Denník N

V Smere sú pripravení aj na predčasné voľby. Ak Danko nahlas povie, že chce hlavu Richtera, neodvolajú ho

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N hovoril o koaličnej kríze s viacerými politikmi Smeru a Mosta-Híd. Opísali aj to, ako sa Fico nevedel dovolať Dankovi.

Čo urobí Andrej Danko, keď si po štyroch dňoch so synmi oddýchne a popremýšľa, či chce ešte zostať v politike? To je základná politická otázka dnešných dní. Odpoveď na ňu zatiaľ nikto nepozná. Neoficiálne sme sa rozprávali s viacerými politikmi Smeru a Mosta-Híd a ľuďmi v pozadí týchto strán o tom, ako prebehol posledný týždeň a čo od Danka možno očakávať.

Poslanci SNS sa s novinármi rozprávať odmietli alebo boli na dovolenke.

Danko je labilný a nevypočítateľný politik. Ak chce niekto racionálne uvažovať nad jeho krokmi, nemá to zmysel, hovoria o koaličnom partnerovi politici Smeru a Mosta-Híd. Opisujú svoj šok z toho, keď Danko zrazu v pondelok 7. augusta vypovedal koaličnú zmluvu. Spravil to tak, že poslal oznámenie do tlačových agentúr. Len vo štvrtok pritom stáli Bugár, Fico a Danko na tlačovej besede a hovorili o tom, že problémy v rezorte školstva budú riešiť.

Nasledovali odkazy cez médiá, stretnutie predsedov strán zrušené pred týždňom pre zdravotné problémy premiéra. Koaličná rada ohlásená tento pondelok večer na 19.00 hodinu tiež nebola, cez agentúru SITA sa dostala na verejnosť informácia, že Danko partnerom poslal esemesku, že na koaličnú radu nepríde. Ani to si nikto z nich nevedel vysvetliť. Na druhý deň predstavitelia SNS hovorili, že ich nahnevali výroky ľudí zo Smeru.

Danko sa podľa jeho kolegov nerozhoduje na základe prieskumov alebo analýz, ako Smer, ale na základe emócií. Smer si dal hneď na začiatku krízy urobiť prieskum priamo medzi voličmi SNS, ktorý mu ukázal, že voličom sa to, čo robí Danko, nepáči.

Návrh na Richterov odchod

V utorok sa Fico, Danko a Bugár konečne stretli – neoficiálne a bez médií. Fico s Bugárom Danka podľa politikov Smeru a Mosta-Híd presviedčali, že musí Plavčana odvolať, pretože situácia pri prerozdeľovaní eurofondov a podozrenia z korupcie sú neúnosné. Na tomto stretnutí Danko prvýkrát povedal, že ak padne Plavčan, tak on chce, aby odstúpil minister Smeru Ján Richter. Danko pripúšťal Plavčanov koniec, ale nie teraz – až po schôdzi o jeho odvolávaní, možno niekedy v októbri.

V stredu ráno si premiér zavolal do kancelárie Plavčana. Požiadal ho, aby zatelefonoval Dankovi, že končí.

„Nemám vždy šťastie na priamu komunikáciu s predsedom vlády,“ sťažoval sa Danko vo štvrtok v Novom Čase na to, že mu Fico niekedy nezdvihne telefón.

Podľa ľudí zo Smeru je to tak, Fico nemá vždy na Danka náladu a Danko sa na to už viackrát urazil. V stredu mu však premiér volal, ale Danko najprv nedvíhal. Napokon sa mu Fico ešte pred svojím brífingom dovolal. Povedal mu, že mu stále dáva možnosť, aby Plavčana odvolal on.

Plavčanovi Fico podľa Mosta aj Smeru ponúkal možnosť, aby išiel na brífing a oznámil svoj koniec. Ak sa Danko tváril pred redaktormi .týždňa prekvapene, že Plavčan končí, buď fabuloval, alebo neporozumel premiérovmu hovorenému slovu. Alebo do poslednej chvíle neveril, že to Fico urobí. Ani toto konanie si jeho koaliční partneri nevedia vysvetliť. Prečo by si ani len nepozrel Ficov brífing, keď mu krátko pred ním volal, povedal mu, že sa uskutoční a že na ňom oznámi Plavčanov odchod?

Možnosť odvolať Plavčana sám a tváriť sa, že nastavil nové hranice politickej kultúry, následne žiadať odchod iných ministrov tak Danko definitívne prepásol.

V stredu podvečer zvolal Danko brífing, na ktorom prijal rolu porazeného. Jeho úvahy o možnom odchode z politiky neberú koaliční partneri vážne. Danko podľa nich nepustí vplyv, ktorý stále v rezortoch, v ktorých sa pohybujú štátne zákazky, má.

Video: Danko rozpráva, ako ide premýšľať o koalícii a či zostane v politike (autorka: Martina Koník)

V politike zostane

Politici Smeru a Mosta-Híd, s ktorými Denník N hovoril, neveria, že Danko verejne povie, že žiada Richterovu hlavu. Ak to urobí, nič sa nestane. Smer ho z funkcie nestiahne. Tým, že bola zariadeniu Čistý deň odobratá akreditácia, považujú v Smere vec za vybavenú. Jedine, že by Danko o Richterovom odvolaní hlasoval s opozíciou. Odvolanie ministra s opozíciou sa považuje za najzásadnejšie porušenie koaličnej zmluvy a znamenalo by to pád vlády a predčasné voľby.

Danko vôbec nežiada odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý je pod tlakom, aby odstúpil, od začiatku fungovania tretej Ficovej vlády. Kaliňák je počas tejto koaličnej krízy na dovolenke v Spojených štátoch s Jánom Počiatkom.

Jednou z možných odpovedí je, že Danko sa Kaliňáka bojí. Prideľovanie eurofondov vyšetruje NAKA a minister vnútra by Dankovi mohol informáciami z polície poškodiť viac ako len Plavčanovo odvolanie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie