Denník N

Ako funguje továreň na ruských internetových trollov

Téma: Jednotky NATO bojujú spolu s Ukrajincami. Kľúčové slová: Rusko a Ukrajina, ukrajinská politika, Ukrajina, NATO. Úloha: Rozvíriť debatu na 35 mestských internetových fórach. Takéto zadania dostávajú trollovia v Petrohrade.

Petrohradský bloger strávil dva mesiace v továrni na trollov. Tak volajú Internetové výskumné centrum v Petrohrade. V dvanásťhodinových zmenách tam ľudia produkujú proruské internetové diskusné príspevky. Norma je 135 komentárov za zmenu. Plat okolo 40-tisíc rubľov, teda si 650 eur.

Marat Burkhard v rozhovore pre Slobodnú Európu povedal, že do práce sa neprihlásil z politických alebo ideologických dôvodov. Jeho názory sú prozápadné. Chcel len vyskúšať, ako to funguje. To, čo opísal, má znaky Orwellových diel.

Burkharda po prijímacom pohovore, na ktorom mal preukázať schopnosť dobre formulovať a argumentovať, prijali na oddelenie, ktoré malo na starosti internetové fóra radníc po celom Rusku.

Pri pohovore vystupoval tak, aby bolo jasné, že napríklad v konflikte s Ukrajinou stojí na strane Moskvy. Inak by ho nevzali.

Zloduch, Odkaz, Fotka

Na jeho oddelení zamestnávali 20 ľudí. Pracovali v trojiciach. Ich úlohy mali svoje mená: Zloduch, Odkaz a Fotka.

Zloduch vždy vypustil  kritickú alebo provokačnú myšlienku o Rusku, ruskej vláde a podobne. Fotka na neho reagovala nejakou fotografiou, grafom a videom, ktoré boli v rozpore s tým, čo hovoril. Odkaz to potom zaklincoval tým, že uviedol link na článok, ktorý podporil Fotku.

Tieto dialógy potom trojica umiestňovala pod rôznymi vymyslenými menami na fórach od Kaliningradu až po Vladivostok. Dostali päť kľúčových slov a okolo nich sa mala rozvíjať debata.

Slobodná Európa priniesla aj príklad, ako vyzeralo pracovné zadanie pre trojicu:

Téma: Jednotky NATO bojujú spolu s Ukrajincami. Kľúčové slová: Rusko a Ukrajina, ukrajinská politika, Ukrajina, NATO, PMC (súkromná vojenská firma). Úloha: Rozvíriť debatu na 35 mestských internetových fórach.

Čo nasledovalo?

Trollovia v akcii

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie