Denník N

Španieli stále pátrajú po mladom útočníkovi z Barcelony, pri druhom útoku pohotovo zabili piatich teroristov

Zranení po teroristickom útoku na bulvári Las Ramblas v Barcelone. Foto – TASR/AP
Zranení po teroristickom útoku na bulvári Las Ramblas v Barcelone. Foto – TASR/AP

Podozrivým z útoku na barcelonskom bulvári Las Ramblas je 17- až 18-ročný muž.

Terorista, ktorý vo štvrtok podvečer zaútočil na hádam najturistickejšiu ulicu v Španielsku, Las Ramblas v Barcelone, je stále na úteku.

Španielska polícia podľa denníka El País pátra po vodičovi bieleho auta, ktorým bol zrejme len 17-ročný (niektoré zdroje uvádzajú 18 rokov) Moussu Oukabira. Mladík bol podľa španielskych médií lídrom celého útoku, policajti varovali, že je na úteku a nebezpečný.

Práve fotografiu jeho brata Drissa zverejnila španielska polícia. Zatkli ho potom, ako sa sám prihlásil na polícii s tým, že mu ukradli pas, a s tvrdením, že s útokmi nemal nič spoločné. Na jeho meno bol tiež požičaný biely automobil, s ktorým zabíjal útočník na Las Ramblas.

Obaja bratia podľa španielskej televízie RTVE dlhé roky žili v Katalánsku a mali dvojité občianstvo – marocké a španielske. Úrady však zatiaľ neinformovali, či sa narodili v Maroku, alebo v Španielsku.

Pri útoku na Las Ramblas zomrelo najmenej 13 ľudí a vyše stovka ďalších utrpela zranenia. V nemocnici v piatok zomrela aj žena zranená pri druhom incidente v Cambrils, celkový počet obetí tak stúpol na 14.

Polícii sa krátko po ňom podarilo pohotovo zabiť päť pravdepodobných teroristov, ktorí sa chystali vraziť do ľudí v ďalšom španielskom meste, Cambrils (110 kilometrov juhozápadne od Barcelony). Títo piati ľudia boli podľa bezpečnostných zložiek spoluzodpovední aj za útok v Barcelone a pripravovali podobný útok v populárnom prímorskom stredisku. Na sebe mali oblečené falošné samovražedné vesty.

Spomedzi zranených je osem vo veľmi vážnom stave, ako oznámil prezident Katalánska Carles Puidgemont. Podľa informácií BBC obete a zranení pochádzajú až z 24 krajín sveta.

Už som len rátal mŕtvych

„Polícia ma nenechala prejsť, ale identifikoval som sa ako zdravotník, na základe čoho som sa ocitol priamo na mieste činu. To, čo som tam videl, bola skutočná tragédia. Napočítal som minimálne šiestich mŕtvych, snažil som sa o oživenie jedného mladého človeka, ale už som mu nedokázal pomôcť,“ komentoval vzniknutú situáciu 47-ročný ošetrovateľ Albert Tort, ktorý býva priamo na Las Ramblas.  

Barcelona patrí medzi časté turistické destinácie, a jednou z mnohých letných návštevníčok katalánskej metropoly bola aj Ellen Vercamová. Spolu s väčšou partiou kamarátov bola v čase incidentu neďaleko od miesta činu: „Boli sme pred vchodom do Hard Rock Café. Išli sme smerom k Las Ramblas, keď sme zbadali zrážku bieleho auta s ľuďmi. Na vlastné oči sme videli chodcov a troch cyklistov, ako po náraze letia do vzduchu. Asi dve minúty sme sa snažili pochopiť, čo sa práve stalo. Bolo to strašné,“ povedala pre španielsky El País.

23-ročná Ana Julieta Calavia zo Zaragozy prišla do Barcelony so sestrou Cristinou práve včera.

V druhom najväčšom meste Španielska totiž začína od jesene študovať, a preto si išla hľadať ubytovanie. „Keď sa to stalo, práve sme vychádzali zo zastávky metra v strede Las Ramblas. Ulica bola plná ľudí, ako keby bol koniec týždňa. Z ničoho nič sme počuli, ako ľudia za nami začali kričať. Otočili sme sa a uvedomili si, že biele auto je len pár metrov od nás. Stále išlo plnou rýchlosťou. Spolu so sestrou sme skočili nabok, čo nám zachránilo život. Mám nejaké zranenia, ale nič vážne,“ opísala traumatický zážitok pre španielsky El Mundo.

V chaotickej a neprehľadnej situácii sa Ana Julieta rozbehla a skryla v prvom bare, ktorý našla. „Stratila som však sestru Cristinu. Nikde som ju nevidela, preto som z baru vyšla. Na ulici som však našla len krv, políciu a ľudí, ktorí neprestávali utekať. Videla som zranených, ale aj mŕtvych. Panoval tam chaos. Bolo to peklo. Vošla som do druhého baru, kde som si dala ošetriť rany. Indickí vlastníci podniku mi pomohli – nabila som si mobilný telefón a zavolala rodičom. V priebehu hodiny nám polícia dovolila opustiť tento bar,“ dodala vystrašená 23-ročná Španielka.

Teroristický útok otriasol aj pracovníkmi v najbližšom okolí Las Ramblas. Čašník jednej z miestnych reštaurácií Miguel Arza pre El País povedal: „Okamžite po čine sme vyskočili zo stoličiek a vtrhli na Las Ramblas. Na zemi sme videli zranených ľudí. Jeden z mojich kolegov sa pokúsil pomôcť zranenému dievčaťu, ale polícia nám povedala, že sa tam nemôžeme pohybovať.“

Život ide ďalej

V čase útoku išiel po Las Ramblas aj venezuelský rodák Victor Selivanenco. „Volali mi, čo sa stalo, a videl som iba prichádzať mnoho policajných a záchranárskych áut. Radšej som sa otočil a odišiel preč,“ povedal Denníku N.

Deň po útoku podľa neho všetko funguje, okrem dvoch staníc metra, ktoré by mali otvoriť však ešte dnes. „Každý vraví, že chce žiť úplne normálne, bez strachu. Minulú noc bolo všade veľa policajtov, takmer na každej zastávke a ulici. Policajti ostávajú v uliciach aj dnes, obchody sú už však otvorené a úrady dokonca volali dovolenkujúcim, že je to v poriadku,“ dodal. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Barcelone

Svet

Teraz najčítanejšie