinker iba 14 z 292 kongresmanov priamo citovalo prezidenta.

Jeho voličom to neprekáža

Dôvod, prečo vždy prežil podobné kauzy, je jednoduchý a stále ten istý. S jeho slovami môžu nesúhlasiť biznismeni, generáli či zahraniční lídri, ale jeho voliči ho stále podporujú. Budúci rok sú v Amerike voľby do kongresu, keď republikánski politici budú potrebovať podporu Trumpových voličov.

Podľa prieskumu Marist pollu si 59 republikánskych voličov myslí, že jeho odpoveď po udalostiach v Charlottesville bola dostatočne silná. Iba 19 percent si myslí, že nebola. Výskum uskutočnili pred utorkovou tlačovou konferenciou.

V ďalšom prieskume si 7 percent republikánov myslelo, že krajná pravica, ktorá vykrikovala heslá proti Židom či krv a pôda, ktoré pripomínali nacistické slogany, mala počas pochodu vo väčšej miere pravdu. 35 percent si myslelo, že zašli priďaleko, no niečo na tom bude.

Bezmocný Kelly

V každom prípade posledná aféra prezidenta neupokojí situáciu v Bielom dome. Na miesto nového šéfa štábu prišiel generál John Kelly, ktorý sa len bezmocne prizeral utorkovej tlačovej konferencii, keď sa Trump hádal s novinármi, že aj druhá strana bola násilná.

Očakávalo sa, že John Kelly upokojí situáciu v Bielom dome, v ktorom proti sebe viedli vojnu rôzne frakcie, ktoré na seba vypúšťali informácie médiám.

„Postupne bude mať vplyv aj na Trumpa, ale nebude to hneď. Sú časti Trumpa, ktoré je takmer nemožné riadiť,“ povedal republikán Newt Gingrich z prezidentovho tábora.

Novinárska hviezda Carl Bernstein, ktorý pred 40 rokmi odhalil Watergate, napísal na Twitteri, že „dôležití republikáni, konzervatívci, ľudia z prostredia armády a hi-tech priemyslu čoraz viac v súkromí hovoria, že Donald Trump nie je spôsobilý byť americkým prezidentom“. Ako dôvody uvádza „jeho etiku, schopnosti a charakter“.

Zároveň dodal, že novinári by o tomto trende mali zistiť viac.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie